Kezdőlap Címkék Troll

Címke: troll

Kik használják jobban a mesterséges intelligenciát a fronton: ukránok vagy oroszok?

A Deutsche Welle tudósítója a helyszínen győződött meg arról, hogy a drónok és robotok milyen fontos szerepet játszanak a hírszerzésben az ukrán haderőnél.

Az ukrán felderítők gyakran előbb tudják, hogy mire készülnek velük szemben az orosz katonák mint maguk a harcosok, mert hála a mesterséges intelligencia által vezérelt technikának le tudják hallgatni a parancsnoki harcálláspontokat. Ugyancsak mesterséges intelligencia irányítja célba a drónokat és rakétákat, majd pedig a gép maga értékeli a csapás sikerességét és korrigálja az esetleges hibákat. Machine learning – mondja a szakértő, aki a Deutsche Wellenek nyilatkozott.

A gép képes tanulásra és fejleszti képességeit menetközben.

Amerikai magáncégek mint a Palantir itt próbálják ki az új eszközöket.

Az ukránok maguk is létrehozták  “a varázslók műhelyét.” Ebben a katonai alakulatban  olyanok szolgálnak, akik a civil életben foglalkoztak a mesterséges intelligenciával. A csapat parancsnoka elmesélte a Deutsche Welle tudósítójának, hogy elsősorban drónokat irányítanak az orosz állások felé vagy hírszerzés vagy robbantás céljából. Ez még csak a jövő, mert a tudósító azt tapasztalta az ukrajnai fronton, hogy az első világháború eseményei elevenednek meg 2023-ban, a mesterséges intelligencia még távolról sem játszik meghatározó szerepet a fronton.

Fölényben vannak-e a mesterséges intelligencia használatában az ukránok?

“Nagyon nehéz ezt megmondani, mert az oroszok is alkalmazzák már a mesterséges intelligenciát a fronton például a légvédelemben”

– mondja Marina Miron, a londoni King’s College szakértője.

Érdemes megemlíteni, hogy magát az utasítást a célpont kilövésére mindig ember adja ki mind a két oldalon. A mesterséges intelligencia ugyanis arra kiválóan alkalmas, hogy lerövidíti a folyamatot: villámgyorsan azonosítja a célpontot és beállítja a kilövést, de azt nem tudja felbecsülni, hogy milyen károkat okozhat azzal, ha eltalálja a célpontot. A collateral damage felmérése megmaradt emberi feladatnak, mert a mesterséges intelligencia ebben még nem eléggé megbízható.

Igazában a mesterséges intelligencia a legjobban a hírszerzésben és az ellenséges információs rendszerek megbénításában illetve félrevezető hírek terjesztésében alkalmazható.

Ez utóbbiban az oroszok rendkívül aktívak. Az orosz hírszerzés troll farmokat működtet, ahol szisztematikusan gyártják a dezinformációra alkalmas híreket. Az oroszok a Nyugat ellen dezinformációs háborút folytatnak, és ahogy fokozódik maga a háború, úgy lesznek egyre aktívabbak ezen a téren – nyilatkozta Marina Miron, a londoni King’s College szakértője.

Vannak ellenzékiek, akik úgy viselkednek, mint egy fideszes troll

0

Egy volt kollégám naponta írogat ellenzéki politikai pártokat és politikusokat bíráló vagy egyszerűen csak anyázó megjegyzéseket a Facebookra, van, hogy többet is. A Fideszről meg szinte soha nem ír. Sokan követik és kommentelik a bejegyzéseit.

Ez csak azért meglepő, mert tudom róla, hogy nem fideszes, hanem ellenzéki, és a követői, a kommentelők zöme is az. Csak éppen az a rögeszméjük, hogy gyakorlatilag az összes ellenzéki politikus vagy áruló, vagy gazember, vagy csak simán hülye, mert nem azt csinálja, amit szerintük kellene. Persze, tudjuk, hogy vannak ilyen ellenzéki politikusok is, na de mind legalább hülye lenne? És mindig, mindenben tévednek?

Van olyan pártvezető, konkrétan Gyurcsány, akit kifejezetten utál, a vele foglalkozó bejegyzései olyanok, mintha a Fletó-fóbiás Orbán Viktor írná őket, újabban már „Gyurcsánynét” szapulja. Természetesen minden ellenzéki politikus, Gyurcsány is bírálható ha valamit elront, én is tudnék rá példákat mondani, ám a fóbia már egészen más kategória.

A történet nem a volt kollégám miatt fontos, hanem azért, mert ezzel ő egyáltalán nincs egyedül. A potenciális ellenzéki szavazók egy el nem hanyagolható része így viselkedik, nem fogja fel, hogy ezzel akadályozza az ellenzék együttműködését (vagy felfogja, de ellenzi az együttműködést) és ezzel megnehezíti az újabb rendszerváltást, vagyis a NER leváltását, pedig ugye ő is ezt kívánja.

Nem vitás, hogy ez jól jön a mostani állampártnak, mai összeesküvés-elméletem szerint a valódi fideszes trollok adják is a lovat az ilyen ellenzékiek alá például álhírekkel és egyetértő kommentekkel.

Árpád vezér valószínűleg zsidó volt, Orbán pedig már 1987-ben is gazember volt

Itt most röviden összefoglalom, miről szólt internetes karrierem két legolvasottabb cikke. Ez is érdekes lehet, de legalább ilyen fontos, hogy mi történt a cikkekkel: hogyan reagál a NER és troll serege az interneten még valamennyire szabad sajtó írásaira.

Árpád vezér valószínűleg zsidó volt

A cikk nem is annyira Árpád vezérről, hanem egy tudományos kutatás eredményéről szólt. Arról, hogy a genetikai vizsgálatok kiderítették, a kelet-európai zsidók – ellentétben a közel-keletiekkel és például az ibériai-félszigeten élőkkel – nem szemiták, nem a zsidóság őshazájából származnak. Hanem a kazár birodalomból. (Már ebből is látszik, hogy az antiszemitizmus mekkora hülyeség…) A kazár birodalom ugyanis – politikai okokból – hivatalos vallásává tette a zsidó vallást, vezetői erre a hitre tértek át. Ezzel is el akart ugyanis határolódni a rá nézve veszélyes két szomszédos birodalomtól, amelyek közül az egyik keresztény, a másik muszlim volt.

A genetikai vizsgálatok eredményét a történelmi tények is alátámasztják, hiszen amikor jóval később az oroszok felszámolták a kazár birodalmat, a kazár nép eltűnt, viszont a zsidóság elterjedt Kelet-Európában. Bizonyára a hivatalos vallás addigra leszivárgott a köznépbe.

Azt meg tudjuk, hogy a magyar törzsek még a honfoglalás előtt egy ideig a kazár birodalomban éltek. A magyarok elég korán tovább mentek, ezért a hivatalos vallás az ő esetükben még nem szivárgott le a népbe, de a törzsek vezetőinek valószínűleg fel kellett azt venniük. Árpád pedig azáltal vált fejedelemmé, hogy elfogadta a kazár fennhatóságot…

A cikkhez „természetesen” özönlöttek az anyázó, trágárkodó mélymagyar kommentek

Úgy gondolom, a támadásokat nem csak a magukat a Szíriuszról származtató őrültek írták, hanem az akkor általam szerkesztett Gépnarancs portálra ráállított hivatásos trollok is. Volt olyan troll is, akiről bebizonyosodott, hogy a portálra ráállított, hivatásos kommentelő. A portál működését persze a kommentek nem tették lehetetlenné, arra inkább a tömegesen indított sajtópereket használták. A pereskedőket – volt köztük aki tucatjával indított pereket – érdekes módon egyáltalán nem zavarta, hogy sorra veszítették el a pereket, szinte mindet. Az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy közpénz jellegét elveszítő közpénzt használtak erre. Nekünk viszont a nyertes perek is gondot okoztak, némi költséget is, de főleg idő és energia veszteséget. Aztán a portált az tette tönkre, hogy két pert – szerintem indokolatlanul – el is vesztettünk, egy-egy perben megítélt sérelmi díj több volt, mint az oldal 2-3 éves hirdetési bevétele.

Azt, hogy indokolatlanok voltak a pervesztések, pontosítanom kell: szakmailag voltak indokolatlanok, jogilag abszurd módon mégis indokoltak. Egy példa: az egyik pert egy MTI hír pontos, szó szerinti és forrással megjelölt közléséért buktuk el. Az új (fideszes) sajtótörvény szerint mindenki perelhető, nemcsak az eredeti forrás, hanem bárki aki átveszi, mert ezzel híresztel. Még a magánember is, aki Facebookon megoszt, vagy e-mailban továbbküld egy linket egy „hibás” cikkre. Ráadásul az ügyben az MTI sem követett el szakmai hibát, pontosan idézte azt, amit egy politikus mondott egy másikról egy sajtótájékoztatón. A politikus tévedett. A másik, sértett politikus viszont kihasználta az alkalmat, hogy beperelje azokat az orgánumokat, amelyeknek ártani akart. Az MTI-t nem perelte, meg azokat a „híresztelőket” sem, amelyek neki szimpatikusok.

A cikk most nem érhető el a neten, mivel a Gépnarancs archívuma még nem működik, bár remélem a helyzet hamarosan változik.

Még nagyobb botrány lett, hogy kiderítettem: Orbán már 1987-ben is gazember volt

Sokan még ma is azt hiszik, hogy Orbán Viktor a rendszerváltás idején remek politikus volt, meggyőződéses demokrata, egy ideig nagyon liberális eszméket képviselt, csak aztán megváltozott. Nos, a Fidesz egykori, csalódott alapító tagjaitól hallottam: ez egyáltalán nem így volt. Orbánt már kezdettől fogva csak a hatalom és a pénz érdekelte.

Talán nem kell ahhoz profi viselkedés elemzőnek lenni, hogy kijelenthessük: eleve elégé kicsi a valószínűsége, hogy valakinek a jelleme felnőtt korábban annyira radikálisan megváltozzon, mint azt a fiatal Orbán mentegetői feltételezik.

Egykori fideszesektől tudtam meg, milyen beszédet mondott Orbán Viktor 1987-ben egy megyeszékhelyen a helyi Fidesz alapszervezet alakuló ülésén. Egy qurva szót nem fecsérelt az elvekre, azzal győzködte a hallgatóságát, hogy aki hozzá csatlakozik, az hosszú távon komoly befolyásra és magas jövedelemre számíthat. Mert ugye a politika erről, a hatalomról és a pénzről szól…

Orbán véletlenül őszinte volt, amikor berúgott

Egy másik volt fideszes alapító azt mesélte el nekem, hogy a Fidesz irányváltása után – amikor a liberális jelmezt ledobták és felvették a jobboldali populista pózt – egy bulin találkozott Orbánnal. A főnök eléggé berúgott, ezért kissé meggondolatlanul, őszintén válaszolt informátorunk kérdésére, hogy mégis miért volt szükség az irányváltásra. Mint mondta, azért, mert csak így van esélye arra, hogy kormányfő legyen belőle. Vagyis lényegében ugyanazt mondta, mint 1987-ben: nem az elvek számítanak.

Pár évvel később, a Bibó Szakkollégiumban elmondott nem nyilvános beszédének hangfelvétele szerint kifejtette, milyennek kell lennie szerinte az utódjának, egyáltalán, egy magyar kormányfőnek. A legfontosabb Orbán szerint, hogy ügyes és könyörtelen legyen a hatalmi harcokban. Egy szóval sem említette, hogy a kormányfőnek legyenek elvei, például legyen demokrata, tartsa tiszteletben a törvényeket és az emberi jogokat. Úgy vélem, nem tévedek, ha akként értelmezem Orbán mondandóját, hogy az utódnak azt kell folytatnia, amit ő elkezdett, lehetőleg olyannak kell lennie, mint a mai miniszterelnöknek. Ha pedig így van, akkor az utód leírása egyben Orbán önértelmezése is.

Ez a cikk már nem a Gépnarancson jelent meg, hanem egy új portálon, amely miatta azonnal nagy bajba került. Olyan heves, megszervezett támadás érte a szerverét, hogy az leállt, sőt a portált át kellett tenni egy másik szerverre, a cikket meg törölni, hogy az oldal működhessen.

Azért arra büszke vagyok, hogy az illiberális pártállam ennyire fontosnak tartotta a cikkeimet…

Mostohazám

Hogyan lettél édes hazám, a gonosz mostohám? Ez a mondat jutott az eszembe, miután néhány nappal ezelőtt megszólított egy troll. Egy a névtelen, arctalan hozzászólók közül, akik abban lelik örömüket – vagy ez a munkájuk, hivatásuk – hogy másokat gyaláznak.

Azzal kezdte a tisztelt troll, hogy milyen jól írok. Kifejezően, hatásosan. (Megdicsért). És hogy idegenszívű vagyok, amiért ezt a képességemet nem a haza javára hasznosítom. (Belém rúgott.)

Írtam neki, hogy ami képességem van, azt mind a haza javára igyekszem hasznosítani. Azt szeretném ugyanis, hogy a hazám jobb hely legyen annál, mint amilyen most.

Azt válaszolta a troll, hogy én a haza árulóit szolgálom. Azokat, akik eladják Magyarországot, kiszolgáltatják külföldi érdekeknek.

Írtam neki, hogy idézzen tőlem egy ilyen példát. Egyetlen árva félmondatot, amiből arra lehet következtetni, hogy valakinek a szolgálatába szegődtem.

Példát nem hozott, mert hát honnan is hozott volna. Ehelyett megírta, hogy ez a mostani kormány a nemzet érdekeit szolgálja és mindenki, aki őket támadja, a magyarok ellen van, és rosszat akar a nemzetnek.

Írtam neki, hogy én is a magyar emberekért írok. Mert szerintem a magyar embereknek az az érdekük, hogy ez ország ne olyan legyen, mint amilyenné a mostani vezetői tették. És még kevésbé olyan, mint amilyenné tenni szeretnék.

Miért, milyen ez az ország? Nem állított a troll, hanem kérdezett.
Bátorításnak vettem a felszólítást, azt gondoltam, talán tényleg érdekli, amit válaszolok.

Hogy milyen ez az ország? Bezárkózó, múltba néző, hátrafelé nyilazó, írtam válaszként. Mindenkiben ellenséget sejtő, saját démonaival harcoló. Árvalányhajas, avítt, rosszkedvű. Ha nincs ellensége, keres magának. Bűnbakot kreál, ellenséget sejt mindenütt, ahelyett, hogy együttműködne.

Nem szabad behódolni másoknak, így a troll.

Nem szabad és nem is kell, írtam neki. Érvényesíteni kell az ország érdekeit. Az országnak az az érdeke, hogy szövetségeseink legyenek és barátaink. Hogy ne legyünk lesajnált páriái Európának. Ez a magyar emberek érdeke.

Tekintélyre van szükség, írta a troll.
A tekintélyt nem követelni kell, feleltem, hanem kiérdemelni.
Meg fogom bánni, írta, amiért ennyire hazafiatlan vagyok.

Ez utóbbit fenyegetésnek vettem, úgyhogy erre már nem is válaszoltam.

120 perc – 2018. január 31. 08:00

0

Tovább működtetik a guantánamói börtöntábort

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá a guantánamói börtöntábor további működtetéséről. Trump elnök még elnökválasztási kampánya idején kijelentette, hogy nyitva akarja tartani a Kuba szigetén működtetett amerikai haditámaszpont börtöntáborát, hogy „feltöltsék azt néhány rosszfiúval”. Reuters

Fideszes hadgyakorlat a Facebookon

Az akció némileg emlékeztetett a Magyar Néphadsereg tesztelésére, amikor előre szóltak a katonáknak, hogy éjjel riadó lesz. A Fidesz hétfőn jóelőre jelezte a kampányra kiépített Facebook-csapatának a saját fejlesztésű, titkos rendszerén keresztül, hogy kedden délben mindenki legyen résen, mert a központ fontos üzenetet küld, amit egy órán belül meg kell osztani valamennyi képviselőjelölt Facebook-oldalán. 444.hu

Ma kezdődik a terézvárosi robbantó büntetőpere

A vádirat szerint 2016. szeptember 24-én késő este a gyanúsított Budapesten a VI. kerület, Teréz körúton a járdára tett egy táskát, amelyben robbanószerkezet és a robbanás hatását fokozó nagy mennyiségű szög volt. Amikor a szokásos útvonalon haladó egyenruhás rendőrök a táska közvetlen közelébe értek, a vádlott távirányítással felrobbantotta a pokolgépet. A két járőr súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. MTI

Trump első évértékelő beszéde

A bevándorlás reformjához és az amerikai infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges kompromisszumok megkötésére szólította fel Donald Trump amerikai elnök a pártharcok miatt mélyen megosztott amerikai törvényhozás republikánus és demokrata tagjait kedden, elnökségének első évértékelő beszédében. Reuters/AP/dpa

Magyarországra néző hazát beszámítok

Azt írta nekem egy nemzeti troll, hogy én hazaáruló vagyok. Ha neki ez örömet okoz, vagy pénzt kap azért, hogy ezt leírja, legyen így.

Ezeréves garancia, részletfizetés megoldható. Erzsébet utalványt elfogadok.

De azért valamit még elmondanék: nem azért vagyok hazaáruló, mert nem szeretem a hazám. Azért vagyok trollék szemében hazaáruló, mert másképp szeretem, mint azok, akik szerint nem szeretem.

Azt szeretném, hogy a hazám a mostaninál jobb hely legyen. Hogy sokféle ember elférjen benne. Még azok is, akiket nem szeretek. Nem lehet mindenkit szeretni. Nem kell mindenkit szeretni.

Egyszer egy cikkemet azzal kezdtem, hogy nem szeretem a melegeket és a bicikliseket. Voltak, akik itt abbahagyták az olvasást. Nem ezt várták tőlem.

Pedig, én így folytattam: attól, hogy valaki meleg, vagy biciklis, még nem kell őt szeretni. A melegek és a biciklisek között is vannak jók, és vannak gazemberek. Erkölcsösök, és aljasok, okosak és buták. Elmebetegek és zsenik, törtetők és tisztességesek.

A magyarok között is. Bartók Béla is magyar volt, Szálasi Ferenc szintén.

Árulom a hazám. Komfortos, élhetőbb, Magyarországra néző hazát beszámítok.

Orosz trollfarm – megszólalt egy kiugrott troll

0

Megszólaltatta az amerikai közvéleményt befolyásolni hivatott orosz trollhadsereg egyik volt tagját az NBC. Vitalij Beszpalov azt mondja, 2014-ben több tucat fiatal társával együtt egy szentpétervári irodaházban írt valótlan híreket, és terjesztette őket hamis közösségi média-profilokon keresztül – tudósít a Euronews.

 

A hamis fiókokhoz fiatal orosz lányok képeit használta, mint mondta, ezek hozták a legtöbb megosztást. Naponta átlagosan húsz hamis hírt vagy videót rakott ki, amelyet aztán a trollhadsereg bloggerei és a fiktív közösségi média-felhasználók osztottak meg. Vitalij Beszpalov szerint csak

a Kreml állhatott a tevékenységük mögött, és ezek a műveletek ma is zajlanak.

Az NBC riportere megpróbált bemenni az állítólagos trollfarmra, ahonnan minősíthetetlen hangnemben küldték el.

A Facebook kongresszusi meghallgatásán kiderült, hogy az orosz trollhadsereg két év alatt nyolcvanezer poszttal árasztotta el a közösségi hálót, amelyek húszmillió amerikait értek el – idézi a Euronews az NBC összeálítását, amelyben megszólal egy közösségi média-szakértő is, aki szerint

ezek a trollfarmok olyan mennyiségű tartalmat és hashtaget képesek előállítani, amely eltorzítja az organikus párbeszédet.

További részleteket itt láthat.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!