Európa: Az amerikai csapatok nincsenek felkészülve egy orosz támadás elhárítására

0
724
Forrás: Wikimedia

Az Olaszországban állomásozó 173-as ejtőernyős dandár lenne hivatva arra, hogy az első vonalban küzdjön egy esetleges támadás idején. 2014-ben őket vezényelték a Baltikumba, hogy elrettentsék az oroszokat attól, hogy a Krím félszigethez hasonlóan esetleg más területeket is megszerezzenek.

Ez az ejtőernyős dandár nemrég hadgyakorlaton vett részt Ukrajnában, és ott kiderült: nem képes felvenni a harcot egy olyan hadsereggel szemben mint az orosz, mely a lázadókat támogatja Ukrajnában. Miért nem? Erről kért jelentést Gregory Anderson ezredes, a dandár parancsnoka.

A Politico című brüsszeli lap megszerezte a belső használatra készült amerikai jelentést.

A 173-as dandár ahhoz szokott, hogy Irakban és Afganisztánban gyengén képzett és gyengén felszerelt ellenféllel harcol. Óriási technikai fölényben van, és ezt ki is használja. Csakhogy az oroszok más kategóriát képviselnek mint a dzsihád harcosok, akik kézi fegyvereket használnak és nem rendelkeznek sem légierővel sem pedig informatikai rendszerrel.

Az oroszok, akik most szeptemberben nagy hadgyakorlatot tartanak Belorusziában Zapad vagyis Nyugat néven, képesek arra, hogy a levegőből is támadjanak. Informatikai rendszerük pedig alkalmas arra, hogy megzavarja az amerikaiak tájékozódását. Az amerikaiak mindent a műholdaktól és a GPS-től várnak és alaposan meglepődnek, ha a másik fél megzavarja őket! Márpedig az oroszok erre is képesek.

El kell ezen gondolkodnunk

– mondta Gregory Anderson ezredes a Politiconak. Miután Obama elnök utasítására két tank dandárt az USA kivont Németországból, ez a Vicenzaban állomásozó 173-as ejtőernyős dandár képviseli a legjobbat, amit Amerika Európában fel tud mutatni. Ukrajnában kiderült a hadgyakorlat során, hogy ez kevés.

Könnyű tankokra van szükség, melyek védelmezik a gyalogságot a mesterlövészekkel szemben.

Légi támogatás kell és olyan informatikai rendszer, melyet az ellenfél nem tud megzavarni!

Nemrég Mike Pence alelnök járt a Baltikumban, hogy megnyugtassa a NATO szövetségeseket az orosz-belorusz hadgyakorlat előtt. Trump is támogatást ígért amikor Varsóban a közép és kelet-európai államok vezetőivel találkozott. A brüsszeli Politico cikkéből kiderül: az amerikai katonák elszoktak attól, hogy hozzájuk hasonlóan jólképzett és jól felszerelt hadsereggel nézzenek szembe.

Ahhoz, hogy az amerikai elrettentés valóban hatásos legyen változtatni kell ezen

hiszen nyilvánvaló: a moszkvai vezérkarban tökéletesen tisztában vannak az amerikaiak gyengeségeivel, és azokat ki is használják, ha Putyin elnök úgy dönt: ez Oroszország érdekében áll …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .