Pénzmosó trojka – Putyin környezete is érintett

0
735
wikipedia

8,9 milliárd dollárt mosott tisztára a Trojka Dialog nevű orosz pénzintézet – állítja egy korrupció ellen küzdő nemzetközi szervezet, melynek a központja Szarajevóban van. A londoni Guardian részletesen beszámol a kínos ügyről – több más európai újsághoz hasonlóan.

Az orosz magánbank a moszkvai elit pénzét mosta tisztára 2006 és 2013 között. Akkor lebukott az a litván bank, mely fedő pénzintézetként működött. A 15 minutes.lt oldalon keresztül bonyolították le a tranzakciókat. 238 ezer ügyfele volt a csődbement litván banknak, mely nem volt más mint a Trojka Dialog fedő cége!

A főnök, egy bizonyos Ruben Vardanjan – lányos zavarában – nem a saját nevét írta a kényes átutalások engedélyezésére hanem a helyetteséét. Armen Usztyan viszont esküdözik : halvány fogalma sem volt semmiről!… A Putyinhoz közelálló Trojka Dialog szívesen állt az elnök barátainak rendelkezésére.

Putyin kedvenc csellistája 70 millió dollárt mosott így tisztára

Szergej Roldugin neve mellett van a legnagyobb összeg, de mások sem panaszkodhattak: Vlagyimir Artjakov, egy Putyinhoz közelálló kétes hírű üzletember ily módon vásárolt meg több értékes ingatlant a Costa Bravan.

Mindez eltörpül a Danske Bank 200 milliárd eurós pénzmosási botránya mellett

Az orosz elit előszeretettel mossa pénzét a Baltikumban. Az egykor a Szovjetunióhoz tartozó három kis állam immár az EU tagja, de mind a háromban jelentős orosz közösség él. Lettországban a Nemzeti Bank ex elnökét gyanúsítják azzal, hogy engedélyezte az oroszok nagy összegű pénzmosását. Észtországban Dánia legtekintélyesebb bankja, a Danske Bank bukott le. 200 milliárd eurós pénzmosási botránya rekord a szakmában! Most pedig itt a Trojka Dialog, melynek fedő cége egy litván bank volt. Az Ukio Bankas a maga 8,9 milliárd dolláros ügyével eltörpül az észtországi pénzmosás mellett. Ráadásul az is kiderült : nemcsak a moszkvai hanem a londoni elit is igénybe vette a Trojka Dialog szíves szolgálatait. A Prince’s Charities Foundation szintén érintett a kellemetlen ügyben. Ki az a Prince? Nem más mint Károly walesi herceg. Akinek a szóvivője sietett tisztázni : a brit trón örökösének semmi köze sincsen az alapítvány pénzügyeihez!…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .