Minden titkok (meg)tudói

0
633
Gyárfás Tamás , MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A keddi nap belpolitikai szenzációja Gyárfás Tamás őrizetbe vétele és kihallgatása volt. A hírt a PestiSrácok tette közzé, de az Origo is megjelent az őrizetbevétel helyszínén, sőt fotót is készített róla. Ugyancsak megszimatolta az eseményt a kormányhoz igen lojális, nem mellesleg Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Bors online kiadása is.

Az olvasó, aki csupán fogyasztóként kerül kapcsolatba a sajtóval, és annak belső viszonyait értelemszerűen nem ismeri, a fentiek alapján azt gondolhatja, hogy lám, milyen ügyes emberek dolgoznak ezeknél az újságoknál. Ott vannak minden kilométerkőnél, és mindenki másnál gyorsabban számolnak be a sokakat érdeklő eseményekről.

Az olvasó, akinek fogalma sincs arról, hogy miként működik a sajtó, könnyen azt gondolhatja, hogy ez az igazi oknyomozó újságírás – kiszagolni előre, hogy mikor történik valami érdekes, jókor lenni jó helyen.

Az olvasónak ezúttal kivételesen nincs igaza. Ez nem oknyomozás, a szakma egyéb műfajaihoz sincs köze – sem morálisan, sem pedig minőségében nem mérce.

Ezek a lapok ugyanis be vannak kapcsolva a kormányzati kommunikáció rendszerébe, ha odafönt valamit el akarnak mondani a népnek, szólnak az egyik erre kiképzett alkalmazottnak, és az illető készségesen ugrik.

Volt már ilyen, a 2010-et megelőző időszakban például, amikor az akkori – és akkor még létező – Magyar Nemzet volt minden titkok (meg)tudója. Ők tudták meg elsőként, mikor, melyik MSZP-közei politikust, vállalkozót veszik őrizetbe és viszik el bilincsben a közegek. Ott voltak a helyszínen, cikket írtak, fényképeztek. Ennek sem volt köze az újságíráshoz, mint ahogy annak sem, amikor mindenféle ügyészségi iratok – ki tudja hogyan -, az akkori Magyar Nemzet postaládájában landoltak.

Ma sincs ez másként, a bűnügyekben jólértesült sajtó nem a saját ügyességének, rátermettségének, szakmai teljesítményének, hanem jó politikai kapcsolatainak köszönheti, ha elsőként számolhat be a nagy port felkavaró esetekről.

Ez az „ügyességnek” tűnő készség azonban nem párosul függetlenséggel. Ha az lenne, akkor a PestSrácok, az Origo a Bors, valamint a Habony-Vajna-Mészáros tengely többi oszlopa bizonyára Matolcsy jegybankelnök, vagy éppen Kósa Lajos és Tiborcz István ügyes-bajos dolgai kapcsán is aktívak lettek volna.

Az, hogy Gyárfás Tamást előállította a rendőrség, ismét jó alkalom arra, hogy figyelmeztessük az olvasót: ne tévessze össze az igazi újságírást a megrendelésre előállított sajtómunkától.

P.s.

A fentiek kapcsán megkerestük az ORFK sajtóosztályát. A következő levelet írtuk:

Tisztelt Sajtóosztály!

Mint ahogy a legtöbben, a mi szerkesztőségünk is a sajtóból értesült arról, hogy tegnap (kedden) előállították, majd később őrizetbe vették Gyárfás Tamást.

Érdeklődni szeretnénk, miként értesült az előállításról az Origo, és hogyan fordulhatott elő, hogy ők fényképet is készíthettek az előállításról.

Tájékoztatásukat ezúton is köszönjük.

Rövid, úgy is mondhatnánk, lényegre törő választ kaptunk:

Megkeresésével szíveskedjék az Origo szerkesztőségéhez fordulni.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .