Pénzmosás miatt elítélték az Alijev család ügyvédjét Londonban

0
1159
wikipedia

Csekély hatvanmillió fontért akart luxus ingatlant vásárolni a brit főváros legelőkelőbb részén Knightsbridge-ben Alijev azeri elnök két lánya. Lejla és Arzu egy bizonyos Khalid Sharif nevű ügyvédet bízott meg a vásárlással. A jónevű iroda sztár ügyvédje a Virgin szigeteken hozott létre egy offshore céget, és az Alijev nővérek innen fizették a vásárlást. Csakhogy a Panama papírok botrány során leleplezték ezt a pénzmosási manővert.

A bíróság ezért 45 ezer fontos büntetést rótt ki az ügyvédre, aki elismerte hibáját. Ezenkívül még a 40 ezer fontos perköltséget is meg kell fizetnie. Az Alijev családnak nem ez az egyetlen ingatlana Londonban: a Hamstead Heath-en 17 millió fontért! vettek egy kis palotát, ezenkívül van még egy luxuslakásuk a Hyde park közelében.

Az Alijev családnak vannak még luxus ingatlanai Moszkvában, Dubajban és a Cseh köztársaságban is. Az egyik ilyen luxus ingatlanban látták vendégül Donald Trumpot Moszkvában 2013-ban. Az amerikai üzletember, aki akkor még csak készülődött a közéleti pályára, a Miss Universe szépségverseny zsűrijében vett részt az orosz fővárosban.

Az Alijev család évtizedek óta uralkodik Azerbajdzsánban. Hejdar Alijev először a helyi KGB parancsnoka volt, majd pedig a kommunista párt helyi vezetője lett és egyben tagja a moszkvai csúcsvezetésnek. A Szovjetunió bukása után az olajban gazdag és stratégiai fekvésű Azerbajdzsán első embere átállt az amerikaiak oldalára. A CIA mai főnökasszonya végezte el a kényes műveletet akkoriban Bakuban. Hejdar Alijev egy amerikai katonai kórházban hunyt el. Fia, Ilham 2003 óta uralkodik Azerbajdzsánban. Lányai szívesebben élnek külföldön: Moszkvában vagy Londonban. A brit fővárosban szerezett luxus ingatlant nem messze esik a Buckingham palotától. Az egyik Alijev lány ugyanis jó barátságban áll András herceggel, Erzsébet királynő másodszülött fiával …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .