Kezdőlap Világ Fontos Lengyelország véget akar vetni az EU-val folytatott vitának

Lengyelország véget akar vetni az EU-val folytatott vitának

0
662
twitter.com

A jövőben a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság felel majd a fegyelmi ügyekért. Egyelőre nem világos, hogy ez elég lesz-e az uniós pénzügyi támogatások ismételt folyósításához. Az biztos legfőképp ez az oka az uniós pénzek befagyasztásának.

A lengyel parlament jóváhagyta a vitatott igazságügyi reformok módosításáról szóló törvényjavaslatot. A képviselők többsége megszavazta a nemzeti-konzervatív kormánypárt, a PiS tervezetét pénteken.

A lépés célja, hogy közelebb hozza az országot a többmilliárd dolláros koronavírus-támogatások kiadásához, amelyeket az Európai Bizottság a jogállamiság megsértése miatt befagyasztott.

Miután a Szejm, a parlament első kamarája elfogadta a törvényjavaslatot, most a szenátusnak, a második kamarának kell elfogadnia.

Morawiecki miniszterelnök: “Nehéz kompromisszum”

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy “nehéz kompromisszumról” beszélt, amely elsősorban az EU-val való vita lezárását jelenti.

“Szeretnénk véget vetni ennek a vitának Nyugaton, mert az igazi ellenség, az igazi ellenfél Keleten van – és szerintem ezzel minden lengyel tisztában van”

– mondta a PAP ügynökség szerint.

A 2015 óta hatalmon lévő PiS átalakította az ország igazságszolgáltatását. Az EU Bizottsága különösen megsértette a Legfelsőbb Bíróságon 2018-ban bevezetett fegyelmi tanácsot, amely bármely bírót vagy ügyészt elbocsáthat. 2021 júliusában az Európai Bíróság úgy döntött, hogy Lengyelország megsértette az európai jogot. A Fegyelmi Kamara végül 2022 júliusában feloszlott. Ehelyett a Legfelsőbb Bíróságon „Szakmai Felelősségi Kamara” jött létre.

Ez a változás azonban nem felelt meg minden uniós bizottsági feltételnek. A varsói parlament által most elfogadott törvénytervezet többek között azt írja elő, hogy a jövőben a Legfelsőbb Bíróság helyett a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság feleljen a fegyelmi ügyekért.

Az uniós nyilatkozat még függőben van

Az EU Bizottsága egyelőre nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy az új törvényjavaslat megfelel-e a Covid segélyek felszabadítására vonatkozó kritériumoknak.

A Morawiecki vezette PiS-kormány nagyon szeretné, hogy mielőbb megkapja az első részletet az EU Corona Aid Fund-jából. A következő parlamenti választásokat ősszel tartják Lengyelországban. A varsói kormánynak pedig azért kellenek az uniós milliárdok, hogy addigra már érezhetőek legyenek a segélypénzek pozitív hatásai. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .