Brüsszel megtalálta a módját a nagy programok finanszírozásának

  0
  304
  x.com

  Hogyan lehet az Európai Unió költségvetéséből pénzelni olyan nagy programokat mint az ukrajnai háború vagy a zöld átmenet? Szépen csendben Brüsszelben megtalálták a kiskaput, és így az Európai Unió jó sok pénzhez juthat.

  “Ösztönző megoldást találtak arra, hogy miképp lehet finanszírozni a nagy terveket” – mondta a Politiconak Nils Redeker, a Jacques Delors Intézet igazgatóhelyettese. Miről van szó? Arról, hogy a tagállamok hozzájárulását a nagy uniós programokhoz kiveszik a nemzeti költségvetésből vagyis ezekre az összegekre nem érvényes a költségvetési hiány felső határa.

  “Most már a globális színtéren szembesülünk kihívásokkal, és az Európai Unió költségvetésének tükröznie kell ezt”

  – hangsúlyozta Johannes Hahn költségvetési biztos.

  A hosszú órák alatt kiküzdött kompromisszumot még el kell fogadniuk az uniós pénzügyminisztereknek is.

  Ez a kiskapu klasszikus brüsszeli kompromisszum: a fösvény országok élükön Németországgal ragaszkodtak ahhoz, hogy megmaradjon a 3%-os költségvetési hiány cél míg a többi tagállam ily módon formálisan belül maradhat a határon, mert a hozzájárulása a nagy uniós programokhoz nem növeli a deficitet. A fösvény tagállamok ugyanakkor ragaszkodtak ahhoz, hogy a nagy uniós programokhoz való hozzájárulás  beleszámítson az államadósságba, ahol a GDP 60%-a a felső határ.

  Kérdés persze, hogy a nagy hitelminősítőket ez mennyire érdekli hiszen ők a valóságos költségvetési hiányra kíváncsiak. Ezt Brüsszelben is tudják , ezért azokat a tagállamokat, melyek államadóssága meghaladja a GDP 60%-át, arra kötelezik, hogy évente ezt 1%-kal csökkentsék. A jelenlegi gazdasági helyzetben amikor az uniós tagállamok gazdasága stagnál vagy csak minimális mértékben növekszik, igen nehéz lesz csökkenteni az államadósságot, mert a tagállamok jelentős összegekkel igyekeznek elősegíteni a növekedést. Közben pedig a magas kamatok miatt egyre nő az adósság szolgálat is.

  Brüsszel újabb közös kölcsön felvételére készülhet

  “A helyreállítási alap lehet a minta a következő uniós költségvetések számára“ – jelentette ki Johannes Hahn költségvetési biztos. A 750 milliárd eurós helyreállítási alapot még Merkel német kancellár harcolta ki a Covid pandémiára hivatkozva. A közös hitelfelvételt akkor egyetlen alkalomra fogadták el a tagállamok vezetői, de nagyon gyorsan kiderült, hogy a nagy közös programok finanszírozását hitelfelvétel nélkül nemigen tudják megoldani. Putyin Ukrajna elleni agressziója után – 2022 február 24 – az Európai Unió jelentős szerepet vállalt Ukrajna támogatásában. A legutóbbi rendkívüli csúcstalálkozón 50 milliárd eurós támogatást szavaztak meg Ukrajnának miután Orbán Viktor miniszterelnök kapitulált.

  Az Európai Unió új hétéves költségvetéséről 2025-ben kezdődik meg a vita, de mi lesz addig?

  “Most megnyílt egy kiskapu Brüsszelben, kérdés, hogy az Európai Parlament és a tagállamok  bemennek-e ezen?” – hangsúlyozta Redeker, a Jacques Delors Kutatóintézet igazgatóhelyettese.

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .