A visszautasított Botka-ajánlat

0
646
Az MSZP a listás helyek felét felajánlja a potenciális szövetségeseknek. MTI Fotó: Mohai Balázs

Nem tudni milyen megfontolásból rukkolt elő az MSZP hat másik párt címére küldött javaslatával. Pedig első látásra nagyvonalúnak tűnik a dolog: Botka László biztos parlamenti részvételt ígér hat pártnak, felajánlva a szocialisták listás helyeinek 49 százalékát.

Az MSZP kongresszus által megerősített miniszterelnök jelöltje, Botka László és a párt másik két prominense, Molnár Gyula pártelnök és Hiller István választmányi elnök írta alá a DK-nak, az LMP-nek, a Momentumnak, az Együtt-nek, a Párbeszédnek és a Liberálisoknak küldött, általuk nagyvonalúnak minősített ajánlatot.

Ennek értelmében

az MSZP-seké lenne a listás helyek 51 százaléka, a maradékon a többi párt osztozna:

DK-nak 17 százalék jutna,

az LMP-nek 13,

Momentumnak 8,

Együttnek 6,

a Liberálisoknak 3 és

a Párbeszédnek 2 százaléknyi listás hely jutna.

Nem kellett sokat várni a címzettek reagálására. A Demokratikus Koalíció szerint “nincs új elem, Botka László korábbi, már többször elmondott javaslatát ismételte meg. Erről álláspontunkat többször is nyilvánosan kifejtettük. Ezért a ma megismételt javaslattal érdemben nem kell foglalkoznunk, korábbi véleményünk ismeretében azzal nincs dolgunk.”

Ezt követően sorra jöttek a visszautasítások

és csak a Fodor Gábor vezette Liberálisok támogatnák az ajánlatot. Az Együtt például inkább az „új pólusban” (LMP, Momentum, Párbeszéd, Együtt) látná az esélyt a jövő évi választásokon.

A demokratikus ellenzék együttműködésének egyik legfontosabb tényezője Gyurcsány Ferenc személy, akit Botka László semmiféleképpen sem tenne fel az elképzelt közös listára. Márpedig ebbe belebukik még a mainál komolyabb együttműködési ajánlat is. A Demokratikus Koalíciót egyébként pártszavazás is kötelezi arra, hogy semmilyen pártközi megállapodást ne írjon alá egy közös választási listáról, ha azon nem szerepelhet Gyurcsány Ferenc.

A mostani Botka-javaslatban erről a következő áll: “Gyurcsány Ferenc elnök úr számára pedig maximális MSZP támogatást kínálunk ahhoz, hogy induljon el a budapesti XV. kerületben, ami DK-s sikertörténet, Hajdu polgármester kerülete, egy nyerésre esélyes kerület a baloldal számára. Ha Elnök úr nyer, akkor megszerzi azt a legitimitást a társadalomban, amelyet most pártjában élvez.” Azért az ajánlattevők sem gondolhatták komolyan, hogy a DK elnöke ettől meghatódik és azonnal kötélnek áll.

Akkor hát mire volt jó az MSZP mai ajánlattevése?

Látszattevékenység? Időhúzás? Ötlettelenség? Vagy mindez együttvéve?

Egyesek szerint a szocialisták ezzel a lépésükkel (is) egyre inkább kutyaszorítóba kerülnek és a lépéskényszer miatt akár valós tárgyalások is kezdődhetnek a választási együttműködésről. Még egy kapásból visszautasított ajánlatnak is lehet hasznos hozadéka.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .