Kezdőlap Címkék Majom

Címke: majom

Bréking nyúz, 2018. január 8. – Tudósítás a másik valóságból

0

Menő majom a dzsungelből. Fazékban végzi a csodatyúk. Szilvia csalódott és már nem Jobbikos. Réka, aki nem Réka. Magyar sajtó, magántulajdonban.

Magyar Idők: Réka már nem Párizsban, hanem Budapesten Réka

“Sokat elárul közhangulatunkról, hogy már a keresztnevét meg kellett változtatnom történetem főszereplőjének. (Ő kérte, tartva attól, hogy bizonyos emberek az ő „másságát” nem tolerálják.) Réka magyar nő. Réka, felmenőit tekintve, egyszerre keresztény és zsidó.

Réka ugyanis nem bújócskázik a párizsi utakon többé, önmagát másnak álcázva, mint aki. Egyszerűen elege lett abból a veszedelemből, amit – ő mondja – „a migránsok, a befogadóországba beilleszkedni nem akarók” jelentenek. Gyerekkori álmainak amúgy varázslatos Párizsát családostul elhagyta. Visszaköltözött szülőföldjére, Budapestre.”

888: Menő majom a dzsungelben

„Az olcsó és szar ruhákat forgalmazó, majd a megsemmisítésükkel óriási környezeti katasztrófát okozó H&M ráérzett a liberális közhangulatra, és tudja, hogy minél több feketét, ázsiait, muzulmánt és más kisebbségit kell modellként alkalmaznia ahhoz, hogy kellően befogadónak és elfogadónak tűnjön. Most azonban hiba csúszott a számításba. Legalábbis a liberálisok szerint.

A H&M egy zöld pulóvert egy kis fekete sráccal reklámozott. Ezzel valószínűleg semmi baj nem lett volna, sőt nincs is, csak a felsőre véletlenül azt írták, hogy: coolest monkey in the jungle (a legmenőbb majom a dzsungelben).”

Origo: Gigantikus tojások az ólban

„Nem mindennapi tyúkja van Cserepes Boldizsárnénak, aki a kaposvári Kapocs.hu hírportálnak mutatta meg, milyen gigantikus tojásokat szed össze az ólban nap, mint nap. Megettem már a kenyerem javát, de én ekkora tojásokat még nem láttam. Ráadásul nem is egy volt, hanem sorba jöttek az óriás tojások az elmúlt napokban, már vagy ötnél tartunk” – tette hozzá a taszári asszony.

A csodatyúk azonban nem érdemel különleges bánásmódot, az asszony szerint ugyanúgy a fazékban végzi, mint az udvaron kapirgáló társai.”

Lokál: Szilvia csalódott, Vona a Jobbikot alázza

“Bertha Szilvia, a Jobbik korábbi országgyűlési képviselője a Facebookon adott hangot csalódottságának, miután Havas Henrik Vona Gáborról írt könyvét olvasta. Azt írja, hogy muszáj megszólalni a sok ezer fős jobbikos család miatt, merthogy az irányváltás a pártelnök személyi döntésén alapul, aki ezt diktatórikus módszerekkel hajtja végre.

Bertha a könyv olvasása közben úgy érezte, Vona megalázza a Jobbikot és a gárdistákat, azokat az eszméket, amiket a párt 2006 és 2014 között képviselt. Bertha a TV2 Tények Extra című műsorában azt is elmondta, hogy Vonát nem demokratikusan választották meg elnöknek, hiszen letiltotta az alelnököket az indulásról.

Bertha Szilvia a migrációról is beszélt, szerinte ez nemzeti ügy, és támogatni kellene ebben a kormányt.

A volt jobbikos  szerint Vonáék egy középerős pártként jutnak be a választásokon, de idővel kiesnek és lemorzsolódnak.”

Ripost: Orbán a Bild után a Ripostban

„A magyar sajtó 80 százalékban magántulajdonban van, és egy jelentős része erősen kritikus a magyar kormánnyal szemben.”

Új emberszabású fajt fedeztek fel

0

Új orángutánfajt azonosítottak Szumátrán, amely egyből a legveszélyeztetettebb emberszabású lett. Kilencven éve nem fedeztek fel új hominidát.

Évtizedek óta tudják a kutatók hogy Észak-Szumátrán, a Toba-tótól délre, a Batang Toru őserdőkben egy különleges orángutáncsoport él, eddig azonban nem tudták őket összehasonlítani más emberszabásúakkal. Miután ez megtörtént, a nemzetközi szakértői csoport arra jutott, hogy a 800 egyed önálló fajt alkot. Élőhelye alapján tapanuli orángutánnak (Pongo tapanuliensis) nevezték el a fajt, amely kis populációja miatt súlyosan veszélyeztetettnek számít.

Eddig a kutatók úgy vélték, hogy az orángutánoknak ma már csak két faja létezik: az egyik Szumátrán (szumátrai orángután – Pongo abelii), a másik a szomszédos Borneó szigetén (borneói orángután – Pongo pygmaeus).  Az áttörő felismerés akkor történt, amikor elemezték egy olyan tapanuli orángután 2013-ban talált csontvázát, amellyel emberek végeztek – írja az MTI. Összehasonlítva a Toba-tótól északra élő orángutánokkal, óriási különbségeket találtak a koponyán és a fogakon. Különbözik a majmok kiáltása is.

Harminchét orángután örökítőanyagának elemzéséből kiderült, hogy

a Toba-tótól délre élő és északra élő orángutánok közti szakadás több mint hárommillió évre vezethető vissza.

A borneói és szumátrai orángutánok azonban csak később, kevesebb mint 700 ezer éve váltak külön egymástól.

“A Batang Toru-i orángutánok úgy tűnik, közvetlen leszármazottai az első orángutánoknak, amelyek az ázsiai szárazföldről érkeztek” – mondta Alexander Nater, a Zürichi Egyetem kutatója.

Kilencven éve ez az első újonnan felfedezett emberszabású faj. A tudomány ezt megelőzően (az emberi fajon kívül) hat hominidát különböztetett meg: a szumátrai és borneói orángutánt, a keleti és nyugati gorillát, a csimpánzt és a bonobót.

“Az ember nem minden nap talál új emberszabású fajt. Nagyon izgalmas felfedezésről van szó” – mondta Michael Krützen, az egyetem másik kutatója. Kollégáival a Current Biology című szaklapban mutatták be eredményeiket csütörtökön.

“Ha a 800 állatból évente akár csak 8 is elpusztul, vagy valamilyen módon kikerül a populációból, kihal a faj”

– áll a tanulmányban.

Elpusztult Chantek, a jelnyelvet beszélő orangután

0

A BBC szerint a 39 éves orangután, az egyik első emberszabású majom volt, amelyik megtanulta a jelnyelvet.

Chantek nagyjából kilenc évig lakott egy antropológus házában Tennessee-ben,

megtanulta kitakarítani a szobáját, eszközöket készített és használt, valamint megjegyezte a közeli gyorsétterembe vezető utat.

Élete utolsó éveit Atlanta állatkertjében töltötte, ahol szívbetegségét kezelték.

Chantek halálának okát egyelőre nem ismerik, az állatorvosok előrehaladott szívbetegség miatt kezelték.

Az orangutánok 35 éves koruk után idősnek számítanak.

Chantek a georgiai Yerkes Főemlőskutató Központban jött világra, később Lyn Miles-hoz, a Tennessee Egyetem antropológusához került Chattanoogába. 2014-ben dokumentumfilm is készült róla The Ape Who Went to College címmel.

Az állatkert szerint a gondozókkal gyakran “beszélgetett” jelnyelven, de ahhoz túl félénk volt, hogy ismeretlen emberekkel is jeleljen. Ilyenkor szívesebben használta fajának jellegzetes hangjait és gesztusait.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK