Miután a Szejm, a parlament első kamarája elfogadta a törvényjavaslatot, most a szenátusnak, a második kamarának kell elfogadnia.

Morawiecki miniszterelnök: „Nehéz kompromisszum”

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy „nehéz kompromisszumról” beszélt, amely elsősorban az EU-val való vita lezárását jelenti.

„Szeretnénk véget vetni ennek a vitának Nyugaton, mert az igazi ellenség, az igazi ellenfél Keleten van – és szerintem ezzel minden lengyel tisztában van”

– mondta a PAP ügynökség szerint.

A 2015 óta hatalmon lévő PiS átalakította az ország igazságszolgáltatását. Az EU Bizottsága különösen megsértette a Legfelsőbb Bíróságon 2018-ban bevezetett fegyelmi tanácsot, amely bármely bírót vagy ügyészt elbocsáthat. 2021 júliusában az Európai Bíróság úgy döntött, hogy Lengyelország megsértette az európai jogot. A Fegyelmi Kamara végül 2022 júliusában feloszlott. Ehelyett a Legfelsőbb Bíróságon „Szakmai Felelősségi Kamara” jött létre.

Ez a változás azonban nem felelt meg minden uniós bizottsági feltételnek. A varsói parlament által most elfogadott törvénytervezet többek között azt írja elő, hogy a jövőben a Legfelsőbb Bíróság helyett a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság feleljen a fegyelmi ügyekért.

Az uniós nyilatkozat még függőben van

Az EU Bizottsága egyelőre nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy az új törvényjavaslat megfelel-e a Covid segélyek felszabadítására vonatkozó kritériumoknak.

A Morawiecki vezette PiS-kormány nagyon szeretné, hogy mielőbb megkapja az első részletet az EU Corona Aid Fund-jából. A következő parlamenti választásokat ősszel tartják Lengyelországban. A varsói kormánynak pedig azért kellenek az uniós milliárdok, hogy addigra már érezhetőek legyenek a segélypénzek pozitív hatásai.