Többszázezer tüntető Katalónia kiválása ellen Barcelonában

0
1405
Barcelona, 2017. október 29. Egységpárti tüntetõk hatalmas katalán zászlóval vonulnak a független katalán köztársaság létrehozását ellenzõ Katalán Civil Társadalom (SCC) nevû szervezet „Mind Katalónia vagyunk!” jelszóval meghirdetett megmozdulásán Barcelonában 2017. október 29-én, két nappal az után, hogy a katalán parlament megszavazta a köztársaság létrehozását célzó javaslatot. A több százezres felvonulás élén három ellenzéki párt, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevû liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) vezetõi haladtak. (MTI/EPA/Toni Albir)

A válság kezdete óta nem volt még ilyen jelentős tüntetés Katalónia fővárosában, ahol meglehetősen kaotikus a helyzet. Josep Borrell, az európai parlament ex-elnöke arra hívta fel a honfitársait, hogy mindenki menjen el szavazni december 21-én.

Az El Mundo felmérése szerint a függetlenség ellenfelei, ha csekély mértékben is, de többségben vannak Katalóniában.

Jelenleg az állás 43-42 a függetlenség ellenfelei javára.

Időközben Carles Puigdemont polgári engedetlenségre szólította fel a katalánokat azt követően, hogy a központi kormány felfüggesztette Katalónia autonómiáját és választásokat írt ki december 21-re.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő abban bízik, hogy Katalónia polgárainak a többsége belátja: a függetlenség kikiáltásával a leggazdagabb spanyol tartomány többet veszítene mint amennyit nyerne. Az Európai Unió ugyanis újra megerősítette, hogy a független Katalónia nem maradhatna része az integrációnak.

Jelenleg külföldön senki sem ismeri el Katalónia egyoldalúan kikiáltott függetlenségét. A nagyhatalmak fővárosaiban üdvözlik a spanyol miniszterelnöknek azt a döntését, hogy rendezzenek tartományi választást Katalóniában.

A tartományban jelenleg meglehetősen zavaros a helyzet:

sok bank és vállalkozás arra készül, hogy miközben tovább folytatja működését Katalóniában, a székhelyét áthelyezi valamelyik másik spanyol tartományba. Katalónia rendőrfőnöke lemondott, miután Madridban távozásra szólították fel.

Ferenc pápa felszólította az Európai Uniót, hogy állítsa helyre egységét. Bár név szerint nem említette Katalóniát, de a jelenlegi helyzetben a célzás nyilvánvaló. Attól tart, hogy Katalónia kiválása lavinát indíthat el az Európai Unióban, hiszen Olaszország két leggazdagabb tartománya nemrég arról döntött, hogy nagyobb autonómiát kér a központi kormánytól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .