Több tucat nagykövetség állt ki a Budapest Pride mellett

0
1556
Tavaly is rengetegen voltak a budapesti felvonuláson. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Közös közleményt adtak ki, amelyben kiemelik, hogy az emberi jogok mindenkire vonatkoznak, szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül.

A közleményben azt írják: a 23. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásukról biztosítják a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségeket, valamint jogukat a békés és törvényes önkifejezésre. Elismerik az LMBTQ civil szervezetek fontos jogvédő munkáját. Azt is írják: „Az emberi jogok tiszteletben tartása — beleértve az igazságosságot, egyenlőséget, diszkriminációmentességet, szólásszabadságot, valamint ezen jogok háborítatlan gyakorlását —, valamint a jogállamiság azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek.”

Kiemelik, hogy „a nemzetközi emberi jogok ténylegesen azon a premisszán alapulnak, hogy

megkülönböztetés nélkül mindenkit ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetnek meg”.

Így az emberi jogok egyformán vonatkoznak valamennyi emberre, függetlenül az illető szexuális irányultságától vagy nemi identitásától. „Ez demokratikus értékeink lényege” – írják.

A közleményben kijelentik, hogy

elutasítják és elítélik a szexuális irányultságuk és nemi identitásuk miatt célba vett emberek elleni erőszakos és megkülönböztető cselekményeket

a világ bármely táján. Ahogy fogalmaznak: „Az ilyen alapokon történő bármilyen megkülönböztetés összeegyeztethetetlen az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió vonatkozó jogi szövegeinek kitételeivel.”

Mint írják, üdvözlik a pozitív fejleményeket a szexuális irányultság és nemi identitás miatti erőszak és megkülönböztetés elleni harcban, és minden országot arra biztatnak, hogy „tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül az egyének szexuális irányultságától és nemi identitásától”.

A közlemény szerint

„a sokféleség ünneplése biztos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását”,

a Budapest Pride pedig, amely „a hasonló események leghosszabb történetére tekinthet vissza Kelet-Közép-Európában, kiáll az LMBTQ emberek egyenlő bánásmódja mellett, ami a befogadó és tiszteletteljes társadalom fontos ismérve”.

A közös közleményt az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetsége és a British Council adta ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .