Hitler előkóstolói

0
1056
Pinterest

15 német lány kóstolta meg – egymást váltva – a kosztot, melyet azután az SS felszolgált a Führernek a Farkasodúban (Ez az erőd rendszer az egykori Kelet Poroszországban volt, ma Lengyelországhoz tartozik.)

Innen irányította Adolf Hitler a keleti front hadműveleteit. Itt próbálta megölni őt von Stauffenberg ezredes 1944 júliusában. Élete utolsó két évében a Führer attól rettegett, hogy megmérgezik. Ezért az SS 14 előkóstolót tartott a Farkasodúban. Közülük négynek a történetét dolgozta fel egy színdarab, melyet augusztusban az Edinboroughi-i fesztiválon láthatnak a nézők. Az alapanyagot az egyetlen életben maradt előkóstoló emlékiratai szolgáltatják. A 95 éves Margot Wölk 2013-ban számolt be arról, hogy mi is történt a Farkasodúban az étkezések idején.

A lányok sírtak a félelemtől hiszen nem tudhatták: túlélik -e az aznapi menüt?! Amint elfogyasztották az ételt – mindent meg kellett enni! – az SS testőrség a szobájukba kísérte őket. Ekkor egyórás várakozás következett. Ha nem lettek rosszul, akkor egy órával később felszolgálták az ételt a Führernek is, aki közismerten vegetáriánus volt. Ilyenkor a lányok újra sírtak – ezúttal az örömtől, hogy életben maradtak. A történelem könyvek nem jegyeztek fel mérgezési kísérlete, de mégiscsak Margot Wölk élte túl egyedül a háborút. Amikor a Farkasodút felszámolták – az oroszok előrenyomulása miatt – akkor mindenki megfeledkezett a Führer előkóstolóiról. Margot Wölk azonban ismerte Goebbelst, aki feltette egy vonatra,mely Németország belseje felé indult. A többiek ottmaradtak. Sorsuk ismeretlen, de valószínűleg mind meghaltak azonnal, mert az előrenyomuló oroszok a Farkasodúban mindenkit megöltek.

A színdarab modernizálja a cselekményt: a lányok például szelfit készítenek. Alapjában véve az életük rettentően egyhangú: feladatuk ellátásán kívül nemigen volt mit csinálni a Farkasodúban. Az SS tagjai néha  berúgtak, de az előkóstolóknak ez szigorúan tilos volt. Nekik maradt a mindennapos rettegés a mérgezéstől, és a mérhetetlenül unalmas hétköznapok, melyeknek egyetlen egy célja volt: megóvni a Führert a mérgezéstől.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .