Orbánnak nem, másoknak kell a Moderna

0
1849
Pinterest

Dánia, Franciaország és Németország kapja meg Magyarország uniós kvótáját a Moderna vakcinából. Másfél millió oltóanyagról van szó, amely nagy segítséget jelentett volna az oltási kampányban, de az Orbán kormány nem vette igénybe.

Orbán Viktor szamárságnak nevezte azt a hírt, hogy a magyar kormány nem használta volna ki az uniós kvótát. Tovább bírálja Brüsszelt amiatt, hogy kevés oltóanyagot küld. Erre hivatkozva vásárolt orosz és kínai vakcinát Magyarország.

Később viszont az RTL híradó kérdésére válaszolva a magyar kormány elismerte, hogy nem vett annyi Moderna vakcinát, amennyit az uniós kvóta lehetővé tett volna. Ezt akkor azzal indokolták, hogy túlságosan drága lett volna. Aztán kiderült a kínai vakcina pont a duplájába kerül mint a Moderna.

Orbán már régen megmondta, hogy ő soha nem hazudik, de erról még egyetlen szót sem szólt mond e igazat!

Nem sokkal ezután Gulyás Gergely kancellária miniszter azzal indokolta a Moderna kvóta lehívásának elutasítását, hogy csak decemberre vállaltak volna a szállítását.

A Szabad Európa megkérdezte erről Brüsszelt, ahol

cáfolták a magyar kancellária miniszter állítását.

Ha egy uniós tagállam nem veszi igénybe a neki járó vakcina mennyiséget, akkor az bekerül egy közös alapba.

Ebből azután a tagállamok vásárolhatnak plusz vakcinát a saját kvótájuk felett.

Hivatalosan Brüsszel erről nem mond semmit, mert nem akar senkit sem kínos helyzetbe hozni, de a sajtó megírta: Dánia, Franciaország és Németország vásárol a Moderna vakcinából, amely nem kellett az Orbán kormánynak.

Magyarországon jól halad az oltási kampány, mert a tömegesen érkező orosz és kínai vakcina ezt lehetővé teszi? Kétségekkel fogadom.

Számítások szerint Magyarország ily módon az elsők között érheti el a nyáj immunitást valamikor ősszel, mert addigra sikerülhet a felnőtt lakosság 70%-ának a beoltása.

Persze ez csak akkor válhat valóra, ha Orbán korábbi állításával szemben – mely szerint  „akár egy hétvége alatt képesek vagyunk beoltani mindenkit, aki kéri” – legalább a héten beharangozott és hétvégére tervezett 74 ezer embert sikerülne beoltani. Csakhogy az előkészületek sorozatos hibái miatt már az előkészítés során le kellett állítani a tervezett tömeges beoltást.

Arra sincsen válasz, hogy melyik mutálódott vírussal szemben hatékony akár az orosz, és főként a kínai oltóanyag.

Hab a tortán: a Modernát éppen most állítják át, hogy a dél afrikai variánssal szemben is védelmet biztosítson, ezzel az ismert vírusvariációk mindegyikével szemben védelmet nyújt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .