Életveszélyes lélegeztető gépeket vett a magyar kormány – méregdrágán

0
2032
Facebook

2020-ban 560 millió dollárért, vagyis mintegy 178 milliárd forintért vásárolt 6258 darab „Shangrila 510S” és „SH300” típusú lélegeztetőgép-modelleket  a magyar kormány  egy kétes hírű malajziai üzletembertől Vinod Sekhartól, aki ellen hazájában jelenleg is eljárás folyik pénzmosás és korrupció gyanújával. A malajziai sajtóból azonban kiderült más is:  a lélegeztető gépek egy része életveszélyes!

Egy hónappal a megállapodás előtt vezető brit orvosok arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyságban Kínából vásárolt „Shangrila” típusú lélegeztetőgépek hibásak, és károkat vagy akár halált is okozhatnak, ha kórházakban használják őket.

Rámutattak a karbantartással és az oxigénellátással kapcsolatos problémákra, valamint a zavaros használati útmutatókra, hozzátéve, hogy a lélegeztetőgépeket mentőautók, nem pedig kórházak számára készítették,nem alkalmas, hogy intenzív osztályokon kezeljék vele a Covid 19 vírus kómában tartott pácienseit.

Az oxigén ellátás ugyanis nem folyamatos, és a leállások a beteg életét veszélyeztetik.

A szakértői csoport véleménye már ismert volt akkor, amikor a magyar kormány megkötötte a nagy üzletet a kétes hírű üzletemberrel Malajziában.

Nemcsak ezzel a kínai lélegeztető géppel akadtak problémák:

Kolumbiában az SH 300-as is időnként leállt, és az oxigén átmeneti hiánya több beteg halálát okozta!

Malaysia Now

Mindezt Tompos Márton, a Momentum korrupcióellenes munkacsoportjának vezetője derítette ki. Elmondta a malajziai sajtónak, hogy

a lélegeztető gépek magas ára – csaknem 90 ezer dollár –önmagában is felháborító, de az, hogy közülük több kínai gép is életveszélyes az mindenképp vizsgálatot érdemel.

Tompos kapcsolatot keres Vinod és Orbán miniszterelnök között, miközben több magyar hírportál is azt közölte, hogy a malajziai legújabb fejlemény hatással lesz Orbán kormányára, amelyet az EU-tagállamok legnagyobb orvosi felszerelésvásárlásaként emlegettek.

Az kiemelkedően magas beszerzési árat az Orbán kormány a vásárlás idején a vészhelyzettel indokolta.

Ajándék lónak, avagy halálos ajándék kirgiz testvéreinknek

Szijjártó Péter külügyminiszter Biskekben 20 olyan kínai lélegeztető gépet ajándékozott Kirgizisztánnak, amely az említett típusok közül való vagyis életveszélyesek lehetnek.

Malajziában Vinod Sekhar üzletember ellen emiatt is nyomoznak. A korábban dúsgazdag üzletember, akinek vagyona jelentősen csökkent a pandémia előtt, a járványból igyekezett hasznot csinálni. A magyar kormánnyal kötött üzlet után, amely a legnagyobb volt Magyarország lélegeztetőgép beszerzései közül, Vinod Sekhar vásárolt egy luxus jachtot 19,8 millió dollárért és egy Bombardier magán repülőgépet. Legalább számára bejött az üzlet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .