Kezdőlap Címkék Főpolgármester-jelölt

Címke: főpolgármester-jelölt

Levél Szentkirályi Alexandra főpolgármester jelöltnek

Tisztelt Asszonyom!

Olvasom a NER lapokban, hogy milyen keményen be tetszett szólni Karácsony úrnak! Úgy gondolom, nem véletlenül, egyrészt nyilván nagyon fölbosszantotta ez a sötét alak, aki nem átall önnel szemben pályázni a főpolgármesteri székre, másrészt a parancs az parancs, jöttek, közölték, hogy mit kell, értettem, leléphet, kész.

Karácsony, mint az a facebook oldalán olvasható az alábbi bejegyzést tette közzé:

„Nagy megtiszteltetés, hogy a Városházán fogadhattam Jan Lipavský cseh külügyminisztert, a cseh kalózpárt politikusát. Elmondtam, hogy Budapest városdiplomáciai törekvéseinek egyik fő pillére a Szabad Városok Szövetsége, amit épp Prága kalózpárti főpolgármesterével, valamint Pozsony és Varsó polgármesterével hoztunk létre még
2019-ben, és amely azóta a világ egyik legfontosabb városi szövetségévé nőtte ki magát. Egyetértettünk abban is, hogy ma az ukrán nép ugyanazt a harcot vívja, mint amit a magyarok 1956-ban és a csehek 1968-ban.

Az európai béke hosszú távú biztosítéka egy erős és független Ukrajna, és a legkevésbé sem egy erőszakos Oroszország.”

Erre érkezett az ön reakciója, amelyet a cselédsajtó összes kitartottja lelkesen ismertetett:

Tisztelt Karácsony Gergely!

Őszintén érdekel, hogy vajon milyen nyelven folyt a tárgyalás, és mégis milyen békéről beszéltek? Azt is elmondta neki, hogy ön szerint háborúban állunk Oroszországgal, és hogy önök fegyvereket küldenének a háborúba?

A fentiekből látható, hogy önnek már napi rutin a keménykedés, csak az ismeretanyag hiányzik sajnálatosan… persze nem az ön ismeretanyaga, hanem azon fideszes agitprop csapaté, akik átküldték a cetlit, hogy mit kell beszólni Karácsonynak. Romlik a színvonal, erősen romlik, igaz, régen sem volt ütős. Erről természetesen nem ön tehet, mert pontosan azt tette, ami a dolga, ennél több már nem kívánható. Megkap, elolvas, bemásol, elküld, lepihen.

Nagyon kellemetlen lehet, hogy ez az ostoba bagázs rossz fényt vet önre, ezért néhány megjegyzést tennék, melyeket figyelembe véve az ily malőrök elkerülhetők. Az elkerülés hasznos lehet, úgy tán még a harmadik hely is elcsíphető a nemes versengésben, melyhez önnek komoly segítség a FIDESZ évenkénti 200 milliárdja (MTVA 150 milliárd, Rogán 45 milliárd, cselédsajtó állami hirdetéssel való támogatása 5 milliárd). A magyar adófizetők pénzéből összekuporgatott összegecske propagandasajtóban való felhasználása tetszőleges, akár az ön népszerűsítésére is fordítható, ami azért nagy előny. Ennek nagyságához képest a dollárbaloldal egyszeri 4 (azaz négy) milliárdja bakfitty, a Szuverenitásvédelmi Hivatal meg különösen röhejes, politológus elnökével együtt, melyből csak a Hivatal ellenzéki pártokra való ráuszítása, meg az ötmilliós elnöki fizetés komoly.

A fentebb jelzett megjegyzéseim:

  • Ha a feladatot én kapom, először persze örültünk volna a vendégemmel együtt, hogy sikerült összehozni azt, amit az ön Főnökének sikerült szétvernie. Eggyel magasabb szinten persze, ahogy egy Főnökhöz illik is. Visegrádi Négyeknek hívták azt az alakulatot, amelynek Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország volt a tagja, és hatásos szövetség lehetett volna tán még az Ősgonosszal szemben is (a titulust egy ideje Brüsszel vette ár Sorostól), ám mivel a Főnök körkörösen osztja a sallert meg a kokit, mindenkivel csak harcolni tud, a szövetség Orbán hatására aránylag gyorsan szétesett. Így működik a magyaros antigravitáció.

Karácsony Orbánnal ellentétben képes kompromisszumokra is, neki az ottani főpolgármesterekkel sikerült összehozni Varsó, Prága Pozsony és Budapest részvételével a Szabad Városok Szövetségét. Ez a szövetség igencsak bánthatja a Főnök a szemét, merthogy:

„Az aláírók egyrészt hitet tesznek a liberális demokrácia, a pluralizmus, a nyitottság és a kulturális sokszínűség értékeinek védelme mellett térségünkben. Másodszor, tekintettel a városainkat érő közös kihívásokra, a Szövetség tagjai közösen lobbiznak az EU-ban zöldítési, fenntarthatósági célú közvetlen városi forrásokért. Végül, de nem utolsósorban, a Szövetség tagjai szakpolitikai együttműködést folytatnak pl. a fenntartható várostervezés, a klímavédelem, a társadalmi befogadás, az igazságos lakhatás vagy a digitalizáció területén.”

Budapestnek az EU-tól érkező közvetlen források nagyon fontosak, mert a Főnök költségvetési téren régóta fojtogatja, és hogy a nép számára ez a fojtogatás normálisnak tűnjön, annyit hazudozik Varga pénzügyminiszter úrral együtt, hogy nézni is tereh. Igaz persze, hogy ha az istenek meg az ufók együttes és rendkívül erőteljes beavatkozása folytán valahogy mégis ön lenne a befutó, a Főnök megkapná Budapestet, és akkor a várost elöntené a pénz, ugyanis Orbán remekül elvan önmagával ott a tükör mindkét oldalán

  • A tárgyalási nyelv iránti élénk érdeklődést tekintve nem gond rájönni arra, hogy ön, illetve hát az agitprop osztály ezzel akarja nevetségessé tenni Karácsonyt („Még angolul se tud!”), de bármifajta nyílt levél esetén erősen javallt először gondolkodni, aztán írni, nehogy hülyeség legyen, amely miatt később szégyenkezhetünk.

A kiindulási tények:

1./ Karácsony köztudottan csak magyarul beszél.

2./ Lipavský nem tud magyarul. Ebből következően a beszélgetésnél egy tolmács volt jelen, azaz a beszélgetés mindenki által kitalálhatóan cseh és magyar nyelven zajlott. Az ön „Őszintén érdekel” szövegéből viszont úgy tűnik, nem sikerült rájönnie. A fentiek alapján mondható, hogy a kiröhögtetési akció sikeres, az egyik röhejes alak a fideszes agitprop osztály munkatársa, aki nem fogalmaz valami jól, a másik viszont sajnos ön, aki a hibát nem vette észre, és vállalta a közzétételével, hogy ostobának láthassa a nép.

Megjegyzendő még, hogy a nagyobb embercsoportok gond nélkül tudnak tolmácsot megfizetni, azaz a főpolgármesterkedéshez nem szükséges nyelvtudás.

  • A következő kérdése, illetve kérdései Karácsonyhoz: „Azt is elmondta neki, hogy ön szerint háborúban állunk Oroszországgal, és hogy önök fegyvereket küldenének a háborúba?

Önnek, mint fideszesnek, természetesen fogalma sem lehet arról (de még ha lenne is, tilos), hogy Putyin Ukrajna megtámadásával a teljes demokratikus világot támadta meg, azaz abszolút jogos azon meghatározás, hogy ezzel Magyarországot is.

Az ön Főnöke nem így látja, és ebben a teljes FIDESZ követi (igaz, hol van már a demokratikus Magyarország!). Érdekes lenne annak elgondolása, hogy mikor az I. világháború végén a románok bevonultak Budapestre, és Orbán lett volna a magyar miniszterelnök, vajon mit szól ahhoz, ha – tegyük föl – a szerb miniszterelnök békét hirdet, mondván, most már mindenki tegye le a fegyvert, és maradjon minden úgy, ahogy van, azaz ismerjék el a románok fennhatóságát Budapest felett. Még az akkori Brüsszel, azaz az Antant sem tett ilyet.

Egyébként igen, a demokratikus oldal szállít fegyvereket, és szomorúan kell megállapítanom, hogy önnek halvány dunsztja sincs az európai politikai helyzetről, ami azért egy magasabb posztra pályázó politikusra nézve igencsak tekintélyromboló. Mint a lapokból tudjuk, „Csehország Ukrajna négy-öt legnagyobb hadianyag szállítója közé tartozik”, és „Kelet-Csehországban létesül Ukrajna fegyver- és lőszerellátásának központja”, azaz Karácsonynak semmit sem kellett a fegyverszállításokról elmondani, mert tudja azt a tárgyalópartner jól, lévén maga is részese. Inkább amiatt kellett mentegetőznie, hogy Magyarország nem szállít a csehekhez hasonlóan fegyvert Ukrajnába, azaz mintha kilógna a demokratikus államok sorából. Javaslom a menőbb lapok olvasgatását, hogy ne tűnjön eltévedt dilettánsnak a nagy forgatagban.

Zárásképpen meg kell jegyeznem, hogy a szavazók legprimitívebb életösztönére alapozott háborúpárti-békepárti hablaty, mármint hogy ki ez, és ki az, ráadásul kéjesen emlékezve arra, hogy Orbánnak egyszer már bejött (lásd 2022.), a legócskább és legundorítópp politikai „trükk” mindazok közül, ami csak elképzelhető. Csodálkozom, hogy mégis használni tetszik. Vagy ön is csak azon engedelmes asszonyok sorába lépett, akik parancsot teljesítenek, és ha kell, a balhét viszik el?

Hogy a fentiek ismeretében kik lesznek azok a szerencsétlenek, akik majd önre szavaznak, arra magam is kíváncsi vagyok.

Az ugyanis hatalmas rejtély, hogy vajon milyen alapon? Csak mert az illető fideszes?

Visszalépett Karácsony javára Sermer Ádám

A Liberálisok jelöltje, Sermer Ádám visszalépett a főpolgármesteri jelöltségtől, ezután Karácsony Gergely kampányát segíti – jelentették be az érintettek.

Megszületett a megállapodás Budapesten, amelynek alapján a Liberálisok főpolgármester-jelöltje visszalépett Karácsony Gergely javára – mondta Sermer Ádám a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón. A kampányt ezután együtt folytatják. A megállapodás értelmében a Liberálisok elnöke, Szabadai Viktor lesz az V. kerületben az egyik képviselői helyen a közös ellenzéki jelölt.

Ezzel előállt az a helyzet, hogy csak egyetlen ellenzéki jelölt áll szemben Tarlós Istvánnal: Karácsony Gergelyen kívül csak Fidesz-párti jelöltek vannak versenyben – hangsúlyozta Sermer.

Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy Budapesten sok színű, változást akaró többséget akarnak képviselni. Akik ezután elindulnak, azok nem az ellenzék jelöltjei, hanem a Fidesz támogatását élvezik.

Kódolt kudarc?

Politikához értők és érdeklődők körében, ha ellenzéki érzelműek, osztatlan népszerűségnek örvend a főpolgármester-jelöltek előválasztásával kapcsolatos elképzelés. Hiszen a pártokat ígéret köti, hogy azt az egyetlen jelöltet fogják támogatni, aki az előválasztást megnyeri.

Hogy akiknek a jelöltjei lemaradnak, vajon elveszítik-e lelkesedésüket  –  ismerve az ellenzéki erők egymás közti feszültségektől terhes viszonyát  –  ebben a tekintetben azonban lehetnek kétségeink. Annál is inkább, mert a jelöltek vitái során felszínre kerülnek azok ellentétek, amelyektől a tényleges főpolgármester-választás során nemcsak a résztvevő pártoknak, hanem a fővárosi vezetést megváltoztatni akaró választóknak is el kell tekinteniük. Ami természetesen ismét nehezen megoldható feladat. Már csak azért is, mert az előzetes megállapodások ellenére a főpolgármester-jelöltek tekintetében „túltermelés” tapasztalható.

Lehet erre nagyvonalúan azt mondani  –  teheti  ezt a jelölt is, meg a választó is  -, hogy örülni kell a gazdag választéknak. És mindaddig gondolhatja így, amíg van remény arra, hogy ő maga vagy az általa favorizált személy lesz az előválasztás nyertese. De már most, a jelöltek vitája során is kiderült, hogy azért nem tudnak felhőtlenül örülni egymásnak.

Mivel az ellenzéki főpolgármester-jelöltek programjai nem állnak szöges ellentétben egymással, ezért az előválasztási vitákban még az is megfogalmazódhatna, hogy szívesen tanulnak egymástól. S még az is, hogy   –  habár a főpolgármesteri szék betöltéséről van szó, de még inkább a jelenlegi városvezetés megváltoztatásának az igényéről  –

ellenzéki győzelem esetén ezek a jelöltek mindannyian szerepet kaphatnának a főváros megújításának feladatában. Hiszen a főpolgármestert mindig egy stábnak kell segítenie.

Noha a viták természetüknél fogva inkább a különbségekre irányulnak, de azért nem kellene nélkülözniük a résztvevők egymás iránti nagyvonalúságát sem. Meg kellene nyilvánulnia annak, hogy a végső cél mégsem egymásnak a legyőzése, hanem valóban a városvezetés megváltoztatása. Hiszen ez mégis csak egy előválasztás. De talán éppen ez hiányzik a legjobban a jelölt-állítással kapcsolatos huzavonákból, és ennek nyomán a jelöltek vitáiból is. Hogy az előválasztást a helyén kezeljék. Próbatételként, amely akár eggyé is kovácsolhatná a végső soron azonos céllal küzdő résztvevőket. Akkor a vita az lenne, aminek lenni kellene: az ellenzéki együttműködés demonstratív pillanata. Ez idő szerint azonban nem ebbe az irányba mozdulnak a dolgok, inkább az ellentétes előjeleket mutatják.

Ezért aztán lehetnek kétségeink az előválasztást követő események kimenetelét illetően is.

Higgyük el, hogy a résztvevő pártok az előválasztás eredményét tiszteletben fogják tartani és szokásuktól eltérően nem keresnek kifogást, hogy kibújhassanak együttműködési kötelezettségük vállalása alól, de még mindig fennmarad a kérdés, vajon miként tudják a jelöltek iránt érzelmileg is elkötelezett választóikkal elfogadtatni azt a másik párt által jelölt személyt, aki az előválasztáson győzedelmeskedett?

A kérdésfelvetésnek a létjogosultsága abból a lépten-nyomon szembeötlő tényből származik, hogy minden pártnak van rajongói tábora. A kormánypártnak a legnépesebb, az ellenzéki pártoknak kisebb, de nem kevésbé elfogult; a kritikát, még a legenyhébbet is indulattal elutasító fan-clubja. Az idetartozók a legaktívabb résztvevői mindenféle kampánynak. Nehezen mozdulnak rá egy másik párt jelöltjére, hiszen elkötelezettségük a saját pártjuk iránti feltétlenségben gyökerezik. S ha egyszer a pártjuk indított egy jelöltet, akkor az előválasztás eredmény sem biztos, hogy képes változtatni a korábbi álláspontjukon.

A pártok rajongói tábora veszedelmes méhraj: ez tartja életben a pártokat és ugyanez tartja távol a rajtuk kívül létező egyedeket, akiket idegennek, ellenségnek tekint. Egyszerre megtart és elriaszt.

Ezért a tényleges választási kampányban a csalódottságuk miatt  –  ami természetesen nem a pártjukra, hanem valamilyen más, akár kitalált tényezőre irányul   –  semmiképpen sem vesznek részt akkora aktivitással, mint amennyire a saját jelölt érdekében tennék. Inkább a jelöltjük kudarcának okait fogják magyarázni, s azt, hogy a többi ellenzéki párt milyen alávaló módon gátolta meg az egyetlen igazán alkalmas személy indulását. És persze hivatkozni fognak a kormánypárti trollok beavatkozására, melynek természetesen az a célja, hogy nem a legalkalmasabb, hanem legalkalmatlanabb ellenzéki jelölt legyen Tarlós kihívója.

Talán érdemes volna visszaemlékezni azokra az azóta elhalkult véleményekre, amelyek korábban jelezték, hogy az előválasztás egy azon párton belül szokott eredményre vezetni. Akkor ugyanis nem állítja megoldhatatlan vagy legalább is nehezen leküzdhető feladat elé a választókat. Hogy korábbi elkötelezettségüket egy újabbra váltsák. A politikusok erre gyakorta képesek, de a választók kevésbé. Hogy mégis így alakult a helyzet, az abból adódik, hogy politikusaink csak önmagukból tudnak kiindulni. És ez, mint annyiszor, ezúttal is alighanem kevésnek fog bizonyulni.

Mai kérdés – Kit is választanék főpolgármesternek?

Klikkeljen a képre és szavazzon!

This poll is no longer accepting votes

Kit is választanék főpolgármesternek?

 

Kálmán nem bólogatna Orbánnal

Bár a DK nem ezt ígérte, mégis saját jelöltet indít főpolgármesternek. Kálmán Olga megalkuvás nélkül és kőkeményen menne a Fidesszel szembe – mondta róla Dobrev Klára.

Noha pár nappal az EP-választás után Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a DK minden korábbi megállapodást fenntart, ezért Karácsony Gergelyt tekintik jelöltjüknek, várható volt, hogy ez megváltozhat. Most Dobrev Klára bejelentette Kálmán Olgát.

https://www.facebook.com/dk365/videos/2304083469832570/

 

„Olyan főpolgármester-jelöltet szeretnék a budapestiek figyelmébe ajánlani, aki megalkuvás nélkül és kőkeményen küzd Orbán rendszerével és Tarlóssal szemben” – vezette fel Dobrev Kálmán Olga tévés műsorvezetőt.

Karácsony csak az első fordulóra volt jelöltjük

Dobrev azt mondta, hogy a DK támogatja az előválasztás győztesét, és reméli, hogy Kálmán Olga lesz a nyertes. Álláspontjuk megváltoztatását úgy magyarázta, hogy Karácsony Gergely támogatása csak az első előválasztásra volt érvényes (bár korábban szó se volt saját jelöltről ezután se). De a helyzet tényleg megváltozott azzal, hogy a Momentum is saját jelöltet jelentett be Kerpel-Fronius Gábor személyében.

Kálmán: minden budapesti jelöltje

Kálmán Olga beszélt arról, hogy nem könnyen hozta meg a döntést a DK megkeresésére. De fontosnak tartja, hogy új szereplők érkezzenek a politikába, köztük nők is. Hangsúlyozta, hogy minden budapesti jelöltje szeretne lenni. Az EP-választás után

úgy látja, hogy a budapestiek változást akarnak.

Azt tekinti a legfontosabbnak, hogy visszaadja Budapestet a budapestieknek. Bárkivel szívesen leül vitázni, „hallgassuk meg egymást, érveljünk, ez az egész lényege”.

El tudják képzelni, hogy szemtől szembe tárgyalok Orbán Viktorral? Szemtől szemben tárgyalok?- kérdezte. Én el – mondta. És, higgyék el, nem csak bólogatni fogok – tette hozzá.

Programját később írja meg, de budapestiként jól ismeri a város problémáit.

Évtizedek óta közélettel foglalkozik, újságíróként van rálátása a politikai és gazdasági ügyekre.

A Momentum jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor, közleményben üdvözölte a DK döntését. „Azt mondtam az egyik legelső interjúmban, hogy a verseny jó. A feladatunk az, hogy az előválasztás során megtaláljuk azt, aki az ellenzék közös jelöltjeként a legnagyobb eséllyel győzheti le Tarlós Istvánt. Erre akkor van a legnagyobb esélyünk, ha minél több jelölt színvonalas vitában méri össze az erejét”.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK