Világ populistái – vezér nélkül

0
826
ommcom.com

Trump választási veresége megfosztotta vezetőjétől a globalizáció ellen küzdő populista mozgalmat, de a helyi vezérek nem adják meg magukat – ezt hangsúlyozza a londoni Financial Times.

Trump számíthatott sok populista vezérre külföldön – Bolsonaro, Erdogan, Orbán – akik gyakran hivatkoztak is arra, amit a világ első számú nagyhatalmának vezetője mondott vagy tett.

Talán Orbán Viktor magyar miniszterelnök a leginkább elszánt külföldi híve Trumpnak – hangsúlyozza a Financial Times. Sőt Trump tanult is a magyar miniszterelnöktől, aki 2015-ben határozottan fellépett a muzulmán migránsok tömeges beáramlása ellen Európában. Trump ugyancsak migránsellenes programmal nyert az Egyesült Államokban 2016-ban. A mexikói határon épülő fal programjának egyik látványos eleme volt.

Amikor Trump kampányának fő szervezője, Steve Bannon Budapesten járt, akkor ezért is nevezte Orbánt Trump előtti Trumpnak!

Kibekkelni Bident

Ahogy a liberálisok az USA-ban és Európában arra törekedtek, hogy túléljék Trump négyéves uralmát, most a populisták ugyanerre fognak törekedni – véli a Financial Times. Rámutatva arra, hogy Trump nagyon sok szavazatot szerzett az Egyesült Államokban, és a populistáknak is igen sok támogatójuk akad Magyarországon, Lengyelországban vagy Törökországban. Ők megpróbálják kibekkelni Bident abban a reményben, hogy Trump 2024-ben visszatér.

Trump újra a Fehér Házban?

Az USA-ban az égvilágon semmi sem változik, és Donald Trump visszatérhet a Fehér Házba 2024-ben. Ez a véleménye Slavomir Zizek szlovén filozófusnak. Szerinte a republikánus szenátus ellenállása miatt Joe Biden nemigen tehet csodákat. Amerika problémái viszont megmaradnak, és ezek kihasználása visszahozhatja a Fehér Házba Donald Trumpot. Aki épp ennyi idős lesz akkor mint most Joe Biden. Egyébként Slavomir Zizek szerint nem is a megválasztott elnököt kell figyelni hanem az alelnök asszonyt. A migráns szülők gyermeke jóval fiatalabb mint Biden vagy Trump. Fekete és indiai gyökerei népszerűvé teszik a kisebbségek körében, melyek együtt immár a többséget alkotják az Egyesült Államokban. Ráadásul Kamala Harris Kaliforniában csinált politikai karriert, az informatikai forradalom hazájában. Mindez olyan hátszelet jelenthet, amellyel ő lehet az igazán esélyes Amerika vezetésére hosszabb távon nem pedig Joe Biden vagy Donald Trump.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .