Újabb rádiók landoltak Fidesz-közelben

0
2538
helyi rádió
Flichr

Több nagy helyi rádió, az FM 7 Eger, a Rádió M és a Helikon Rádió is gazdát cserélt. Eközben a Médiatanács Andy Vajna ügyvédjeinek cégét hozta ki győztesnek Keszthelyen, ahol a Rádió 1 váltja a Helikon Rádiót.

Újabb rádiókkal gyarapodott az elmúlt hetekben a Fidesz-közeli holdudvar, kormányközeli vállalkozókhoz került az FM 7 Eger, a Rádió M és a Helikon Rádió. Rövid kutakodással az is kideríthető, hogy a felvásárlással érintett cégek új tulajdonosai mind szorosan köthetővé váltak Andy Vajna kormánybiztoshoz.

A Helikon Rádiót az Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 hálózatának műszaki igazgatójának, Paál Ákosnak a nevén lévő Pure Digital Kft. vásárolta meg, mely korábban már megszerezte Fehérvár évek óta piacvezető rádióját, a Fehérvár Rádiót is, majd azt Rádió 1-é alakította át.

Ami az FM 7 Eger és a Rádió M sorsát illeti, ezen rádiók új tulajdonosa az a Tranzisztor Kft. lett, amely korábban a budapesti Retro Rádiónak (a mai Magyar FM elődjének) is tulajdonosa volt, Andy Vajnához való szoros kötődésekkel, amire a legnyilvánvalóbb példa az volt, hogy a Retro Rádió ugyanabból a szobából sugározta műsorát Budapesten, ahonnan a Rádió 1 is. A Tranzisztor Kft.-t nemrég átírták egy Fidesz-közeli ügyvéd, dr. Szabó Iván nevére. Szabó ismerős lehet az olvasóknak, mivel több nagy horderejű ügyhöz is köthető. Többek között irodája a fideszes pécsi önkormányzatnak is dolgozik, a Pécsi Vízművek nemzetközi diplomáciai botrányt eredményező visszavételében is vett részt, időnként Pécs városának nevében nyilatkozott, de Szabó volt már az Országos Választási Bizottságban a Fidesz koalíciós partnerének, a Kereszténydemokrata Néppártnak is a delegáltja, és az állami Szerencsejáték Zrt. felügyelőbizottságának elnöki tisztségét is ellátta, sőt ő vezényelte le a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) cégfoglaló akcióit, valamint az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. épületéből is ő tette ki azonnali hatállyal a régi vezetést, az érintett cégek egykori sajtónyilatkozatai alapján igencsak kemény, „kommandós” módszerekkel.

A Szabó cége által felvásárolt Helikon Rádió Keszthelyen, Zalaegerszegen és Nagykanizsán és környékén sugárzott mostanáig, de a nagykanizsai és a keszthelyi lejárt frekvenciája miatt hosszú ideje tartó perben állt a Médiatanáccsal. A Helikon bírósághoz majd a Kúriához fordult, ahol még tavaly fel is függesztették a frekvenciapályázatokat ideiglenes bírói intézkedéssel, de végül a Helikon vesztett és a Médiatanács a héten a másik pályázót, az LB Rádió Kft.-t nyilvánította véglegesen győztesnek a keszthelyi frekvencián. Az LB Rádió Kft. tulajdonosa Litter Zsuzsanna és Bíró Balázs, két, erős fideszes kapcsolatokkal rendelkező, az Andy Vajna tulajdonolta Rádió 1-nek és a fideszes pécsi városházának is dolgozó ügyvéd. Egyébként korábban több hajdúsági frekvenciát is megszerző LB Rádió Kft. a Rádió 1-el hálózatba kapcsolódva, a budapesti Rádió 1 műsorát továbbítja majd Keszthely és térségébe. Zalaegerszegen egyébként van már Rádió 1, mivel a helyi önkormányzat átengedte a frekvenciáját a Rádió1-nek, így a Helikon Rádió megvásárlásával bebiztosították, hogy a Rádió 1 mellett a másik helyi frekvencia is ugyanahhoz a kormányközeli körhöz kerüljön.

A felvásárolt Rádió M egyébként piacvezető rádiónak számít Miskolcon az Inspira Media Research tavaszi mérése alapján, ahogy az FM 7 Eger is a legerősebbnek számított a térségben, ahogy a Helikon is igen erős versenyző volt.

A Médiatanáccsal és a rádiós piac átalakulásával függ össze az a hír is, hogy a héten a testület a médiaszolgáltató kérelmére további öt évvel megújította a vételkörzet-bővítésben működő Hódmezővásárhely 97,6 MHz – Makó 96,8 MHz – Kistelek 107,0 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságot, így a frekvenciákon 2024. március 14-ig továbbra is a Rádió 7 szólhat majd.

Szalay Dániel

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .