Kezdőlap Címkék Kína

Címke: kína

Kínának kémkedtek a francia kémelhárítás emberei

Két őszhajú titkos ügynök pere folyik Párizsban, ahol az ügyész kérésére zárt tárgyalást tartanak. A két idős francia kémelhárító ügyét a bíróság elnöke rendkívül fontosnak ítélte hiszen egy “idegen hatalomnak sikerült beférkőznie az állam legjobban védett területére”.

A DGSE (külső hírszerzés és kémelhárítás) két emberét 2017-ben tartóztatták le. Most szabadlábon védekeznek. Mi történt?

A csinos kínai tolmácsnő esete

Az egyik francia hírszerző tiszt a pekingi nagykövetségen szolgált, ahol feltűnt neki a nagykövet kínai tolmácsnője. A már nem épp fiatal férfi beleszeretett a tolmácsnőbe, akit azután feleségül is vett. Hajnan szigetén éltek együtt. Ám a férfi visszatért Európába, ahol elfogták. A másik tiszt a kémelhárításon dolgozott. Sohasem került külső posztra, mindig a Franciaországban ügyködő külföldi hírszerzők megfigyelése volt a feladata. Néhány éve mindketten nyugdíjba mentek, de a francia kémelhárítás csak 2017-ben jött rá: két embere Kínának dolgozott! A párizsi Le Monde értesülései szerint sok értékes információt adhattak a kínaiaknak a francia titkosszolgálatok működéséről. Ezért 15 éves fegyház büntetést is kaphatnak a Kínának dolgozó francia titkosszolgálati tisztek.

Putyin közvetít Kína és India között

Moszkvában tárgyalt India és Kína külügyminisztere azt követően, hogy a határmenti összecsapások során a kínaiak megöltek 20 indiai határőrt. Egyidejűleg Moszkvában járt a két állam hadügyminisztere is, akik részt vettek azon a katonai parádén, melyet a náci Németország elleni győzelem tiszteletére rendeztek az orosz fővárosban. Az ünnepséget májusban kellett volna megtartani, de a koronavírus járvány megakadályozta azt.

Putyin támogatja India állandó BT tagságát

Kína és India külügyminisztere nemcsak a határ konfliktusról tárgyalt az orosz fővárosban hanem arról is, hogy mi lesz az ENSZ-ben?

A Biztonsági Tanácsnak öt állandó tagja van a világszervezet megalakulása óta: az USA, Oroszország (korábban Szovjetunió), Kína, Nagy Britannia és Franciaország. Ez az öt nagyhatalom nyerte meg a második világháborút. Ez indokolja, hogy a BT állandó tagjai legyenek. Csakhogy azóta eltelt jó pár év:

India független lett, és a huszonegyedik században igazi nagyhatalommá vált. GDP-je megelőzi mind Oroszországot mind Nagy Britanniát mind pedig Franciaországot. Az 1,3 milliárd lakosú állam ezért követeli helyét a Biztonsági Tanács állandó tagjai között.

Az oroszok ezt támogatják is, de a kínaiak nem. Minthogy Oroszországgal mindkét nagyhatalom jó viszonyt ápol, így Putyin közvetíthet közöttük. Csakhogy az amerikai diplomácia sem tétlenkedik: Trump elnök jó kapcsolatot épített ki Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. Putyinnak tehát sietnie kell, mert India mindinkább az USA felé kacsingat. Trump elnök tanácsadói ugyanis Indiát ellensúlynak tekintik Kínával szemben, melyet első számú stratégiai ellenfélnek tartanak Washingtonban.

Ami nem éri meg az nem megy!

220 milliárd jenes vagyis 2 milliárd dolláros támogatási alapot hozott létre Abe Sinzo miniszterelnök azoknak a japán cégeknek, melyek hazahozzák vállalkozásukat Kínából. Egyelőre egyetlenegy ilyen japán vállalatról tudunk – írja elemzésében a Reuters.

Nemzetbiztonság kontra profit

“Függővé váltunk Kínától” – állapította meg Japán gazdasági minisztere. Nisimura Jasitosi épp ezért arra ösztönzi a japán vállalkozásokat, hogy diverzifikálják a beruházásaikat. “Növelnünk kell a hazai termelést!” – hangsúlyozza a konzervatív kormányzat gazdasági minisztere. Abe Sinzo miniszterelnök éppúgy a nemzetbiztonsággal indokolja ezt mint Trump elnök a Kínával szemben folytatott kereskedelmi háborút. Csakhogy a Reuters által megkérdezett japán gazdasági vezetők tudnak számolni: a hazatelepülés nem jó üzlet!

“Az alkatrészek, amelyeket gyártunk olyan nagyok, hogy a szállítás problematikus. Ezért közel kell lennünk a felhasználóhoz” – magyarázza a Jorozu autó alkatrész gyártó cég szóvivője. A just in time rendszer olyan termelési láncot jelent, melyet nagyon nehéz megszakítani. Ennek a japán cégnek a gyára csak 7 kilométerre van Vuhanban a Honda összeszerelő üzemétől. A japán autógyáraknak azt is figyelembe kell venniük, hogy Kína a világ legnagyobb autós piaca!

Emiatt és az olcsó munkabéreket kihasználva a nagy japán autógyárak a kutató – fejlesztő részleteket is áthelyezték Kínába. A Toyota, a Honda és a Nisszan egyaránt 3-3 kutató-fejlesztő részleget működtet Kínában. “Ahol a szoftver ott a hardver!” – hangsúlyozza egy magát megnevezni nem kívánó japán gazdasági vezető. Aki elmondta a Reuters-nek, hogy szerinte a japán kormány tévúton jár, ha a termelés hazavitelére buzdít miközben megfeledkezik a kutatási-fejlesztési részlegekről.

Az olcsó munkaerő még mindig nagy vonzerő

7400 japán leányvállalat működik Kínában, ahol a számuk gyorsan növekedett az elmúlt időszakban: 60%-al van több belőlük mint tíz évvel korábban. Ezek a japán cégek 252 milliárd dollár értékű árut állítottak elő – ez az éves magyar GDP duplája – és ennek 73%át Kínában adták el!  Japánba csak 17%-át szállították az előállított áruknak.

EKB: a vírusválság adósság krízishez vezethet

Az eurozóna sok állama annyira eladósodhat,hogy ebből pénzügyi válság bontakozhat ki – figyelmeztet az Európai Központi Bank legfrissebb kiadványa, melyet a Le Figaro ismertet.

“Ha a nemzeti és európai intézkedések nem megfelelőnek bizonyulnak, akkor a piacok növelhetik egyes államok kockázati mutatóját” – hangsúlyozza az Európai Központi Bank. Ez pedig megnövelheti annak kockázatát, hogy egyes államok kiváljanak az eurozónából! Ebben az esetben viszont a kiváló tagállam adósság kockázata nagyon megnövekedne, és mindez óhatatlanul befolyásolná az ott működő bankok és vállalkozások helyzetét is.

Az első és legnagyobb probléma ebben az esetben az lenne, hogy a vállalkozások nem jutnának hitelekhez vagy csak olyan magas áron, amely lehetetlenné teszi a működésüket.

Az Európai Központi Bank nem hisz a gyors fellendülésben

V betűvel jelzik az optimisták azt a válságot amikor a gyors csökkenést hasonlóan dinamikus növekedés követheti. A Goldman Sachs ezt prognosztizálta a világra és az USA-ra nézve – elsősorban Kína dinamizmusára számítva. Aztán kiderült: Peking sem olyan optimista. Idén először meg sem jelöltek növekedési mutatót! Lehet mert nem is lesz növekedés.

U betűvel jelzik azt a válságot amikor a gyors visszaesést tartós stagnálás követi, majd csak ezután jöhet a fellendülés. Az Európai Központi Bank szerint ez a valószínűbb forgatókönyv. Az optimista V betűs válságkezelést mindenesetre “kizártnak tartják Frankfurtban” – állapítja meg a párizsi Le Figaro.

Kína fizessen a vírusért!?

Azt javasolja Lindsay Graham szenátor, aki szerint az USA-nak fel kellene függesztenie a kifizetéseket azok után az amerikai kincstárjegyek után, amelyek a kínaiak kezében vannak. Trump gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow, sőt maga az elnök is elveti az ötletet. A pekingi Global Times szerint ennél rosszabb húzása az USA-nak nemigen lehetne.

“Meg kell védenünk a dollárt! Ezért nem játsszuk ezt a durva játékot” – válaszolta Trump elnök arra az újságírói kérdésre, hogy az amerikai kormányzat valóban készül-e arra, hogy ne fizesse ki a Kínával szemben fennálló adósságát. Mindez persze összefügg a Covid 19 vírus vitával, melyben Washington és Peking egyre durvábban vádolja egymást.

A vuhani vírus

Trump utasította a hírszerzést, hogy szerezzen bizonyítékokat arra: a kínaiak nagy vuhani vírus kutató központjából szabadult el a korona vírus, amely miatt le kellett zárni szinte az egész világot. Peking sem fukarkodik a vádakkal: a külügy helyettes szóvivője azzal gyanúsította meg Amerikát, hogy katona sportolói hozták be a korona vírust Vuhanba múlt novemberben. Ehhez hozzáfűzte azt is, hogy az USA tiltott biológiai fegyver kísérleteket hajtott végre Afganisztánban, és onnan szabadult el a Covid 19 vírus.

A vádaknak nincs tudományos bizonyítéka, de a cél nem is ez hanem a politikai haszonszerzés.

Trump meg akarja nyerni a választást novemberben, és ezért bűnbakot keres hiszen a vírus járvány az USA háború utáni történelmének legnagyobb gazdasági válságát robbantotta ki. A több mint 30 millió munkanélküli aligha szavaz Trumpra …

Hszi Csinping elnök az arcát védi: Pekingben a tiltott városban sokan a szemére vetik, hogy ilyen mélypontra jutottak a világ két legnagyobb hatalmának kapcsolatai…

Búcsú a dollár uralmától

A pekingi Global Times szabályosan megfenyegeti az Egyesült Államokat: amennyiben felfüggesztené a kifizetéseket az államadósság után Kínának, akkor ezzel olyan pénzügyi válságot indítana el, mely véget vet a dollár uralmának a globális gazdaságban. Az amerikai állampapírok ugyanis nemcsak a kínaiak kezében vannak. A japánok és a németek is jelentős pénzeket tartanak USA kincstár jegyekben. Ha Washington nem fizet Kínának, akkor mások is szabadulni akarnának az amerikai állampapíroktól. Ily módon megrendülne a bizalom a dollárban és az Egyesült Államokban. A dollár hegemóniájának elvesztése súlyos csapás lenne Amerikára nézve – figyelmeztet a Global Times, amely azt nem teszi hozzá, hogy Peking egyik célja épp az, hogy amerikai-kínai duopolium alakuljon ki a globális gazdaságban.

Kínát tekinti a fő veszélynek Trump új titkosszolgálati főnöke

John Ratcliffe kongresszusi képviselő a szenátus előtt fejtette ki az elképzeléseit: “Kína a legfőbb fenyegetés! Nézzük a Covid 19 járványt, nézzük az 5G rendszert, a nemzetközi hacker támadásokat! Ezek mind Kínából jönnek!” – hangsúlyozta a republikánus politikus, akit Trump a legfőbb titkosszolgálati főnök posztjára jelölt.

Kilenc hónapja ezt már megtette, de akkor vissza kellett vonnia a jelölést, mert John Ratcliffe valótlan tényeket közölt az életrajzában: eltúlozta tapasztalatait a titkosszolgálat terén. Most nagy valószínűséggel átmegy a szűrőn, mert a republikánusoknak a szenátusban többségük van.

Kína a bűnbak

Trump választási tanácsadói szerint Pekinget kell bűnbaknak megtenni a koronavírus járványért és az azt követő gazdasági válságért. Ezért Trump felvállalta azt a vádat, mely szerint Vuhanban a kínaiak mesterséges vírust fejlesztettek ki, és ez okozta volna a járványt. Sem az orvos szakértők sem pedig a titkosszolgálatok nem erősítették ezt meg az Egyesült Államokban. Ahol a halottak száma meghaladja a 70 ezret és a gazdasági válság több mint 30 millió munkanélkülit hozott. Eddig. Novemberben választások lesznek. Becslések szerint a koronavírus halálos áldozatainak a száma 100-240 ezer között lesz az USA-ban.

A gazdasági visszaesés mértékét senki sem tudja felbecsülni.

Ebben a helyzetben jól jön a kínai bűnbak, melyet ráadásul az ellenzéki demokraták egy része is támogat.

Közben Trump elnök igyekszik fenntartani a párbeszédet Hszi Csinpinggel. A kínai elnöknek állítólag elmondta: csak választási húzásról van szó! Az USA továbbra is érdekelt abban, hogy jó kapcsolatban álljon a világ második gazdasági nagyhatalmával.

Annál is inkább, mert a Goldman Sachs szerint Kína lehet a világgazdaság megmentője a krízis idején. Washingtonban mindig a Goldman Sachs adja a pénzügyminisztert, ha republikánus az elnök. A jelenlegi pénzügyminiszter, Steve Mnuchin is onnan jött. A pénzügyminiszter kiváló kapcsolatot ápol Liu Ho miniszterelnök helyettessel, a kínai gazdaság fő mandarinjával. A Harvard egyetemen végzett Liu Ho már 2013-ban tanulmányt irt arról, hogy a következő világ válságban milyen politikát alkalmazzon Kína, és hogyan erősítse meg a pozícióit a globális gazdaságban. Idén a nagyhatalmak közül egyedül Kína számíthat arra, hogy a GDP-je növekszik …

Az USA biológiai Csernobillal gyanúsítja Kínát

Maga Trump elnök is beszállt abba a kampányba, amely teljes gőzzel folyik Kína ellen az Egyesült Államokban. Trump kedvenc televíziója, a Fox News terjeszti a sztorit – mindenféle bizonyíték nélkül!

Ma már az USA a korona vírus által leginkább sújtott ország, ezért a bűnbak keresés némiképp érthető. Pompeo külügyminiszter magyarázatot követel Pekingtől. De pontosan mire?

Biológiai Csernobil

A Fox News szerint Vuhan városában titokzatos vírus kutató központ működik, amely a hadseregnek is dolgozik. Innen szabadulhatott el a korona vírus, amely miatt szinte az egész világot le kellett zárni. A kínaiak természetesen cáfolnak: azt kérdik, hogy hol a bizonyíték?

USA vezérkari főnök: nincs bizonyíték

Mark Milley tábornok is elismerte, hogy nincsen egyértelmű bizonyíték arra, hogy a korona vírus mesterséges termék lenne. Az amerikai hadsereg egészségügyi főnöke nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Covid 19 mesterséges vírus-e?! A tudósok döntő többsége velük ért egyet. De akkor mégiscsak miért adja elő  Trump és csapata ezt a tragikomikus színjátékot?

Az elnök a választás elvesztésétől fél

Amíg ki nem tört a járvány addig Trumpnak állt a zászló a választási kampányban. Az amerikai gazdaság a történelem leghosszabb konjunktúráját mutatta fel, a munkanélküliség a mélypontra jutott miközben a tőzsde index szárnyalt. Innen taszította a mélybe az elnököt a korona vírus. A járvány kezdete óta az elnök népszerűsége és szavahihetősége erősen gyengült. A gazdaság pedig lehanyatlott: 22 millió új munkanélkülit regisztráltak a járvány kitörése óta!

A kínai bűnbakra tehát nagy szükség van. Ráadásul Peking bírálatával a demokrata ellenzék is egyetért még hogyha ezt az összeesküvés elméletet nem is fogadja el.

Az amerikai sajtó értesülései szerint Trump el is mondta telefonon Hszi Csinping elnöknek, hogy a vuhani vírus körüli washingtoni színjáték kizárólag választási célokat szolgál. Trump egyáltalán nem szeretne összeveszni Kínával hiszen Washingtonban mind többen gondolkodnak úgy, hogy a mostani válság után új globalizált világrend alakulhat ki, melyben az USA Kínával együtt játssza a vezető szerepet.

“Nem akarom újra átélni!”- mondja a spanyolnátha járvány utolsó túlélője

Állandóan szólt a halálharang – emlékezik vissza a most 105 éves José Ameal Pena, aki egy kis halászfaluban élte át a világtörténelem leggyilkosabb járványát, mely legkevesebb 50 millió embert ölt meg 1918-20-ban.

“Legyenek nagyon óvatosak !” – tanácsolja a 105 éves túlélő abban a Spanyolországban, amely Olaszország után a legnehezebb helyzetben van Európában. A spanyol miniszterelnök új Marshall tervet sürget annak érdekében, hogy talpra lehessen állítani a koronavírus által legyengült Európát.

Miért hívják spanyol náthának?

A gyilkos vírusnak semmi köze sincsen Spanyolországhoz. Az éppúgy Kínából érkezett mint a koronavírus. Miért hívják mégiscsak spanyolnak? Mert az első világháború utolsó évében mindenütt katonai cenzúra uralkodott Európában. Ez pedig szigorúan tiltotta azt, hogy a járványról beszámoljon a sajtó, mert az ilyen információk hasznosak lehettek a szembeálló félnek. Spanyolország viszont semleges állam volt az első világháborúban. Ezért ott a sajtó beszámolhatott arról, hogy valamilyen titokzatos vírus pusztít Európában. A vírusnak több halottja volt mint az első világháborúnak. Részben azért, mert a háborúskodó felek nem fordítottak kellő figyelmet a védekezésre részben pedig azért, mert az első világháború utolsó éveiben már rendszeres volt a nélkülözés és az éhezés. A legyengült emberek tömegesen váltak a Kínából érkezett vírus áldozataivá. A vírus járvány hozzájárult ahhoz az apokaliptikus hangulatnak a kialakulásához, amely ebben az időben elárasztotta szinte egész Európát – természetesen elsősorban a vesztes államokat – köztük Magyarországot is.

A vírus véget vethet az USA vezető világhatalmi szerepének

A balul sikerült 1956-os szuezi kaland jelezte a brit birodalom végét. A korona vírus válság jelezheti az amerikai világuralom végét – írja a Foreign Affairs. A befolyásos szakmai folyóirat szerint az USA válság kezelése azt mutatja, hogy Washington a saját problémáit sem tudja megoldani nemhogy a világ válság megoldására mutasson utat.

Eddig az USA világ hatalma nemcsak a gazdasági és katonai erőn nyugodott hanem azon is, hogy képes volt megoldani a világ problémáit, és utat mutatni másoknak. Trump kapkodása Washingtonban most megmutatta: az Egyesült Államoknak semmiféle stratégiája sincsen!

Közben Kína kihasználja a helyzetet

A vírus válság Vuhanban kezdődött, és onnan terjedt át az egész világra. A pekingi vezetés kezdetben ugyanazokat a hibákat követte el mint az európai és amerikai kormányok: döntés képtelenség és szervezetlenség. Inkompetencia a válság kezelésében. A kínaiak viszont a maguk katonás módszereivel felülkerekedtek a vírus válságon: Vuhanban állítólag nincs új fertőzés. A pekingi propaganda igencsak hajlamos eltúlozni a helyzetet, de eddig nem cáfolta senki, hogy a korona vírus válság lecsengőben van a Mennyei Birodalomban. Maga Hszi Csinping elnök is ellátogatott Vuhanba, hogy bejelentse: legyőztük a vírust!

Kína külföldön is segít

Miközben Trump kizárólag Amerikával foglalkozik, megpróbálta például lenyúlni a németek által kifejlesztett vírus gyógyszert, addig a kínaiak most már jelentős segítséget nyújtanak más országoknak. Míg a németek megtagadták maszkok és egészségügyi berendezések szállítását Olaszországba mondván, hogy nekünk is erre van szükségünk, addig Peking komoly támogatást nyújt: kétmillió maszk, ezer lélegeztető gép stb.

Magyarország és Szerbia is kap kínai szállítmányt. A szerb elnök kijelentette: az EU csak tündérmesét ad elő, de a kínaiak valóságos segítséget nyújtanak. Magyarország 3 milliárd forint értékben kap egészségügyi berendezéseket Kínából – mondta az ATV-nek Varga Mihály pénzügyminiszter.

A pekingi Global Times egyetért a Foreign Affairs-szel

A Kínát vaskézzel irányító kommunista párt angol nyelvű portálja nemrég hosszas elemzésben fejtegette: a nyugati világ válsága alkalom arra Kínának, hogy növelje szerepét és befolyását a világban. Most Pekingben azt hangsúlyozzák: rendszerük hatékonyságának hála ők már legyőzték a koronavírust miközben a nyugati világ tehetetlenül nézi, hogy miképp roncsolja szét gazdasági – társadalmi rendszerét a vírus, melyet nem tud megfékezni miközben már jóval több a halálos áldozat Kínán kívül mint belül.

A járvány után Kína szerepe növekedni fog

Míg a nyugati világ még küszködik a korona vírus járvánnyal, Kína már túljutott a nehezén, és a kialakuló új globális világrendben nagyobb szerephez jut mint eddig – állítja a Global Times portál, amely általában a pekingi vezetés véleményét tükrözi.

Az alaphír, hogy Wuhanból mára egyetlen új beteget sem jelentettek az egészségügy hatóságok.

Öt okot sorol föl amiért Kína előnyösebb helyzetbe kerül mint nyugati vetélytársai:

1. A kínai az egyetlen piac, amely hatalmas méretei miatt képes az autarchiára, (önellétásra). Ez kiderült a koronavírus járvány idején amikor leállt a külkereskedelmi forgalom, és ennek ellenére hazai forrásból a kínaiak el tudták látni az 1,4 milliárdos hazai piacot. Míg az USA és az EU azzal küszködik, hogy gyakran van hiány fontos gyógyszerekből és egészségügyi berendezésekből, sőt olykor közszükségleti cikkekből is.

2. A kínaiak egészségügyi rendszere jól vizsgázott a járvány idején míg ugyanez gyengén muzsikál az USA-ban és az Európai Unióban.

3. A kínaiak határvédelmi rendszere hatékonyan szűri ki a vírusfertőzötteket, ezért nem fenyeget az, hogy a koronavírus járvány külföldről térjen vissza Kínába.

4. Pekingnek megvannak azok a gazdasági eszközei, melyek lehetővé teszik az újraindulást míg az USA és az EU vagy Japán nem bővelkedik ezekben. Sem pénzügyi, sem adóügyi eszközöket nemigen alkalmazhatnak, mert a lehetőségeket már fölélték eddig.

5. Kína válság kezelése pozitív hatást váltott ki külföldön. Különösen olyan helyeken mint Olaszország vagy Pakisztán, ahol a kínaiak tapasztalatai és segítsége kedvezően befolyásolta a nem épp könnyű helyzetet.

“Kína javította globális helyzetét az 1997-es és a 2008-as pénzügyi válság idején, most ugyanerre kerülhet sor: megerősödhet Peking pénzügyi pozíciója a globális gazdaságban” – hangsúlyozza a Kínában megjelenő angol nyelvű Global Times.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK