Kezdőlap Címkék Ajánlat

Címke: ajánlat

Ajánlatot tett a DK az Együttnek, de ők nem tudnak róla

Beindult az ellenzéki taktikázás így bő két hónappal az országgyűlési választások előtt: a Független Hírügynökség információi szerint a Demokratikus Koalíció együttműködési ajánlatokat tett az Együttnek, ők viszont nem tudnak erről.

Mint tegnap megírtuk, úgy értesültünk, hogy a Demokratikus Koalíció javaslatot tett egy közös listára az Együttnek, amelyet Juhászék elutasítottak. Ezután Gyurcsányék javaslatot tettek az egyéni körzetekben való együttműködésről is, amelyre eddig nem kaptak még választ.

Ez utóbbi ajánlatban úgy tudjuk, hogy a DK több körzetet is felajánlott az Együttnek, köztük olyan fővárosit is, ahol a párt esélyes lehet a győzelemre. Az ajánlat másik oldala, hogy Gyurcsányék azt várták cserébe, hogy az Együtt húsz-egynéhány körzetben ne indítson jelöltet a DK, az MSZP és a Párbeszéd által már elfogadott, koordinált jelölttel szemben.

A Független Hírügynökség újabb értesülései szerint a közös listás ajánlatot még január második hetében tette a DK, majd január 22-én személyesen javasolták az együttműködést az érintett egyéni választókerületekben Juhászéknak. Később Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az ATV-ben is beszélt az ajánlatról.

A helyzet azért korántsem ennyire világos, ugyanis más információink szerint az Együttben nem tudnak erről, személyesen nem kaptak ajánlatot Gyurcsányéktól.

A visszautasított Botka-ajánlat

0

Nem tudni milyen megfontolásból rukkolt elő az MSZP hat másik párt címére küldött javaslatával. Pedig első látásra nagyvonalúnak tűnik a dolog: Botka László biztos parlamenti részvételt ígér hat pártnak, felajánlva a szocialisták listás helyeinek 49 százalékát.

Az MSZP kongresszus által megerősített miniszterelnök jelöltje, Botka László és a párt másik két prominense, Molnár Gyula pártelnök és Hiller István választmányi elnök írta alá a DK-nak, az LMP-nek, a Momentumnak, az Együtt-nek, a Párbeszédnek és a Liberálisoknak küldött, általuk nagyvonalúnak minősített ajánlatot.

Ennek értelmében

az MSZP-seké lenne a listás helyek 51 százaléka, a maradékon a többi párt osztozna:

DK-nak 17 százalék jutna,

az LMP-nek 13,

Momentumnak 8,

Együttnek 6,

a Liberálisoknak 3 és

a Párbeszédnek 2 százaléknyi listás hely jutna.

Nem kellett sokat várni a címzettek reagálására. A Demokratikus Koalíció szerint “nincs új elem, Botka László korábbi, már többször elmondott javaslatát ismételte meg. Erről álláspontunkat többször is nyilvánosan kifejtettük. Ezért a ma megismételt javaslattal érdemben nem kell foglalkoznunk, korábbi véleményünk ismeretében azzal nincs dolgunk.”

Ezt követően sorra jöttek a visszautasítások

és csak a Fodor Gábor vezette Liberálisok támogatnák az ajánlatot. Az Együtt például inkább az „új pólusban” (LMP, Momentum, Párbeszéd, Együtt) látná az esélyt a jövő évi választásokon.

A demokratikus ellenzék együttműködésének egyik legfontosabb tényezője Gyurcsány Ferenc személy, akit Botka László semmiféleképpen sem tenne fel az elképzelt közös listára. Márpedig ebbe belebukik még a mainál komolyabb együttműködési ajánlat is. A Demokratikus Koalíciót egyébként pártszavazás is kötelezi arra, hogy semmilyen pártközi megállapodást ne írjon alá egy közös választási listáról, ha azon nem szerepelhet Gyurcsány Ferenc.

A mostani Botka-javaslatban erről a következő áll: “Gyurcsány Ferenc elnök úr számára pedig maximális MSZP támogatást kínálunk ahhoz, hogy induljon el a budapesti XV. kerületben, ami DK-s sikertörténet, Hajdu polgármester kerülete, egy nyerésre esélyes kerület a baloldal számára. Ha Elnök úr nyer, akkor megszerzi azt a legitimitást a társadalomban, amelyet most pártjában élvez.” Azért az ajánlattevők sem gondolhatták komolyan, hogy a DK elnöke ettől meghatódik és azonnal kötélnek áll.

Akkor hát mire volt jó az MSZP mai ajánlattevése?

Látszattevékenység? Időhúzás? Ötlettelenség? Vagy mindez együttvéve?

Egyesek szerint a szocialisták ezzel a lépésükkel (is) egyre inkább kutyaszorítóba kerülnek és a lépéskényszer miatt akár valós tárgyalások is kezdődhetnek a választási együttműködésről. Még egy kapásból visszautasított ajánlatnak is lehet hasznos hozadéka.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK