Trump szerint túlbürokratizált az ENSZ

0
827

Túlbürokratizáltnak és nem hatékonynak nevezte az ENSZ-t Donald Trump a világszervezet megreformálásáról szóló tanácskozáson New Yorkban.

Az amerikai elnök az ENSZ megújítását sürgette, hogy megerősödve, a béke hatékonyabb őreként születhessen újjá. Azt mondta, a világszervezet költségvetése az ezredforduló óta 140 százalékkal növekedett, munkatársai létszáma pedig megduplázódott, de szerinte

„eredményessége nem áll arányban ezekkel a befektetésekkel”.

Azt mondta: „Az elmúlt években az ENSZ nem tudta kibontakoztatni teljes potenciálját a bürokrácia és a rossz gazdálkodás miatt”.

António Guterres ENSZ-főtitkár és Donald Trump
Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint 128 ENSZ-tagállam aláírt egy 10 pontból álló politikai szándéknyilatkozatot, amely António Guterres főtitkárnak a világszervezet hatékony, értelmes reformja érdekében tett erőfeszítéseit támogatja. Felszólították benne a főtitkárt, hogy

tegye átláthatóbbá a szervezet működését és kiszámíthatóságát

a szükséges erőforrások tekintetében. Haley szerint „a változtatásra sürgető szükség van”.

Guterres megerősítette szándékát az ENSZ megújítására. Egyben köszönetet mondott Trumpnak támogatásáért.

Az Egyesült Államok az ENSZ 16 békefenntartó missziójának költségvetéséből, de a világszervezet  általános  büdzséjéből is a legnagyobb terhet vállalja.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .