Kezdőlap Címkék Führer

Címke: Führer

Náci tábornok lánya : “a papa tiszteletreméltó ember volt”

“Hitler embere voltam a végsőkig. Szerintem ő ártatlan volt!” Ezt vallotta Erich von dem Bach-Zelewski SS tábornok a bíróság előtt amikor az életfogytiglani börtönre ítélte 1961-ben. Lánya , a most 85 éves Ilse még most is úgy mutatkozik be az öregek otthonában, hogy “én egy náci lánya vagyok!” – írja a közszolgálati Deutsche Welle portál.

Sohasem tagadta meg apját, akit Hermann Göring a második számú náci “az egyik legvéreskezűbb gyilkosnak” nevezett a nürnbergi per során.

Koronatanú volt Göring ellen

Az amerikaiak vádalkut kötöttek a magasrangú SS vezetővel: ha rávall Göringre és más náci vezérekre Nürnbergben, akkor őt kihagyják a perből! Így is történt. Milyen terhelő bizonyítékot szolgáltatott Erich von dem Bach-Zelewski SS tábornok, aki a világháború idején elhagyta nevéből a lengyel hangzású Zelewskit, de 1945-ben visszavette azt? Mindenekelőtt a varsói felkelés brutális leveréséről számolt be a nürnbergi bíróság előtt. 1944 nyarán a náci vezérkar kiadta a jelszót: végezzetek a lázadókkal, a gyerekekkel is! A nürnbergi bíróság előtt Erich von dem Bach-Zelewski azt vallotta, hogy ő tiltakozott a gyerekek lemészárlása miatt, de egy másik SS tábornok azt közölte vele: a parancs Göringtől jött! A második számú náci dührohamot kapott amikor ezt a vallomást hallotta Nürnbergben hiszen addig azt a szerepet játszotta, hogy nem tudott az SS tömeg gyilkosságairól.

Ki volt Bach-Zelewski?

Gdansk-Danzig mellett született a német birodalomban , ahol az első világháború idején önként jelentkezett a frontra. A vesztett világháború végén nem volt még húszéves, de már elérte a hadnagyi rangot és megkapta a vaskeresztet. Kezdettől fogva Hitler elszánt követői közé tartozott, aki azonban utálta a többi náci vezért. Ilse lánya ma is emlegeti, hogy a papa “utálta Himmlert az SS főparancsnokát, Göringet, a második számú nácit és Göbbelst, a propaganda főnököt. Őket pénzéhes és hatalomvágyó embereknek tartotta. A papa viszont – éppúgy mint Hitler – a német nemzetért küzdött!”

De hogyan? A Führer őt bízta meg azzal, hogy a lengyel területeket “árjásítsa”. Ez a gyakorlatban a zsidók tömeges legyilkolását jelentette. A lengyel ellenállókat is kivégezték vagy lágerekbe csukták. Megszüntették a felső oktatást lengyel nyelven mondván, hogy erre csakis németeknek lehet szükségük.

Miután a nácik megtámadták a Szovjetuniót 1941-ben, Bach Zelewski Beloruszia biztonsági főnöke lett. Ő irányította a zsidók tömeges lemészárlását és a partizánok elleni kíméletlen háborút. Azután következett a varsói felkelés leverése. Mindezért nem ítélte el őt a nürnbergi bíróság, mert az amerikaiaktól mentességet kapott.

1961-ben azért ítélte életfogytiglanra a bíróság, mert megölt egy másik SS tisztet illetve a harmincas években végzett a nácik néhány ellenfelével. Bach-Zelewski a börtönben halt meg, bűnbánatról nem tett tanúbizonyságot. Lánya pedig továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy náci tömeggyilkos papája “tiszteletreméltó ember volt”…

Hitler előkóstolói

15 német lány kóstolta meg – egymást váltva – a kosztot, melyet azután az SS felszolgált a Führernek a Farkasodúban (Ez az erőd rendszer az egykori Kelet Poroszországban volt, ma Lengyelországhoz tartozik.)

Innen irányította Adolf Hitler a keleti front hadműveleteit. Itt próbálta megölni őt von Stauffenberg ezredes 1944 júliusában. Élete utolsó két évében a Führer attól rettegett, hogy megmérgezik. Ezért az SS 14 előkóstolót tartott a Farkasodúban. Közülük négynek a történetét dolgozta fel egy színdarab, melyet augusztusban az Edinboroughi-i fesztiválon láthatnak a nézők. Az alapanyagot az egyetlen életben maradt előkóstoló emlékiratai szolgáltatják. A 95 éves Margot Wölk 2013-ban számolt be arról, hogy mi is történt a Farkasodúban az étkezések idején.

A lányok sírtak a félelemtől hiszen nem tudhatták: túlélik -e az aznapi menüt?! Amint elfogyasztották az ételt – mindent meg kellett enni! – az SS testőrség a szobájukba kísérte őket. Ekkor egyórás várakozás következett. Ha nem lettek rosszul, akkor egy órával később felszolgálták az ételt a Führernek is, aki közismerten vegetáriánus volt. Ilyenkor a lányok újra sírtak – ezúttal az örömtől, hogy életben maradtak. A történelem könyvek nem jegyeztek fel mérgezési kísérlete, de mégiscsak Margot Wölk élte túl egyedül a háborút. Amikor a Farkasodút felszámolták – az oroszok előrenyomulása miatt – akkor mindenki megfeledkezett a Führer előkóstolóiról. Margot Wölk azonban ismerte Goebbelst, aki feltette egy vonatra,mely Németország belseje felé indult. A többiek ottmaradtak. Sorsuk ismeretlen, de valószínűleg mind meghaltak azonnal, mert az előrenyomuló oroszok a Farkasodúban mindenkit megöltek.

A színdarab modernizálja a cselekményt: a lányok például szelfit készítenek. Alapjában véve az életük rettentően egyhangú: feladatuk ellátásán kívül nemigen volt mit csinálni a Farkasodúban. Az SS tagjai néha  berúgtak, de az előkóstolóknak ez szigorúan tilos volt. Nekik maradt a mindennapos rettegés a mérgezéstől, és a mérhetetlenül unalmas hétköznapok, melyeknek egyetlen egy célja volt: megóvni a Führert a mérgezéstől.

Késői megbánás: a második leggazdagabb német család 10 millió eurót ad

A Reimann család már 1931-tőle támogatta Adolf Hitler pártját és a náci rendszer idején a Führer elszánt híve volt. A világháború idején cégeiket a Reich számára létfontosságúnak tartották. Ott kényszermunkásokat alkalmaztak, akik rémes körülmények között dolgoztak az SS felügyelete mellett.

“Emiatt az idősebb és a fiatalabb Albert Reimann-nak börtönbe kellett volna kerülnie! Ez nem történt meg, egyikük sem mutatott lelkiismeret-furdalást sem. Az idősebb Reimann 1954-ben, a fiatalabb 1984-ben halt meg. Most a család igyekszik kárpótolni a kényszermunkásokat. Ezért 10 millió eurót ad egy olyan jótékonysági szervezetnek, mely az ő ügyeikkel foglalkozik”- nyilatkozta a Reimann család szóvivője a Bild am Sonntag című lapnak.

A Reimann család kezében van a JAB pénzügyi holding, amelyhez sok vállalat tartozik. Leghíresebb termékük a Calgon, mely a vízkő eltávolítását segíti elő. A Reimann család vagyonát több mint 33 milliárd euróra becsüli a Forbes, ezzel ők állnak a második helyen Németországban.

A nácikat sok nagyvállalkozó támogatta a harmincas években Németországban, mert jobban féltek a kommunista párttól mint tőlük. A kommunista Internacionálé akkori irányvonala a világforradalom volt. Ezen csak a németországi vereség után változtattak amikor meghirdették a népfront mozgalmat és az antifasiszta egységfrontot/1935/. A nürnbergi perek során sok nagyvállalalkozót is háborús bűnösnek nyilvánítottak, de ezt gyorsan elfelejtették, mert a NATO-nak szüksége volt a német nagyiparra. A kényszermunkások nagyrésze a zsidók és a hadifoglyok közül került ki. Az SS brutálisan kizsákmányolta őket: sokaknak a “munka általi megsemmisítés” lett a sorsa…

A kutyának sem kellettek Hitler festményei

0

A Führer festményeit és használati tárgyait lehetett szombaton megvásárolni Nürnbergben.

A képek közül egy sem talált gazdára, de az aukción megvettek egy meisseni vázát és egy asztali terítőt, mely állítólag a Führer tulajdonában volt. Hitler festményeinek és használati tárgyainak aukciója felzúdulást keltett Németországban, különösen azért, mert Nürnbergben rendezték meg. Abban a német városban, ahol a nácik a faji törvényeket kihirdették és ahol óriási felvonulásokat rendeztek. Ahol azután el is ítélte őket a nemzetközi bíróság a második világháború után.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK