A szupergazdagok külön adójából támogassák a szabadúszókat!

0
952
Facebook

Milliomosok, támogassátok a szabadúszókat! – Ezt javasolja egy német zenész, akinek ötletét kormányzati körökben is érdeklődés fogadta. Elvben önkéntes támogatásról van szó, de sokan kötelező állami különadót szeretnének.

2,1 millió német polgárnak van egymillió eurónál nagyobb vagyona – állapította meg a Crédit Suisse. Őket kéri ünnepélyes felhívásban Herbert Grönemeyer énekes, hogy adakozzanak azoknak a javára, akiket nem véd az állami támogatás a Covid-19 járvánnyal szemben.

„Nem lenne ez az idő megfelelő ahhoz, hogy a gazdagok szolidaritási támogatást nyújtsanak ezen az igen kemény őszön?!” – tette fel a költői kérdést Herbert Grönemeyer a Die Zeit című lapban. A 64 éves énekes, akit elsősorban Mensch (ember) című száma miatt ismernek, konkrét javaslattal is szolgált. Szerinte a milliomosoknak 50-150 ezer euró közötti szolidaritási járulékot kellene fizetniük idén és jövőre is. Az énekes számításai szerint ily módon csinos összeg: 200 millió euró jönne össze. Ebből lehetne azután támogatni a szabadúszókat, akik kimaradtak az állami támogatási programokból.

„Nagyszerű ötlet” – mondta a kormány kulturális főmegbízottja, aki már hónapok óta próbál megoldást találni erre a problémára. Monika Grütterst az utóbbi időben elárasztják a telefonhívások olyan kulturális ágazatokban dolgozó emberektől, akiknek nem kapnak pénzt a kormánytól, hogy átvészeljék a Covid-19 járványt, amely Németországban is súlyos csapást mért azokra, akik kulturális produkciókból éltek.

Stefan Grönemeyer 1,8 millió euró milliomossal számol, és önkéntes felajánlásra számít.

Valójában azonban 2,1 millió a német euromilliomosok száma – írja a Deutsche Welle, amely a Credit Suisse legfrissebb adatai alapján azt is hozzáteszi, hogy a világban 52 millió a dollár milliomosok száma. Jó részük amerikai és kínai. Nekik nem tett be a járvány.

A kultúra kis emberei végzetes helyzetben

Erre hívja fel a figyelmet Stefan Grönemeyer: „itt van a csapatunk, amely felépíti a színpadot, a technikusok, a hangmérnökök, a busz sofőrök, a biztonsági emberek és még sokan mások, akik nélkül a művészek meghalnának a színpadon!”

Az énekes arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy akinek van állása, az az állami támogatás miatt, nincs igazán bajban. Akinek viszont nincs, mert mindig is szabadúszó volt, az most végzetes helyzetbe kerülhet, mert miután elmaradnak az előadások, nem tudja fizetni a számláit.

Az egyik köztelevízió, a Phoenix 42 perces riportot sugárzott a 2,1 millió szabadúszó sanyarú sorsáról. Már a cím is jelzi a probléma súlyát: a Magányos harcos kiáltása! A riportból kiderül: a szabadúszókat magukra hagyták. A nehéz helyzetben nem fordulhatnak sehova sem.

Zenekari tagok a szegénység határán

Anne Sophie Mutter hegedűművésznő nemrégiben megkapta az Opus klasszikus díjat, melyet a berlini Konzerthausban adtak át neki. Ezt az alkalmat használta ki, hogy elmondja: 50 ezer muzsikus került lehetetlen helyzetbe a Covid-19 járvány miatt Németországban.

„Kétharmaduk ugyanis teljesen szabadúszó” – mondta a művésznő. A többieknek, ha van is valamiféle állásuk, abból nem keresnek eleget. A koncertekből éltek, melyek a járvány miatt megszűntek.

„Szükségünk van rájuk, együtt kell megoldanunk a válságot!” – hívta fel a figyelmet a szabadúszók sorsára Anne Sophie Mutter hegedűművésznő Berlinben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .