Nem lehet tovább titkolni a sporttámogatásokat

0
871

Jövő év elején várható, hogy megismerhetővé válik, a társasági adó (tao) terhére melyik évben kiktől és mennyi pénzt kaptak sporttámogatásként egyesületek és szövetségek. A Kúria jogerősen a Transparency International (TI) javára döntve kimondta: nyilvánosak a tao-ból adott sporttámogatások.

A Fővárosi Ítélőtábla után szerdán a Kúria is azt mondta ki, hogy a tao terhére sportegyesületeknek és szakági szövetségeknek adott támogatások nyilvános adatok.
A pert a TI indította az emberminisztérium és a nemzetgazdasági tárca ellen.

Az ítélőtábla korábban másodfokon arra a következtetésre jutott, hogy

közpénznek minősülnek a tao-támogatások.

Ezt jóváhagyta a Kúria.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a mostani per tárgya az volt, mely kedvezményezettek (egyesületek, szövetségek) kaptak pénzt, mely támogatóktól, mekkora összeget és melyik évadban.

Az ítélet jogerős, kézbesítése írásba foglalva az év vége felé várható,

január-februárban lesznek kutathatók az adatok

– mondta Ligeti.

A TI sportszövetségekkel szemben már ugyancsak pert nyert, a Kúrián a mostanival megegyezően ennek megerősítését várja.

A Demokratikus Koalíció pere még zajlik a látványsportok támogatottjainak ügyében. Ebben a szövetségeket perli a párt, hogy azok kötelesek legyenek kiadni a támogatások igazolásait. Vagyis megismerhetővé válna a közpénz felhasználása.

A tao-támogatások élén a foci áll, ezen belül is a kormányhoz közeli csapatok.

A tavalyi idényben a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta a legtöbb pénzt, 2,92 milliárd forintot. Tállai András NAV-elnök csapata, a Mezőkövesd Zsóry FC 779 milliót, a Seszták Miklós miniszterhez kötődő Kisvárda 581 milliót kapott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .