Egyszerű karácsonyi sütemények –  Nem hiányozhatnak az asztalról

0
975
FH

A karácsony a közös ünneplésről, az együttlét felhőtlen élvezetéről szól, ez az az időszak, amit általában nem csak szeretteink, hanem rengeteg rettentően finom étel társaságában töltünk el. Azok a családok is, akik rendszeresen nem hódolnak a sütés örömének, ilyenkor tepsi számra gyártják a mézeskalácsot… ehhez kínálunk néhány további ötletet.

Finomságok, amik továbbfokozzák az ünnepi hangulatot

Az adventi időszakban aztán előkerül a többi recept is, hogy az olyan rég nem látott vendégek, mint például a zserbó és bejgli, újra velünk lehessenek. Az alábbiakban néhány olyan – könnyen elkészíthető – karácsonyi finomságot mutatunk be, amikből válogatva könnyen összeállíthatjuk még az ünnepek előtt a menüt, azzal együtt pedig a bevásárlólistát is. Ha pedig erről netán lemaradna a tojás például, akkor sem kell kétségbeesnünk, hiszen online bevásárlással egyszerűen és kényelmesen pótolhatjuk ezt a hiányt is, és így akár három órán belül megérkezik az ajtónkig a csomagunk.

Nem minden kezdet nehéz! 

Két legyet egy csapásra! Akár karácsonyfadíszként is megállja a helyét a klasszikus habcsók, ami nem csak finom, de őrületesen egyszerűen el is készíthető. Hozzávalók: 4 db tojásfehérje, 20 dkg cukor, 1 tk citromlé, 15 dkg porcukor, 2 dkg étkezési keményítő. A tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd kemény habbá verjük. Ezután a porcukrot és a keményítőt is finoman beleszórjuk, egyenletesen elkeverjük. A kész masszát nyomózsákba adagoljuk, majd kis karikákat nyomunk sütőpapírra, hogy 90 fokon 1-3 órán keresztül fokozatosan kiszárítsuk őket, miután kihűltek, óvatosan leszedjük őket a papírról.

A kókuszgolyó minden kezdő szakács álma: még csak főzni sem kell hozzá, hamar látványos eredményt érünk el, ráadásul nagyon finom. Hozzávalók: 50 dkg kekszmorzsa, 2 ek (cukrozatlan) kakaópor, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 2 dl tej, 20-25 csepp rumaroma és végül, de kihagyhatatlan összetevőként, 20 dkg kókuszreszelék. Minden összetevőt – a kókusz kivételével – összekeverünk, majd gombócokat formálunk belőlük, és meghempergetjük a reszelékben, végül a hűtőbe tesszük, és lehűtjük.

Klasszikusok új formában

A zserbó az egyik legnépszerűbb és leggyakoribb szereplője az ünnepi menünek, ellenben nem tartozik az egyszerűen elkészíthető sütemények közé. Létezik viszont egy könnyebben elkészíthető változata, amivel nem kell lemondanunk a diós-lekváros finomságról. Hozzávalók: 9dkg étcsokoládé, 5 dkg dió, 8 dkg sárgabaracklekvár, 2dl tejszín és egy csipetnyi só. A zserbó pohárkrémes változata így készül: vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, amit ezután hagyunk hűlni. Eközben a megsózott tejszínt kemény habbá verjük, amit fokozatosan a langyos csokoládéhoz adagolunk. A diót megpirítjuk, majd morzsásra törjük, és végül a poharak aljába szórjuk, erre jöhet a baracklekvár, végül a csokoládékrém. A tetejére hagyjunk díszítésnek némi diót, ezzel szórjuk meg a desszertünket.

A hókifli is igazi adventi sütemény, aminek narancsos-marcipános változata igazi családi kedvenc lesz majd. Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 15 dkg (reszelt) marcipán, 1 db narancs reszelt héja, 1 csipetnyi só és 6 dkg porcukor, valamint a szóráshoz még egy kisebb adag porcukor. Az összetevőket összekeverjük, egyenletes masszát képezve, ami állni hagyunk egy órát. Ezt később 3-4 nagyobb darabra bontjuk, amikből rudakat gyúrunk, majd 5-10 centis darabokat szelünk, és ezekből kifliket formázunk. 170 fokos sütőben nagyjából 10 percig sütjük a sütőpapíros tepsiben, majd végül megszórjuk porcukorral.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .