Kezdőlap Címkék Melegfelvonulás

Címke: melegfelvonulás

Több tucat nagykövetség állt ki a Budapest Pride mellett

0

Közös közleményt adtak ki, amelyben kiemelik, hogy az emberi jogok mindenkire vonatkoznak, szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül.

A közleményben azt írják: a 23. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásukról biztosítják a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségeket, valamint jogukat a békés és törvényes önkifejezésre. Elismerik az LMBTQ civil szervezetek fontos jogvédő munkáját. Azt is írják: „Az emberi jogok tiszteletben tartása — beleértve az igazságosságot, egyenlőséget, diszkriminációmentességet, szólásszabadságot, valamint ezen jogok háborítatlan gyakorlását —, valamint a jogállamiság azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek.”

Kiemelik, hogy „a nemzetközi emberi jogok ténylegesen azon a premisszán alapulnak, hogy

megkülönböztetés nélkül mindenkit ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetnek meg”.

Így az emberi jogok egyformán vonatkoznak valamennyi emberre, függetlenül az illető szexuális irányultságától vagy nemi identitásától. „Ez demokratikus értékeink lényege” – írják.

A közleményben kijelentik, hogy

elutasítják és elítélik a szexuális irányultságuk és nemi identitásuk miatt célba vett emberek elleni erőszakos és megkülönböztető cselekményeket

a világ bármely táján. Ahogy fogalmaznak: „Az ilyen alapokon történő bármilyen megkülönböztetés összeegyeztethetetlen az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió vonatkozó jogi szövegeinek kitételeivel.”

Mint írják, üdvözlik a pozitív fejleményeket a szexuális irányultság és nemi identitás miatti erőszak és megkülönböztetés elleni harcban, és minden országot arra biztatnak, hogy „tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül az egyének szexuális irányultságától és nemi identitásától”.

A közlemény szerint

„a sokféleség ünneplése biztos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását”,

a Budapest Pride pedig, amely „a hasonló események leghosszabb történetére tekinthet vissza Kelet-Közép-Európában, kiáll az LMBTQ emberek egyenlő bánásmódja mellett, ami a befogadó és tiszteletteljes társadalom fontos ismérve”.

A közös közleményt az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetsége és a British Council adta ki.

Nem megy el az államtitkár a melegfelvonulásra

0

Novák Katalin szerint a „többségétől eltérő szexuális irányultságú emberek” biztonságban élhetnek Magyarországon, de a melegek nem élhetnek igazi családban.

Bősz Anett, a Liberálisok parlamenti képviselője hívta meg nyílt levélben a Budapest Pride-ra Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát. Novák Katalin ugyanis előtte azt mondta: „a családhoz kell egy nő és egy férfi, és pont elég hozzá egy nő és egy férfi.”

Bősz Anett szerint Novák Katalin ezzel több ezer magyar embert sértett meg.

Azt kérte tőle: „Mutassa meg, hogy nem pusztán a kormány által felvázolt és kívánatosnak tartott családmodellek elfogadhatók, de elismerik más emberek családalapítás iránti vágyát és szeretetközösségét is.”

Novák Katalin közleményben válaszolt a levélre, azt írja: köszöni a meghívást, és szerinte „Magyarországon a kisebbségek jogai erősek, a többségétől eltérő szexuális irányultságú emberek is biztonságban élhetnek itt”.

Ugyanakkor azt is írja az Alaptörvényre hivatkozva: „Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját.

A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.”

Szerinte „az egymás iránt szükséges tiszteletet néhányan hajlamosak kizárólag egy irányban értelmezni”. Arról is ír, hogy „egyes országokban betiltják a lányok szoknya-viselését, amikor az édesanyát nem lehet édesanyának, az édesapát édesapának szólítani, amikor gyerekeket eszközként használnak ideológiai küzdelmekhez, akkor nem emberi jogokról, nem tiszteletről, hanem éppen ellenkezőleg, tiszteletlenségről és a jogok elvitatásáról van szó.”

Novák Katalin azt írja, ő tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, de nem vesz részt a felvonuláson. Bősz Anettnek azt kívánja, hogy érezze jól magát, és arra kéri, hogy lépjen fel, ha „a korábbi felvonulásokon látottakhoz hasonlóan – keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal”. Arról nem írt, hogy itt milyen „megnyilatkozásra” gondol.

A nap kérdése

0

A Liberálisok meghívták Novák Katalint a melegfelvonulásra, mert szerintük a Budapest Pride jó alkalom arra, hogy az államtitkár személyesen győződhessen meg róla, hogy az azonos nemű párok is éppen annyira alkalmasak a családalapításra, mint bárki más.

This poll is no longer accepting votes

Ön szerint Novák Katalin államtitkár asszony elmegy a Pride felvonulásra?

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!