Kezdőlap Címkék Fenyő

Címke: fenyő

Gyárfás Tamás kifizette a 200 millió forintos óvadékot

0

Kifizette a 200 millió forintos óvadékot, így levették a nyomkövetőt Gyárfás Tamásról, közölte az úszószövetség volt elnökének ügyvédje. Bánáti János azt mondta: Gyárfás Tamás már csütörtökön befizette az összeget.

Gyárfás Tamás tehát már nincs lakhelyelhagyási tilalom alatt, ugyanakkor időről időre be kell jelentkeznie a rendőrségen. Gyárfás Tamás személyi mozgásában már semmilyen módon nincs korlátozva, külföldre is utazhat, így nemzetközi kötelezettségeinek is eleget tud tenni, közölte Bánáti János.

A médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat. A kényszerintézkedést a

Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el.

Gyárfás Tamás, akit gyilkosságra felbujtással vádolnak, akkor azt mondta, semmi köze Fenyő János meggyilkolásához.

Az elsőfokú bíróság határozatával szemben az ügyészség jelentett be fellebbezést. A másodfokú bíróság döntésében kiemelte: az óvadék mértékének meghatározásakor különös figyelemmel kell lenni a bűncselekmény tárgyi súlyára, a gyanúsított személyi körülményeire és vagyoni helyzetére. A gyanúsított által bevallott vagyon és az általa óvadékként felajánlott összeg alapot szolgáltat ahhoz, hogy az óvadék első fokon megállapított mértékét a törvényszék megemelje.

Mindezek alapján a másodfokú bíróság az óvadékot 200 millió forintban határozta meg.

Gyárfás cáfol, fizet, és ha akar, utazik

0

Részben felülbírálta a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi ítéletét a Fővárosi Törvényszék, amikor úgy döntött, hogy Gyárfás Tamás nem 100 millió, hanem 200 millió forintos óvadék ellenében szabadulhat meg a kényszerítő intézkedések nagy részétől

Amint arról a Független Hírügynökség is beszámolt, a Fővárosi Törvényszék – mint az indoklásban olvasható – a döntésnél figyelembe vette a vádlott átlagon felüli egzisztenciális helyzetét. Magyarul, beárazták Gyárfást: továbbra is feltételezik róla, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Vagyis úgy ítélték meg, hogy a felbujtással vádolt médiavállalkozó 100 millió forintos óvadék esetén még megszökhet, de 200 milliónál már nem.

A Magyar Úszószövetségi korábbi elnöke, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja még kedden bejelentette,

hogy leteszi a 200 millió forintos óvadékot.

Ezt követően tehát szabadon mozoghat, akár külföldre is elutazhat. Utóbbira azért is szüksége lenne, mert csak így tudja ellátni a FINA végrehajtó bizottságában végzett munkáját – és persze az sem utolsó szempont, hogy csak abban az esetben tarthatja meg a végrehajtó bizottságban viselt pozícióját, ha rendszeresen részt a testület munkájában.

A vád azonban vele szemben – emberölésre felbujtás – továbbra is fennáll. Gyárfás Tamás ártatlannak mondja magát.

Folyt. köv.

Az ügyről korábban többször is írtunk, például itt, itt, itt és itt.

Néhány napon belül eldől Gyárfás Tamás sorsa

Ma reggeli hír, hogy a bíróság döntése értelmében, százmillió forintos óvadék ellenében lekerülhet a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ami egyben azt is jelenti, hogy minden vele szemben hozott kényszerintézkedés megszűnik, szabadon mozoghat, és akár az országot is elhagyhatja. A Független Hírügynökség újabb részleteket tudott meg az ügyről, a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményét pedig cikkünk végén olvashatják.

 

Néhány nappal ezelőtt, Gyárfás Tamás ügyvédje, Bánáti János javaslatára felajánlotta a bíróságnak, hogy 100 millió forintos óvadékot tesznek le azért, hogy Gyárfás mentesüljön a vele szemben foganasított bírósági kényszerintézkedésektől. Az első fokon eljáró bíróság ezt az ajánlatot elfogadta, az ügyészségnek pedig három napja volt arra, hogy fellebbezzen. Információink szerint ezt meg is tették, továbbra is él tehát az alapos gyanú. (Mint ismeretes, Gyárfás Tamással szemben a Fenyő János médiavállalkozó húsz évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatban folyik eljárás.)

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Függeten Hírügynökség értesülései szerint azok az iratok, amelyeket a védelem rendelkezésére kell bocsátani, nem tartalmaznak olyan tényeket, amelyek megalapoznák a Gyársással szembeni alapos gyanút. Úgy tudjuk egyébként, hogy Gyárfás Tamás arra készült, hogy írásban tényszerűen válaszoljon az ellene felhozott vádakra.

Elképzelhető, hogy ügyészség presztizsokok miatt nyújtott be fellebbezést, (a Független Hírügynökség is ezt feltételezi), bár azt nem tudni, hogy van-e az ügyészség birtokában olyan anyag, amelyet a nyomozás érdekei miatt tartanak vissza. Ha van ilyen, az törvényes indok lehet arra, hogy ne kelljen a vádlott és védője rendelkezésére bocsátani.

A Független Hírügynökség értesülései szerint a másodfokú bíróságnak egy héten belül kell döntenie arról, hogy jóváhagyja-e az eddigi kényszerintézkedés  intézkedés – óvadék ellenében történő – enyhítését. Amennyiben így lesz, Gyárfás Tamással szemben megszűnik minden kényszerintézkedés, vagyis, lekerül róla a nyomkövető, szabadon mozoghat, akár az országot is elhagyhatja.

Gyárfás: Nincs mitől tartanom

Gyárfás Tamás a 24.hu portálnak nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben a bíróság másodfokon jóváhagyja, akkor kifizeti az óvadékot.

„Mindenemet ráteszem, az otthonomat, bármit, mert nincs veszítenivalóm. Ezt az összeget ugyanis csak akkor nem kapnám vissza, ha megsérteném a bíróság szabályait. De ez szóba sem jöhet, mert soha nem fogok megszökni és mindig a hatóság rendelkezésére fogok állni. Tisztázni akarom magam, nem elmenekülni akarok. Nincs mitől tartanom” – közölte Gyárfás, aki elmondása szerint abból tudja kifizetni a magyar viszonylatban rekordnagyságú óvadékot, hogy nemrég eladta a NAP TV volt épületét az ECHO TV-nek.

Az ügyben a Fővárosi Törvényszék sajtóközleménye itt olvasható.

A Gyárfás ügyről korábban itt és itt írtunk.

Lapszem – 2018. 05. 10.

0

Ma Ármin és Pálma napja van. Az Ármin germán-latin eredetű, az Arminius névből, aki a keruszk törzs vezére volt. Jelentése: hadi férfi. A Pálma név magyar eredetű, azt jelenti: a növény maga. Olvassák el, hogy mit olvastunk az országos napilapokban!

Magyar Hírlap: Nő a feszültség a Jobbikban a tisztújítás előtt

Azonnali hatállyal feloszlatta a Jobbik vezetése a párt székesfehérvári alapszervezetét – olvasható a Magyar Hírlapban. Árgyelán János regionális igazgató közleményben cáfolta a hírt, miszerint a döntés oka, hogy a szervezet Toroczkai László elnökjelöltet támogatja a párt május 12-i tisztújító kongresszusán.

Mint írta, a döntés nem politikai jellegű, ő maga is Toroczkait támogató alelnökjelöltként vesz részt a kampányban. Az elnökségért a Vona Gábor volt pártelnök bizalmasának számító Sneider Tamással szemben a párt radikálisabb szárnyát képviselő Toroczkai indul. A jelenlegi vezetés korábban a társelnöki rendszer bevezetését javasolta, de az alapszervezetek tiltakozása miatt végül új struktúrát vezettek be, amelyben az elnök és alelnökök mellett egy elnökhelyettes is helyet kap a pártvezetésben.

A lap forrásai szerint mindkét rendszert a mai vezetés jelöltjére, Sneiderre szabták, aki mellé a több nyelven beszélő, diplomás Gyöngyösi Mártont szánták társelnöknek, illetve elnökhelyettesnek. Tartottak ugyanis attól, hogy Sneider önmagában nem lenne elég erős jelölt a karizmatikus és népszerű Toroczkaival szemben.

Ha a jelöltek támogatottsága azonos, a pártvezetésnek nem kell az összes Torocz­kait támogató alapszervezetet feloszlatnia, egy-kettő feloszlatása is elég lehet Toroczkai meggyengítéséhez.

Népszava: Szijjártó is kap egy titkosszolgálatot

A Miniszterelnökségtől a Külügyminisztériumhoz rendelik a külföldi hírszerzést, az Információs Hivatalt, Orbán Viktor felügyelete alá pedig “csúcselemző” részleg kerül – értesült a Népszava.

A kétharmados győzelem után erősebb lehet ugyan a politikai nyomás a titkosszolgálatokon, ám valószínűtlen, hogy az így is majdnem tucatnyi szervre, hatóságra széttagolt nemzetbiztonsági rendszerben egy újabb hírszerző ügynökséget hozzanak létre – így kommentálta a Népszava forrásainak többsége azt, hogy Orbán Viktor bejelentése szerint az újonnan létrejövő Miniszterelnöki Kormányirodán egy egységes hírszerzési központ alakul. A lap értesülései szerint a miniszterelnök felügyelete alá kerülő kormányirodán “csak” egy „csúcselemző” részleg jön létre. Ezzel párhuzamosan a külföldi hírszerzést, vagyis az Információs Hivatalt (IH) a jövőben nem a Miniszterelnökség felügyelheti, hanem a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá rendelhetik – tudta meg a Népszava. Ezzel Szijjártó Péter lehet a gazdája az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági szervezetnek.

Magyar Idők: Gyárfás Tamás gyanúsítása csak mellékszál lehet, az igazi bomba fél év múlva robbanhat

A Fenyő-gyilkosságra való felbujtás, illetve a gyilkosság megbízása egy jóval nagyobb ügy mellékszálának tűnik – írja a Magyar Idők. Gyárfás Tamás, Portik Tamás és Ihász Sándor meg­gyanúsítása mögött ugyanis államtitkokkal tarkított ügy sejthető, amely akár az országos politikát is érzékenyen érintheti.

A lap szerint a Fenyő-gyilkosság kapcsán felbujtással meggyanúsított sportvezető, valamint az ügyben bűnpártolás miatt számonkért egykori főügyész története egy jóval nagyobb sztori mellékszála lehet. A gigantikus botrány kirobbanása legkorábban őszre várható, és lapértesülések szerint minősített, azaz államtitkokat is érintő nyomozást sejtet.

Gyárfás – és Ihász – áprilisi meg­gyanúsításával kapcsolatban nem feledkezhetünk meg Portik Tamás március 22-i meggyanúsításáról sem. A Prisztás József és Boros Tamás megöletéséért összesen huszonnyolc év fegyházat kapott egykori olajos vállalkozó – a gyanúsítás szerint – húsz éve Gyárfás Tamás felbujtására ölette meg a szlovák maffiózóval, Jozef Roháccsal Fenyő Jánost. Rohác ezért és Boros felrobbantásáért életfogytiglant kapott, jogerősen.

Lapszem – 2018. április 24.

0

Ma György napja van. A György görög eredetű férfinév, eredeti alakjában Georgiosz, melynek jelentése földműves. Szent György napja, április 24-e a tavasz győzelmének napja, a kikelet ünnepe. Ezen a napon hajtották ki a legelőkre a jószágot, ekkor szegődtek el melléjük a pásztorok, gulyások, csikósok. Olvassa el, hogy mit olvastunk az országos napilapokban!

 

Népszava: Indul az Elios-alku Brüsszelben

Az Európai Bizottság megkezdte az egyeztetést a magyar hatóságokkal az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzései körül súlyos szabálytalanságokat feltáró OLAF-jelentésről – értesült a Népszava.

„Megkaptuk az EU Csalás Elleni Hivatalának a jelentését. Kapcsolatban állunk a magyar hatóságokkal, hogy egyeztessünk a jelentés megállapításairól” – mondták a lapnak névtelenséget kérő EU források.

Az Európai Bizottság az év elején kapta meg az OLAF jelentését. A hivatal ellenőrei súlyos szabálytalanságokat tártak fel az Elios Zrt. 2009-2014 között uniós forrásokból kiírt és megvalósított 35 közvilágítási projektjének ellenőrzése során. 17 pályázat esetében úgy találták, hogy szervezett csalást követtek el a résztvevők.

A brüsszeli testület regionális politikáért felelős főigazgatóságának munkatársai az elmúlt hónapokban behatóan elemezték az OLAF megállapításait. A bizottsági szolgálatok ezután felvették a kapcsolatot a magyar kormány illetékeseivel. A megkezdődött egyeztetések elsősorban arról szólnak, Magyarországnak mekkora pénzbüntetést (“pénzügyi korrekciót”) kell fizetnie. Az OLAF a teljes támogatási összeg, azaz 13 milliárd forint (43,7 milliárd euró) megvonását javasolja. Az Európai Bizottság csak akkor szokott 100 százalékos pénzügyi korrekciót érvényesíteni, ha a projekt megvalósítása során bizonyíthatóan csalás történt.

Magyar Idők: Vágatlan felvétel aggaszthatja Gyárfást

Vágatlan és teljes az a hangfelvétel, amin Portik Tamás és Gyárfás Tamás Fenyő János meggyilkolásáról beszél. A sportvezető által emlegetett, a levelesládájába bedobott kazetta nem az, amit a nyomozó hatóság figyelembe vett, amikor Gyárfást a gyilkosság kapcsán felbujtóként gyanúsította meg – értesült a Magyar Idők.

A lap információi szerint a gyilkosság ügyében tavaly október 31-én újraindított nyomozásban egy 2014-es, vágatlan, teljes hanganyag szerepel, amin Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélget Fenyő János 1998. február 11-én történt kivégzéséről. Ez a hangfelvétel valóban ott van a bizonyítékok között a mintegy tízezer oldalnyi nyomozati irat mellett.

Úgy tudni, a dossziékban az összes olyan, az elmúlt húsz évben keletkezett, a Fenyő-gyilkosság felbujtóival kapcsolatos iratok – köztük a fedett nyomozóktól, magyar és külföldi informátoroktól, valamint titkosszolgálati forrásokból származó dokumentumok – is éppúgy ott vannak, mint a Kovács Lajos által vezetett „döglött ügyek” osztályának feljegyzései.

Magyar Hírlap: Taktikai játszmák az LMP-ben

Szombaton folytatódnak a párton belül elindult fegyelmi tárgyalások – mondta a Magyar Hírlap LMP-s forrása. Ismert, az LMP-ben több politikus ellen is fegyelmi eljárás folyik. Hadházy Ákos lemondott társelnök és Ungár Péter elnökségi tag ellen azért indítottak eljárást, mert a párt elnökségének felhatalmazása nélkül, a döntéshozó testületek határozatai ellenére visszalépésekről egyeztettek az MSZP-vel, hat képviselőjelölt ellen pedig visszalépések miatt. Sallai Róbert Benedekkel, az LMP titkárával szemben szintén eljárás indult, miután a párt etikai bizottságának ülésén nekitámadt Hadházynak, aki szerinte provokálta őt.

Az LMP-ben a választások után felerősödött a párt korábbi különutas politikáját támogatók és a többi ellenzéki párttal való együttműködést támogatók konfliktusa. Schiffer András alapító társelnök szerint az Sallai és Hadházy közti incidens is a párton belüli értékkonszenzus felbomlásának része.

Az LMP-ben ugyanolyan harc zajlik, mint 2013-ban a pártszakadás előtt. A pártban többen aggódnak, hogy a fegyelmi eljárásokban nem születik döntés a május végén tartandó tisztújító kongresszusig, amelyen a fegyelmi és az etikai bizottságok tagjait is újraválasztják. Ha nem zárulnak le az eljárások, azokat az új bizottságok tárgyalják majd tovább, és a végeredményüket befolyásolhatja, kik ülnek a testületekben. A fegyelmi eljárás alá vont képviselőknek érdeke az időhúzás, így esélyük lehet arra, hogy következmények nélkül, vagy enyhébb szankciókkal megússzák.

Az ismeretlen rejtély titka

0

A kedden előállított, majd kihallgatása után őrizetbe vett Gyárfás Tamás gyakorlatilag maga jelentette fel magát, amikor még tavaly feljelentést tett, hogy valaki zsarolja egy hangfelvétellel.

E feljelentés nyomán kezdtek el nyomozni a hatóságok, és végül az Aranykéz utcai robbantás kapcsán börtönbüntetését töltő Jozef Rohác István Rohác nevű testvérének lévai házában találták meg azt a hangfelvételt, amelyen állítólag Gyárfás Tamás és Portik Tamás beszélgetése hallható.

Hogy Gyárfás Tamás miért tett feljelentést a zsarolás ügyben, azt nem tudhatjuk. Adódik persze, hogy azért, mert jogkövető állampolgár, aki, ha tudomására jut egy bűncselekmény – a zsarolás köztudottan annak számít – kötelessége jelenteni azt a rendőrségen.

Lehet, hogy azért tett feljelentést, mert életveszélyesen megfenyegették, esetleg, mert annyi pénzt kértek a hallgatásért cserébe, amennyit ő nem tudott, vagy nem akart kifizetni.

Amikor Gyárfás feljelentette az őt zsarolót, talán azt gondolta, hogy a beszélgetésről csak ő készített titokban felvételt, de másnak nincs ilyen felvétele. A másik opció, hogy Gyárfás nem készített sem titokban, sem máshogy felvételt a Portikkal történt állítólagos beszélgetésről. Portik, vagy egy ismeretlen harmadik viszont igen, ám erről Gyárfás Tamás nem tudott, ezért azt gondolta, hogy nincs ilyen felvétel. Portikról amúgy sokan mondták már, hogy szinte mindig diktafonnal járkált, és a legtöbb, általa fontosnak tartott beszélgetést felvette.

Arról, hogy mi van a nyomozók által talált hangfelvételen, csak annyit lehet tudni, hogy azon állítólag Portik Tamás és Gyárfás Tamás beszélgetnek egymással. Hogy miről, azt egyelőre csak a nyomozók tudják és azok, akiknek a hangja a felvételen hallható.  

Minden titkok (meg)tudói

A keddi nap belpolitikai szenzációja Gyárfás Tamás őrizetbe vétele és kihallgatása volt. A hírt a PestiSrácok tette közzé, de az Origo is megjelent az őrizetbevétel helyszínén, sőt fotót is készített róla. Ugyancsak megszimatolta az eseményt a kormányhoz igen lojális, nem mellesleg Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Bors online kiadása is.

Az olvasó, aki csupán fogyasztóként kerül kapcsolatba a sajtóval, és annak belső viszonyait értelemszerűen nem ismeri, a fentiek alapján azt gondolhatja, hogy lám, milyen ügyes emberek dolgoznak ezeknél az újságoknál. Ott vannak minden kilométerkőnél, és mindenki másnál gyorsabban számolnak be a sokakat érdeklő eseményekről.

Az olvasó, akinek fogalma sincs arról, hogy miként működik a sajtó, könnyen azt gondolhatja, hogy ez az igazi oknyomozó újságírás – kiszagolni előre, hogy mikor történik valami érdekes, jókor lenni jó helyen.

Az olvasónak ezúttal kivételesen nincs igaza. Ez nem oknyomozás, a szakma egyéb műfajaihoz sincs köze – sem morálisan, sem pedig minőségében nem mérce.

Ezek a lapok ugyanis be vannak kapcsolva a kormányzati kommunikáció rendszerébe, ha odafönt valamit el akarnak mondani a népnek, szólnak az egyik erre kiképzett alkalmazottnak, és az illető készségesen ugrik.

Volt már ilyen, a 2010-et megelőző időszakban például, amikor az akkori – és akkor még létező – Magyar Nemzet volt minden titkok (meg)tudója. Ők tudták meg elsőként, mikor, melyik MSZP-közei politikust, vállalkozót veszik őrizetbe és viszik el bilincsben a közegek. Ott voltak a helyszínen, cikket írtak, fényképeztek. Ennek sem volt köze az újságíráshoz, mint ahogy annak sem, amikor mindenféle ügyészségi iratok – ki tudja hogyan -, az akkori Magyar Nemzet postaládájában landoltak.

Ma sincs ez másként, a bűnügyekben jólértesült sajtó nem a saját ügyességének, rátermettségének, szakmai teljesítményének, hanem jó politikai kapcsolatainak köszönheti, ha elsőként számolhat be a nagy port felkavaró esetekről.

Ez az „ügyességnek” tűnő készség azonban nem párosul függetlenséggel. Ha az lenne, akkor a PestSrácok, az Origo a Bors, valamint a Habony-Vajna-Mészáros tengely többi oszlopa bizonyára Matolcsy jegybankelnök, vagy éppen Kósa Lajos és Tiborcz István ügyes-bajos dolgai kapcsán is aktívak lettek volna.

Az, hogy Gyárfás Tamást előállította a rendőrség, ismét jó alkalom arra, hogy figyelmeztessük az olvasót: ne tévessze össze az igazi újságírást a megrendelésre előállított sajtómunkától.

P.s.

A fentiek kapcsán megkerestük az ORFK sajtóosztályát. A következő levelet írtuk:

Tisztelt Sajtóosztály!

Mint ahogy a legtöbben, a mi szerkesztőségünk is a sajtóból értesült arról, hogy tegnap (kedden) előállították, majd később őrizetbe vették Gyárfás Tamást.

Érdeklődni szeretnénk, miként értesült az előállításról az Origo, és hogyan fordulhatott elő, hogy ők fényképet is készíthettek az előállításról.

Tájékoztatásukat ezúton is köszönjük.

Rövid, úgy is mondhatnánk, lényegre törő választ kaptunk:

Megkeresésével szíveskedjék az Origo szerkesztőségéhez fordulni.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK