Tíz éve történt: A közélet tisztaságáról akart népszavazást az MSZP

0
611

A közélet megtisztításáról akart népszavazást tartani az MSZP, 2007. október 14-én írta meg a Független Hírügynökség, hogy mik lennének a kérdések.

Korábban a szocialista frakció rendkívüli ülésen állapodott meg a miniszterelnök 8 pontos tisztasági csomagjához kapcsolódó törvények részleteiről. A javaslatokat tartalmazó öt törvénycsomagot a parlamentnek is eljuttatták, de népszavazást is kezdeményeztek. Ezzel kapcsolatban azt mondták: visszavonják, ha még a kiírása előtt elfogadja a parlament a törvényeket.

A javaslatok között szerepelt többek között a vagyongyarapodási vizsgálatok szigorítása.

A tervek szerint az adóhivatal nem csak valamennyi állami vezetőnél és országgyűlési képviselőnél, hanem a családtagjaiknál is vizsgálódhatna, amit a vezetői megbízás, illetve a képviselői mandátum megszűnésekor, de legalább ötévente kellene elvégezni.

Olyan javaslat is volt, hogy „a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból az állami vezetők ne részesülhessenek”. Nyilvánossá akarták tenni az állami vezetők és a parlamenti képviselők személyi jövedelemadó bevallását.

A tervek között az is szerepelt, hogy a képviselők ne vehessenek fel számla nélkül adómentesen költségtérítést.

Az is a javaslatok között szerepelt, hogy 2011-től nem lehetnének vezető önkormányzati tisztségviselők -polgármesterek és alpolgármesterek, főpolgármester, főpolgármester -helyettes, megyei közgyűlési elnökök és alelnökök- az országgyűlési képviselők.

A kampányokra vonatkozó szabályokat is módosítani akarták: 21 napig engedélyezték volna, hogy a pártok és civil szövetségeseik hirdessenek a médiában.

Azt is kimondták volna, hogy kampány idején a kormány nem reklámozhatná tevékenységét,

és semmilyen módon nem kampányolhatnának kormányzati szervek sem. Kampányidőszakban a kormánytagok sem használhatnák az állami infrastruktúrát, így kampányrendezvényekre például a miniszterek és a miniszterelnök sem utazhatnak szolgálati autóján, csak ha fizetnek ezért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .