Pesten dekkol Lengyelország legkeresettebb jobboldali oligarchája

0
767
politika.sl.pl

A Vsquare szerint az Andrássy úton egy luxus lakásban tengeti napjait Lengyelország állami olajvállalatának ex főnöke, aki kulcsfigurája volt a nemzeti együttműködés rendszerének, melyet a Tusk kormányzat megpróbál lebontani.

Tiborcz István közeli üzleti partnere újította fel a lepukkant házat az Andrássy úton, ahol most már méregdrága luxuslakások várják a bérlőket vagy a vevőket. Az a luxus lakás, ahol az Orlen olajvállalat ex főnöke meghúzza magát 147 négyzetméteres, az ára 1,6-2 millió euró. Az Orlen kiváló kapcsolatot ápolt a MOL-lal amíg Daniel Obajtek állt az élén. A lengyel oligarcha ügyei iránt igencsak érdeklődnek az ügyészek Varsóban, mert az Orlen hatalmas veszteséget halmozott fel. Obajtek inkább kereket oldott mintsem válaszoljon az ügyészek kínos kérdéseire.

NER – lengyel módra

Kaczynski rendszere Lengyelországban sokban hasonlított Orbán Viktor szisztémájához, melyet a magyar miniszterelnök 2010-ben vezetett be, de sokban különbözött is tőle. Az egyik leglátványosabb különbség az eredményesség: míg Lengyelország dinamikusan felzárkózott a fejlettebb uniós tagállamokhoz addig Magyarország lejtmenetbe került, és így mára már az Európai Unió legszegényebb tagállamává vált. Egyben a legkorruptabb is lett míg Kaczynski rendszerében a korrupció távolról sem ért el oly magasságokat mint Orbán esetében. Kaczynski egy lakótelepi lakásban él egy macskával míg Orbán Viktor Mészáros Lőrinc álnéven Magyarország leggazdagabb embere csaknem 1000 milliárd forintos vagyonnal.

Mi után nyomoznak az ügyészek jelenleg Lengyelországban? Miért menekült el az Orlen ex főnöke?

Az első ügy azzal kapcsolatos, hogy miképp egyesült az állami Orlen a Lotos energia szolgáltatóval, és hogy adták el a gdanski olajfinomító 30%-át a világ legnagyobb olaj társaságának, a szaúdi Aramconak. A Közel Keleten minden nagyobb üzletkötés körül ott lebeg a korrupció gyanúja, mert ezekben az országokban ez az ügyintézés természetes módjának számít.

A másik ügy, melyben a varsói ügyészek vizsgálódnak az Orlen hatalmas veszteségeihez  kötődik. Ennek fő oka a rezsicsökkentés, amellyel a PiS meg akarta nyerni a választásokat. Orbán receptjét követve a lengyel kormány is lényegesen csökkentette a rezsit 2023 őszén amikor már az ország a választásokra készült. A jobboldali kormány elveszítette a választást, de a rezsicsökkentés óriási lyukat ütött az Orlen kasszáján.

A harmadik ügy: hatalmas összeget – 1,5 milliárd zlotyt – utalt át az Orlen a svájci leányvállalatának minden indok nélkül.

A szejm is vizsgálódik Obajtek ügyében ugyanis az olaj óriás jelentős számú külföldi munkaerőt alkalmazott miközben a jobboldali kormány éppúgy a No migration – zéró migráns jelszóval kampányolt mint Orbán Viktor.

Obajtek egyelőre nem vádlott, de biztos, ami biztos Budapesten él egy luxuslakásban, és a PiS jelöltjeként részt vett az európai választáson a mentelmi jog reményében.

Orbán Viktor egyik embere mindenesetre rendszeresen felkeresi Obajteket az Andrássy úton. Héjj Dávid tartja a kapcsolatot a lengyel oligarchával a magyar miniszterelnök megbízásából.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .