A devizahiteleket a felvételkor érvényes árfolyamon kellene forintosítani, ezt egy új forintszerződésbe átvezetni, majd ezen az alapon újraszámolni a tartozások összegét. Lennének meglepetések: amikor már nem a devizahiteles tartozik a banknak, hanem a bank a devizahitelesnek – legalábbis Vona Gábor Jobbik-elnök szerint.

 

Vona a vállalássorozatának újabb, 13. elemét jelentette ma be mai budapesti sajtótájékoztatóján: ez pedig a devizahitelek problémájának a fent vázolt megoldása. Mint mondta, a Fidesz megoldási kísérletei rendszeresen a társadalomra és a devizahitelesekre terhelték a károkat. A végtörlesztés csak egy szűk rétegnek segített; az árfolyamgát csupán elodázta a problémát, a csődvédelem és eszközkezelő pusztán egy szűk rétegnek okozott kimenetelt, miközben a piaci árfolyamon történő forintosítának egyetlen nyertese volt, az egyik felelős, az MNB.

A Jobbik megoldása az új devizahiteles elszámolásra igazságos – állítja Vona, aki szerint ez valódi megoldást jelentene, s segítene helyreállítani a lakosság és a bankok közt megromlott viszonyt is. Nem példa nélküli, hiszen Romániában már sikerrel alkalmazták – tette hozzá a pártelnök.

 

Vona szerint a devizahitelesek problémájának rendezése mellett azért is tenni kell, hogy ne fordulhasson elő még egyszer hasonló tragédia Magyarországon. Három dolgot lát szükségesnek ennek érdekében: a bérek felzárkóztatását a nyugat-európai átlagbérekhez; a gazdasági és pénzügyi ismeretek erősítését, már a közoktatástól kezdve; s végül egy valódi otthonteremtési terv megvalósítását.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .