Tíz éve történt – Kínában már nem büntetik azokat a nőket, akiknél óvszert találnak

0
1079

2007. november 30-án arról írt a Független Hírügynökség, hogy bejelentették: a kínai rendőrség a jövőben nem tartóztatja le és küldi munkatáborba azokat a nőket, akiknél óvszert találnak.

Az ázsiai országban ugyanis eddig úgy tartották, hogy csak a prostituáltak tartanak maguknál kotont. A prostitúció pedig büntetendő cselekménynek számít Kínában.

Egy pekingi konferencia résztvevői elmondták: több munkatábort is átvizsgáltak, ahol több olyan nőt találtak, akiknek a bűne mindössze az volt, hogy óvszer volt a táskájukban. Igazoltatásnál a hatóság bizonyítottnak látta, hogy prostituálttal van dolga, így azonnal el is ítélték az asszonyokat.

Kínában a kisebb bűncselekményeknél a rendőrség azonnal ítélkezhet, nincs szükség tárgyalásra.

A kormányzat AIDS-megelőzésért felelős irodájának munkatársa viszont azt állította a konferencián, hogy a rendőrségi gyakorlat már 2001-ben megváltozott. Mint mondta: hat évvel ezelőtt a hatósággal is konzultáltak az ügyről, amikor elkezdték fölhívni a lakosság figyelmét az egyre nagyobb AIDS-veszélyre.

Kínában a becslések szerint jelenleg mintegy 700 ezer HIV vírussal fertőzött illetve AIDS-beteg él. Évente pedig több tízezerrel nő a számuk. A fertőzés ma már a legjobban a heteroszexuálisok között terjed. Korábban a kábítószeresek voltak a legveszélyeztetettebb csoport.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .