Szexuális zaklatás áldozata volt az uniós igazságügyi biztos

0
1489

A szexuális zaklatás elleni, a közösségi médiában futó #MeToo kampányhoz való csatlakozásra szólította fel az érintetteket Vera Jourová uniós igazságügyi biztos, aki elmondta, hogy korábban ő maga is szexuális erőszak áldozatává vált.

A nemek közötti esélyegyenlőségért is felelős cseh biztos egy brüsszeli rendezvényen a szexuális zaklatással vagy erőszakkal kapcsolatos esetek azonnali bejelentését sürgette. Azt mondta, azok az esetek, amelyek napvilágra kerülnek, köztük Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya, csak a jéghegy csúcsát jelentik,

az áldozatok többsége ugyanis nem tesz bejelentést az őket érő ilyen típusú bűncselekményekről, mert tévesen ők is bűnösnek érzik magukat.

„Ne tartsák magukban, keressenek segítséget, és ne szégyelljék elmondani, hogy mi történt!” – szólította fel az áldozatokat.

Szerinte a szexuális bűncselekményekre vonatkozó szabályokat hatékonyabban kellene végrehajtani, de a zaklatási kultúrának csak a széleskörű párbeszéd és egy új gondolkodásmód vethet véget. Azt mondta:

„Az európai nőknek mintegy fele tapasztal verbális, fizikai vagy online szexuális zaklatást. Meg kell változtatni azt a közfelfogást, miszerint ez normális.”

Jourová üdvözölte, hogy az Európai Unió és a tagországok fele már aláírta a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezményt, a kimaradókat pedig mielőbbi ratifikációra szólította fel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .