Új emberszabású fajt fedeztek fel

0
1067

Új orángutánfajt azonosítottak Szumátrán, amely egyből a legveszélyeztetettebb emberszabású lett. Kilencven éve nem fedeztek fel új hominidát.

Évtizedek óta tudják a kutatók hogy Észak-Szumátrán, a Toba-tótól délre, a Batang Toru őserdőkben egy különleges orángutáncsoport él, eddig azonban nem tudták őket összehasonlítani más emberszabásúakkal. Miután ez megtörtént, a nemzetközi szakértői csoport arra jutott, hogy a 800 egyed önálló fajt alkot. Élőhelye alapján tapanuli orángutánnak (Pongo tapanuliensis) nevezték el a fajt, amely kis populációja miatt súlyosan veszélyeztetettnek számít.

Eddig a kutatók úgy vélték, hogy az orángutánoknak ma már csak két faja létezik: az egyik Szumátrán (szumátrai orángután – Pongo abelii), a másik a szomszédos Borneó szigetén (borneói orángután – Pongo pygmaeus).  Az áttörő felismerés akkor történt, amikor elemezték egy olyan tapanuli orángután 2013-ban talált csontvázát, amellyel emberek végeztek – írja az MTI. Összehasonlítva a Toba-tótól északra élő orángutánokkal, óriási különbségeket találtak a koponyán és a fogakon. Különbözik a majmok kiáltása is.

Harminchét orángután örökítőanyagának elemzéséből kiderült, hogy

a Toba-tótól délre élő és északra élő orángutánok közti szakadás több mint hárommillió évre vezethető vissza.

A borneói és szumátrai orángutánok azonban csak később, kevesebb mint 700 ezer éve váltak külön egymástól.

„A Batang Toru-i orángutánok úgy tűnik, közvetlen leszármazottai az első orángutánoknak, amelyek az ázsiai szárazföldről érkeztek” – mondta Alexander Nater, a Zürichi Egyetem kutatója.

Kilencven éve ez az első újonnan felfedezett emberszabású faj. A tudomány ezt megelőzően (az emberi fajon kívül) hat hominidát különböztetett meg: a szumátrai és borneói orángutánt, a keleti és nyugati gorillát, a csimpánzt és a bonobót.

„Az ember nem minden nap talál új emberszabású fajt. Nagyon izgalmas felfedezésről van szó” – mondta Michael Krützen, az egyetem másik kutatója. Kollégáival a Current Biology című szaklapban mutatták be eredményeiket csütörtökön.

„Ha a 800 állatból évente akár csak 8 is elpusztul, vagy valamilyen módon kikerül a populációból, kihal a faj”

– áll a tanulmányban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .