Kezdőlap Címkék Tíz éve történt

Címke: tíz éve történt

Tíz éve történt: Demszky szerint nem csúszik a négyes metró befejezése

0

A Fővám téri állomás kivitelezése csúszik, nem lesz kész 2008 augusztusáig, de a metró befejezésének 2011 júniusi határideje tartható – mondta Demszky Gábor akkori főpolgármester a Független Hírügynökség 2007. december 14-ei tudósítása szerint.

A megbeszélés alapján a főváros írásban várja a kivitelező javaslatait arról, hogyan kezelhető a Fővám téri csúszás, illetve hogyan lehet betartani a határidőket, mert a fúrópajzs a tervezett ütem szerint halad – mondta Demszky Gábor. A főpolgármester szerint az unió kérésére tartalékidőt kellett biztosítani a 4-es metró építésénél, ezért

a 2010-es véghatáridőt 2011 júniusára módosították, ami tartható.

Nem ez volt az első eset, hogy feszültté vált a viszony a főváros és a több budapesti beruházásban is részt vevő Hídépítő Rt. között. Előtte nyáron a főpolgármester élesen bírálta a céget, illetve vezérigazgatóját az alsó rakpart építésének csúszása miatt. A munkát végül időben elvégezte a cég, a vezérigazgató viszont utána távozott.

Tíz éve történt: Fico bárhol, bármiről kész tárgyalni a magyarokkal

0

Az épp mélyponton lévő magyar-szlovák kapcsolatok kapcsán írt erről tíz éve, 2007. december 13-án a Független Hírügynökség.

Robert Fico tíz éve azt mondta: szerinte csak tárgyalással lehet javítani a Szlovákia és Magyarország közti viszonyt, egyeztetni kell a kialakult feszültségekről és meg kell azokat szüntetni. Hozzátette:

a magyar kormánynak rendkívül fontos kérdés a határon túli magyarok helyzete, ez pedig kihat Magyarország Szlovákiával szembeni viselkedésére is.

Robert Fico kijelentette: készen állnak arra, hogy „bárhol, bármiről” tárgyaljanak magyar kollégákkal. Elmondta azt is, hogy Szlovákiába várják Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, valamint, hogy a kétoldalú találkozónak „lesz értelme”. Hozzátette:

„hiszen szomszédok vagyunk, akik megszüntetik a határokat és hidakat emelnek az Ipoly folyón”.

Tíz éve történt: Magyarország az elsők közt ratifikálja az uniós reformszerződést

0

A kormány napokkal az aláírás után beterjeszti a lisszaboni szerződést, hogy ratifikálja a parlament, ezt írta tíz éve, 2007. december 12-én a Független Hírügynökség.

Göncz Kinga akkori külügyminiszter azt mondta, hogy

egyedül Írországban tartanak népszavazást a szerződés elfogadásáról.

A reformszerződés az EU alkotmányát hivatott helyettesíteni, amelyet 2005-ben a hollandok és a franciák népszavazáson utasítottak el. A közösség azután döntött úgy, hogy olyan dokumentumot dolgoz ki, amelyről a tagállamokban nem kell referendumot tartani. Írország az egyetlen kivétel: az ott alkotmány írja ezt elő.

Göncz Kinga szerint

a reformszerződésbe minden olyan elem belekerült, amely Magyarország számára fontos.

Példaként említette a kisebbségi és emberi jogokat, valamint a tagállamok egyenlőségét. A dokumentum célja, hogy az Unió működését egyszerűbbé és átláthatóbbá tegye. A 27 tagállamnak 2008-ban kell ratifikálnia a szerződést, hogy az a 2009-es Európai Parlament-i választások előtt életbe is léphessen – írta tíz éve a Független Hírügynökség.

Tíz éve történt: Gyurcsány szerint az OMV és a MOL stratégiája nem összehangolható

0

Rövid távon nincs megoldás az OMV-MOL ügyre – idézte Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök szavait a Független Hírügynökség 2007. november 29-én.

Gyurcsány az osztrák-magyar együttes kormányülés után tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Mint fogalmazott, patthelyzet alakult ki, de nem Ausztria és Magyarország között, hanem a két cég között,

„így ennek feloldása is a vállalatok feladata”.

Alfred Gusenbauer akkori osztrák kancellár azt emelte ki, hogy az energetika terén rendkívül fontos az együttműködés, és a kormányoknak az a feladatuk, hogy az együttműködéshez szükséges keretet megadják, de az már a vállalatokon múlik, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel, vagy sem. Az osztrák politikus ugyanakkor optimizmusának adott hangot, hogy a két olajipari vállalat a jövőben szorosan együtt fog működni.

A két kormányfő egyetértett abban, hogy

rendkívül jók a kapcsolatok.

Gyurcsány Ferenc szerelmi- és érdekházassághoz hasonlította azokat. Mint mondta, vannak ugyan vitás kérdések, de azokat tárgyalással rendezik.

Tíz éve történt: A kormány elfogadta az aktualizált konvergenciaprogramot

0

Elvégezték a konvergenciaprogramon a korábbi hónapok alatt bekövetkezett változások miatti korrekciókat – írta 2007. november 28-án a Független Hírügynökség.

Veres János pénzügyminiszter azt mondta: meghatározták a főbb makrogazdasági mutatókat is 2011-ig. A felülvizsgált makrogazdasági adatok közül

néhány jobb és néhány rosszabb lett

ahhoz képest, amit korábban prognosztizált a kormány.

Például alacsonyabb GDP-növekedést és magasabb inflációt vártak, 2009 utánra viszont a közterhek csökkentését ígérték.

Tíz éve történt: Tüntetőket állítottak elő

0

A Liga Szakszervezetek tartott tüntetést a Kossuth téren 2007. november 21-én, a Független Hírügynökség akkori beszámolója szerint több embert elvittek a rendőrök.

Aznap több szakszervezet napközbeni sztrájkokkal és az esti demonstrációval tiltakozott a több-biztosítós modell és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt.

A néhány ezres tüntetés másfél óráig tartott,

jelen volt a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a gyógyszerészek, vagy például a Jobbik is. A tömegben rengetegen fáklyákat tartottak és jó néhány árpádsávos zászlót is lengettek.

A szervezők este hét óra után jelentették be, hogy hivatalosan vége a demonstrációnak a Kossuth téren, bár eredetileg nyolcig tartott volna. Sokan a helyszínen maradtak, közülük néhányon összecsaptak a rendőrökkel, akik

nyolc után elkezdték kiszorítani a tüntetőket a térről.

Több embert be is vittek, köztük az RTL Klub egyik operatőrét is, akit hamar elengedtek.

Tíz éve történt: Döntött az SZDSZ Kóka utódjáról

0

Kákosy Csabát javasolja új gazdasági miniszternek az SZDSZ ügyvivői testülete – írta 2007. november 20-án a Független Hírügynökség.

Az év végén távozó Kóka János jelenlegi kabinetvezetőjét egyhangú szavazással jelölték. Kóka János 2007. július közepén jelentette be, hogy

év végével lemond miniszteri posztjáról.

Döntését azzal indokolta, hogy teljes erejével az SZDSZ vezetésére kíván koncentrálni, egyúttal átvenné a frakció vezetését is.

Tíz éve történt: Kicserélték a rendőrpalota szétlőtt ablakait

0

Tíz év, 2007. november 19-én fejeződött be a munka a Teve utcai rendőrpalotán, a szakemberek kicserélték a még februárban szétlőtt ablakokat, írta akkor a Független Hírügynökség.

Azért kellett várni rá, mert a speciális ablaktáblákat egész Európában egyetlen cég gyártotta.

A Teve utcai rendőrpalotára még 2007. február 13-án hajnalban adtak le sorozatlövést a József Attila Színház mögül.

Az épületbe 15 töltény csapódott

a 9. és 14. emeletek között, senki sem sérült meg. A rendőrség először 5 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, majd ezt később megduplázták, de a lövöldözőt vagy lövöldözőket azóta sem fogták el.

Tíz éve történt: Vonatozással tüntettek

0

Két dél-alföldi vonat leállítása ellen tiltakoztak Csongrád, Bács és Békés megyei vezetők, polgármesterek és szimpatizánsok az egyik járaton – írta 2007. november 18-án a Független Hírügynökség.

A Kiskunfélegyháza és Orosháza között közlekedő vonaton volt a demonstráció, körülbelül 20-an szálltak fel és minden állomáson körülbelül ekkora csoport tüntetett az Újszeged és Battonya között közlekedő vonatért is.

A megyei vezetők arról beszéltek, hogy

szerintük a vasút megszüntetése ellehetetlenítené a vidék és főleg a kistelepülések életét.

Szerintük a vasútnak egyre több szerepet kellene biztosítani a kamionforgalom és a balesetek csökkentése és a környezetvédelem miatt.

Tíz éve történt: Elakadt az azonos neműek házasságának az ügye

0

Arról írt tíz éve, 2007. november 6-án a Független Hírügynökség, hogy a parlament nem tárgyalja a parlament az SZDSZ törvényjavaslatát az azonos neműek házasságáról, miután az Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottság leszavazta az indítványt.

A házasság helyett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a bejegyzett élettársi kapcsolatot ajánlotta. A szavazást több mint egyórás vita előzte meg. Az SZDSZ-es Gusztos Péter kutatásokra alapozva azt mondta: a társadalmakban a lakosság 5-8%-a saját neméhez vonzódik, és

őket is megilleti a teljes jogegyenlőség,

és diszkriminatív, ha az alkotmány egyik jogintézményéből, nevezetesen a házasságból kizárják a melegeket.

A minisztérium úgy reagált, hogy a tárca egyetért az indítvány elveivel, de más megoldást javasoltak. Szerintük ugyanis az Alkotmánybíróság is megsemmisítené az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt, mert az alkotmányban az szerepelt, hogy csak egy férfi és egy nő köthet házasságot.

Az MSZP-frakció szintén a bejegyzett élettársi kapcsolatot támogatta, az MDF a szabad demokraták PR-akciójának nevezte a kezdeményezést. A bizottság fideszes elnöke szintén elutasította a törvényjavaslatot. A KDNP részéről Szászfalvi László arról beszélt, hogy

a jogegyenlőség szempontjából egyetért a javaslattal,

de úgy gondolta, hogy erre a kérdésre nem jelenthet megoldást a házasság.

Végül 2 igen, 9 nem és 8 tartózkodás mellett a bizottság úgy határozott, hogy nem terjesztik fel az indítványt.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!