Újabb kvótaper indul Magyarország ellen – a kormány kivárásra játszik

1
683

Az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, amikor csak három tagállamnál kifogásolja az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítását, miközben azt több ország sem hajtotta végre érdemben – hangoztatta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Völner Pál arra reagált, hogy hivatalosan is az Európai Bíróság elé került az Európai Bizottság kötelező kvótaügyi keresete a Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárásban.

A magyar kormány képviselője úgy fogalmazott, az egész eljárás arról szól, hogy Brüsszel életben tartsa a kvótaügyet, és akár felső korlát nélküli betelepítést kényszerítsen rá a tagállamokra.

A hír tulajdonképpen az, hogy az Európai Bíróság elé került az a kötelezettségszegési eljárás, amely a többi között Magyarország ellen indult a menedékkérők áthelyezéséről szóló uniós előírások megsértése miatt.

Az ügy előzménye, hogy 2015-ben a tagállami miniszterek úgy döntöttek, 120 ezer menedékkérőt osztanak szét a leginkább leterhelt Görögországból és Olaszországból. A magyar kormánynak most az Európai Bíróságon kellene elmagyaráznia, miért nem tett semmit azóta a döntés végrehajtására.

Nem ez az első per, ami a menekültkvóták miatt indul Magyarország ellen, sőt egyet már el is vesztett az ország. Az Európai Bíróság tavaly szeptemberben kimondta, Magyarország és Szlovákia nem zárkózhat el az Európai Tanács 2015. őszi határozatától, és a két országnak ki kell vennie a részét 120 ezer menekült uniós szétosztásából.

Magyarországnak elvileg 1294 menekültet kell befogadnia.

A 2017-es bírósági döntéshez 21 hónap kellett, kérdés, hogy a most induló eljárás mikor zárul le. Orbán Viktor egyébként arra játszik, az Európai Tanács – vagyis a tagországok vezetői – az egész szétosztási rendszert megszünteti.

1 hozzászólás

  1. „Az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, amikor csak három tagállamnál kifogásolja az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítását, miközben azt több ország sem hajtotta végre érdemben”
    Így van. Az Európai Bizottság túlélésre játszik. Reménytelen küzdelem, hiszen ők is tudják, hogy a tagállamok parlamenti/népszavazási hozzájárulása nélkül semmilyen bírósági ítélet nem kényszerítheti egyik tagállamot sem a befogadásra. Ráadásul úgy, hogy kiemelik a tagországok egy csoportját és csak azokat jelentik fel.
    Az EB elvtársai szarban vannak. Nagyon. Európa liberálisainak kiseprűzése folyamatosan zajlik. El kell takarítani a szemetet. Ennek betetőzése a jövő évi EP választás és a biztosok, az EB választása… még a régi módon… utoljára.
    Majd az EB és az EP elkezdi a mechanizmus, a döntési rendszerek demokratizálását. Természetesen a mostani idióták, Juncker, Timmermans… nélkül.
    Mert az EU-nak léteznie kell és nem haldokolni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .