Kezdőlap Címkék Vakcina

Címke: vakcina

Orbán és a kínai vakcina

A magyar kormányfő a kínaiak vakcináját ajánlja honfitársainak, és ennek érdekében sürgeti a magyar ellenőrző hatóságot: mielőbb adja meg az engedélyt annak felhasználására – írja a New Yorki Bloomberg.

Eközben a magyar miniszterelnök folyamatosan bírálja Brüsszelt, mert nem biztosít kellő mennyiségű oltóanyagot Magyarországnak. Az EU engedélyezte a BioNtech-Pfizer vakcinát és a Modernat, de az oroszok és a kínaiak oltóanyagát nem, mert erős kétségek merültek fel velük kapcsolatban.

Miben különböznek a kínaiak és az oroszok vakcinái a Pfizer és a Moderna oltóanyagtól?

A kínaiak és az oroszok vakcinái hagyományos oltóanyagok vagyis a Covid-19 vírus legyengített változatát injekciózzák be a szervezetbe míg a Biontech-Pfizer forradalmian új eljárást alkalmaz, melyet jelentős részben a Magyar Karikó Katalin alapozott meg. Ezért nevezte magyar vakcinának a BioNtech-Pfizer oltóanyagot Orbán Viktor. Inkább európai vakcináról kellene beszélnie, mert egy török házaspár hozta létre Mainzban Németországban a magyar Karikó Katalin és mások kutatásai alapján.

Európa lemaradt a gyártásban

Bár a vakcina európai, de az amerikai Pfizernek van csak meg a gyártó kapacitása. Ők maximális teljesítményt nyújtanak, de így sem tudják kielégíteni az igényeket, mert a világ minden tájáról érkeznek a rendelések. Az Európai Unió csak egy a sok közül, ezért előzhette meg ezen a téren az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. Joe Biden első elnöki 100 napja során 100 millió amerikai polgárt kíván beoltatni, hogy véget vessen a járványnak.

Veszélyes lehet-e a hagyományos vakcina?

Bár sem az orosz sem a kínai oltási kampánnyal kapcsolatban nem érkeztek negatív hírek, az mindenesetre elgondolkodtató, hogy Kínában nem oltják az idősebb generációt. Attól tartanak ugyanis, hogy ennek a generációnak az immunrendszere nem hatékonyan reagál a védőoltásra.

Magyarország egymillió kínai vakcina importjára készül. Elvben uniós jóváhagyás nélkül akadályokba ütközhetne ennek felhasználása, de a vészhelyzetre hivatkozva a magyar kormány felülbírálhatja a döntést mondván: polgárai érdekében cselekszik.

Nyáron a futball Európa bajnokság keretében mérkőzéseket terveznek Magyarországon is. A magyar miniszterelnök, a futball megszálottja, mindenképp szeretne teltházas stadionokat. Ehhez viszont véget kellene vetni a járványnak, melynek már több mint 11 ezer halottja van Magyarországon.

A kínai vakcina

Csütörtökön a sajtótájékoztatón Gulyás Gergely, péntek reggel a rádióban Orbán Viktor adta elő, hogy az Európai Unió által megrendelt vakcinából nincs elég, ezért a kormány egymillió kínai vakcinát hoz be, csak a magyar gyógyszerhatóság engedélyére, „papírjára” kell még várni. Ha ez meglesz, mindenkit gyorsan be lehet oltani.

Mit szóljunk ehhez. Vajon miért akar az Orbán-kormány kínai vakcinát behozni? (Hozna be oroszt is, de Gulyás Gergely egy korábbi nyilatkozata szerint Oroszországban nem elegendő a kapacitás.)

Mondhatnánk, hogy jó lenne mielőbb minél több embert beoltani, és ha ehhez nem jön elég az EU által megrendelt európai és amerikai vakcinából, miért ne hozzanak be kínait?

Miért ne tekintsük ezt tisztességes szándéknak, felelős intézkedésnek?

A dolog számomra egyszerű. Oroszország a legújabb hírek szerint februárban kéri, hogy az EU gyógyszerügynöksége engedélyezze a Szputnyik-V vakcina alkalmazását. Talán nem véletlenül nem kérte eddig, és kéri majd csak februárban – addigra lesz olyan szinten a vakcina, hogy az engedélyezést jó eséllyel kérheti.

A kínai gyártó nem kérelmezi, bizonyára nem véletlenül.

Nem tudok nem szabadulni a gondolattól, hogy Orbán a vakcinabeszerzésnél is az EU-tól, a Nyugattól való függetlenedés és az Oroszország és Kína irányában történő külgazdaság-politikai nyitás elvét érvényesíti. Ugyanazért akarnak orosz vagy kínai vakcinát behozni, amiért orosz metrószerelvények állítólagos felújításával korszerűsítették a hármas metrót, nem engedve meg Tarlósnak új francia szerelvények beszerzését, orosz reaktorokkal bővítik a paksi atomerőművet, kínai kivitelezésben építik az új belgrádi vasútvonalat.

Azután kiderült, hogy az orosz metrószerelvények minősége elmarad a franciákétól, és az ugyanilyen orosz technológiával a finnországi atomerőmű-építkezésen bajok vannak.

A metrószerelvények hibáit majd, ha lehet, kijavítják, de mi lesz, ha a kínai vakcina mégsem lesz ugyanolyan jó, mint a német vagy amerikai? Talán nem véletlen, hogy más EU-tagország, ahol szintén a kívánatosnál lassabban érkezik a nyugati vakcina, nem fordul a kínai vakcina felé? Ahogy orosz metrószerelvények sem futnak nyugat-európai városok alatt.

Csak hatvan év alatt!

Magyarország 1 millió vakcinát vesz a SinoPharm állami vállalattól, amelynek oltóanyagával már több mint 20 millió embert oltottak be a világon. Ez hagyományos vakcina vagyis a legyengített Covid-19 kerül a szervezetbe, ahol azután ellenanyag termelődik, és így kialakul a védettség.

Az idős generációt nem oltják Kínában

Pekingben arra hivatkoznak, hogy hatvanon túl az emberek immunrendszere általában egyre kevésbé hatékony vagyis még a legyengített Covid-19 is végzetes folyamatokat indíthat el. Ezért

csakis a fiatalabb generációkat oltják be a SinoPharm vakcinájával.

Vonatkozik ez a többi kínai oltóanyagra is, melyet magán cégek állítanak elő.

Miért mondott le a két vezető?

Hongkongi forrásokra hivatkozva az amerikai CNBC jelentette, hogy indoklás nélkül távozott posztjáról a SinoPharm igazgató tanácsának elnöke és az ellenőrzéssel foglalkozó igazgató. Li Ziming és Li Huj távozásának módja nem szokatlan Kínában , ahol a személyi ügyeket általában a színfalak mögött intézik. Csakhogy a vakcina exportja miatt a távozások bizonyos aggodalmat keltenek külföldön, ahol a SinoPharm oltóanyagát használják. Eddig nem érkezett hír arról , hogy az oltással kapcsolatban bármiféle probléma felmerült volna. Kína általában a fejlődő országokba exportálja vakcináját , ahol örülnek az olcsó oltóanyagnak, és gyorsan megadják a szükséges engedélyeket.

Úgyhogy büszkék lehetünk, hogy a lélegeztetőgépekhez hasonló kíváló üzletet kíván kötni a kormány, ami csak a legveszélyeztetebbeket nem védi meg a számukra többnyire halálos fertőzéstől.

Afrikát is ezzel oltják

A DK gyorsan reagált Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában elmondottakra, mely szerint a kormány nagy mennyiségű kínai vakcinával akarja beoltani a lakosságot.

Nem szabad az unió által nem engedélyezett vakcinával oltani!

A magyar miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy engedélyeztetni, majd használni akarja az EU gyógyszerügynöksége által nem engedélyezett kínai vakcinát. Orbán Viktor, mintha ő lenne a nemzet első számú vakcinaszakértője, kijelentette, hogy a kínai vakcina biztonságos, majd nyomást helyezett a magyar hatóságra, hogy mihamarabb engedélyezzék a vakcinát. Ez nem egyszerűen bűn, ez veszélyes és csak tovább növeli az oltással szembeni bizalmatlanságot.

A Demokratikus Koalíció 3 dolgot követel a kormánytól:

  1. Ne akarjanak a saját hatóságaikkal egy olyan vakcinát engedélyeztetni politikai utasítással, amelyet az EU nem hagyott jóvá!
  2. Legyen választási szabadsága az embereknek, dönthessenek ők, hogy melyik vakcinát akarják maguknak beadatni!
  3. A kormány fejezze be az oltási hajlandóságra rendkívül káros kínai vakcina-kampányt! Minél többet beszél erről a kormány, annál kevesebben fogják beoltatni magukat még az engedélyezett vakcinákkal is!

Ugyanakkor a DK felhívja arra a figyelmet, hogy minél többen beoltassák magukat, éppen ezt veszélyezteti a kormány, amikor egy bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinát propagál!

Újabb szerek a Covid leküzdéséhez

Az Illetékes engedélyező hatóság, a DCGI jóváhagyta a Covishield és a Covaxin vakcinák korlátozott sürgősségi felhasználását.

A DCGI két COVID-19 vakcinát engedélyezett Indiában korlátozott sürgősségi felhasználásra (EUA). A Bharat Biotech cégtől származó Covaxin és az Indiai Szérumintézetből gyártott Covishield megkapta az indiai gyógyszerszabályozó jóváhagyását.

A Bharat Biotech Covaxin egy őshonos vakcina, amelyet az Indiai Orvosi Kutatási Tanács (ICMR) együttműködésével fejlesztettek ki.

A Covishield egy COVID-19 vakcina, amelyet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem fejlesztett ki.

Ez megnyitja az utat a COVID-19 vakcina beadásának Indiában, amely jelentős fordulópontot kínál a pandémiával szemben.

A kormány 300 millió veszélyeztetett embert azonosított az oltások első szakaszában az országban. A kiemelt csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, a katonák és az önkéntesek, valamint a kiszolgáltatott csoportok, beleértve az 50 év feletti polgárokat és a súlyos társbetegségeket.

Európában hiány lehet a Covid-19 vakcinából

Németországban sőt az egész Európai Unióban kevésnek bizonyulhat a Pfizer-BioNtech védőoltás, melyet Mainzban fejlesztettek ki – állapítja meg a Der Spiegel összeállítása.

Kezdetben csak 400 ezer vakcina érkezik Németországba – jelentette be az egészségügyi miniszter. Később, márciusban jön a java: 11-13 millió. Ehhez képest az USA-ban a következő 2-3 hét során körülbelül 20 millió ember kaphatja meg a védőoltást. A tervek szerint március végére már 100 millió amerikai lehet beoltva méghozzá kétszeresen ahogy az a védelemhez szükséges.

Maga Merkel irányítja a kampányt

A kritikus helyzetben a kancellár asszony vette kézbe az ügyet. Erről mindenki meggyőződhetett amikor a nyilvánosság előtt Angela Merkel beszélgetést folytatott a védőoltás felfedezőivel, azzal a török házaspárral, akik Mainzban rekord idő alatt értek el eredményt. A kancellár asszony rámutatott arra, hogy Németország egy bevándorló párosnak köszönheti azt az életmentő vakcinát, amely leküzdheti a Covid-19 járványt.

A probléma azonban az, hogy az EU túlságosan keveset rendelt a Pfizer-Biontech védőoltásból, mások megelőzték mint Nagy Britannia és az USA. Ennek eredményeképp csak jövő őszre várható, hogy a lakosság 60%-a megkapja a védőoltást Németországban. Így előfordulhat, hogy jövő ősszel sőt télen is szükség lesz intézkedésekre a járvány ellen!

Miért? Európai szolidaritás

A gazdag államok megígérték Brüsszelnek, hogy közösen indítják a nagy oltási kampányt. Vagyis az olyan szegény tagállamok mint Románia nem kerülhetnek hátrányba Németországhoz képest. Ha Berlin maga vásárolja meg a szükséges vakcina mennyiséget Németországnak, akkor előnybe került volna a többiekkel szemben, de ezzel gyengítette volna az uniós kohéziót.

A virológusok szerint a lakosság legkevesebb 60%-át kell beoltani ahhoz, hogy a járványt megfékezzék. Ez 100-120 millió vakcinát jelent, mert a Pfizer – Biontech védőoltásból kettő kell.

Az EU 1,3 milliárd védőoltást rendelt, de különböző cégektől

Németország ennek a 18,6%-ra jogosult, mert a lakosság arányában osztják el a vakcinát. Jelenleg két vakcina van: a Pfizer-BioNtech és a Moderna. Az előbbit már elfogadta az EU, az utóbbit január 6-án engedélyezhetik. Ez 45+15 millió védőoltást jelent az első félévben Németországban. Édeskevés!

Mi van a négy másik gyógyszergyárral?

Az első félévben közülük csakis az amerikai Johnson&Johnson ígér eredményt márciusra. A másik három csak későbbre.

Németország három uniós állammal leszerződött az Astra Zenecaval 400 millió vakcinára. Aztán augusztus és október között az EU is szerződést kötött velük, a Johnson&Johnsonnal és a Sanofival. Érdekes módon a BioNtech-kel és a Modernaval akkor még nem pedig nekik voltak a legígéretesebb kísérleteik. Az USA viszont már júliusban leszerződött 600 millió vakcinára a Biontech-kel és 500 millióra a Modernaval. A cégek pedig egyértelművé tették: aszerint szállítanak, hogy ki mikor szerződött velük!

Az EU csak 200 millió vakcinára szerződött a BioNtech-kel, melyet kiegészít egy 100 milliós opció. A Németországban működő cég felajánlotta, hogy 500 millió védőoltást szállít az uniónak, de Brüsszel valamiért elutasította ezt az ajánlatot!

Jens Spahn német egészségügyi miniszter elszántan lobbizott a BioNtech mellett, de veszített, mert a franciák és néhány más állam a Sanofira tett.

Ugyanez történt a Moderna esetében is – írja a Der Spiegel. Az amerikai cég francia vezérigazgatója 300 millió plusz vakcinát ajánlott , de nem kértek belőle. Így maradt a 80 milliós rendelés plusz egy 80 milliós opció.

Közben pedig a Sanofi kénytelen volt jelezni: csak a jövő év utolsó negyedévére  lesz vakcinája!

Miután az EU rájött arra, hogy a BioNtech és a Moderna a nyerő, gyorsan megrendelte a 100 illetve 80 milliós opciót. A baj az, hogy ez már csak a második félévben érkezhet.

“Németország vásároljon közvetlenül a gyógyszergyáraktól!” – javasolja a kormányon levő szociáldemokraták egészségügyi felelőse.

A BioNtech rohamtempóban épít egy új gyárat Marburgban Németországban. Erről beszélt Merkel kancellár a török házaspárral akkor amikor a nyilvánosság már nem követhette az eszmecserét. Közben az USA újabb 100 millió vakcinát rendelt a Pfizer-BioNtech védőoltásból. A főnök először nemet mondott mondván: teljes kapacitással termelnek, és csak a második félévre vállalnak rendelést. Azután visszakozott, és folynak a tárgyalások. Mindez azt mutatja, hogy globális verseny folyik a Covid-19 vakcináért, és aki lemarad, az csak később jut ki a pandémia válságból – írja a Der Spiegel.

Kiesett az ablakon az orosz vakcina egyik kifejlesztője Oroszországban

Egy toronyház tizennegyedik emeleti ablakából esett ki és zúzta halálra magát az egyik leghíresebb orosz gyógyszer kutató, aki korábban Skóciában is dolgozott. A 45 éves Alekszandr Kaganszkij fontos szerepet játszott az orosz koronavírus vakcina kifejlesztésében is.

A tudós Szentpéterváron veszítette életét – tisztázatlan körülmények között. Egyes tudósítások szerint öngyilkos lett, mások szerint viszont leszúrták és azután kidobták az ablakon. A rendőrség szerint gyilkosság történt, egy férfit őrizetbe is vettek.

Alekszandr Kaganszkij jelenleg Vlagyivosztokban dolgozott, az ottani gyógyszer kutató központot vezette, de gyakran megfordult Moszkvában és Szentpéterváron is. Korábban 13 esztendőn keresztül Skócia fővárosában Edinburgh-ben kutatott az orosz tudós, akinek fontos szerep jutott az orosz vakcina kifejlesztésében.

Beoltották-e már Putyin elnököt?

A Covid-19 vírus második hulláma óriási pusztítást végez Oroszországban. Ezért Moszkvában megkezdték a tömeges védőoltást. Egy nyugati lap tudósítója megkérdezte Putyin szóvivőjét: az elnök megkapta már a védőoltást? A válasz: bizonytalan hatású szerektől óvjuk elnökünket! Putyin mindenkitől elzárkózva egy bunkerben él a Covid-19 járvány kezdete óta.

A titkosszolgálat kezeli a járványt orosz földön

Hírek szerint Putyin elnök rájuk bízta a védekezés megszervezését. Az eredmények egyelőre nem lenyűgözőek, de nemigen lehet megbízható adatokhoz jutni, mert ezt viszont kiválóan kontrollálja a titkosszolgálat. A sajtó még a korábbinál szigorúbb ellenőrzés alá került. Senki sem készíthet riportot vagy interjút az egészségügyi dolgozókkal a titkosszolgálat engedélye nélkül. Nem kizárt, hogy a Skóciában élt orosz professzor ezt a tilalmat sértette meg.

A Covid-19 vírus járvány első hullámában már kiesett egy orvos egy kórház ablakán. Ő azt kifogásolta, hogy az egészségügyi személyzetnek nincs megfelelő védőfelszerelése. Miután az orvos is megkapta a fertőzést a kórházban, külön szobába került. Onnan esett ki az ablakon, ahogy Oroszországban ez már szokás, ha valaki bírálja Putyin elnök rendszerét …

Putyin és az orosz vakcina

Amióta a BioNTech után több gyógyszerkutató központ is sikeres Covid-19 vakcinát produkált Nyugaton, az orosz hírszerzés mindent megtesz, hogy bizonytalanságot keltsen velük szemben – hívja fel a figyelmet a brüsszeli Politico.

Oroszország  dezinformációs kampányt folytat  a nyugati Covid-19 vírus vakcinák ellen.

“A cél az, hogy besározzák a nyugati vakcinákat. Ez stratégiai erőfeszítés arra, hogy bizalmatlanságot keltsenek irántuk Oroszország érdekében” – mondta a portálnak egy washingtoni agytröszt munkatársa. Bret Schafer a hosszú nevű German Marshall Fund of the United States’ Alliance for Securing Democracy központban azzal foglalkozik, hogy figyeli a nemzetközi média kampányokat.

A Kreml sok nyelven azt terjeszti: a nyugati vakcinák nem megbízhatóak és végső soron nem érik el a kívánt célt. A kampány célpontját azok az országok jelentik, ahol az oroszok a saját vakcinájukat akarják eladni.

Közép-kelet Európa kiemelt célpont

Itt folyik ugyanis a legnagyobb küzdelem a Nyugat és az oroszok között a közvélemény befolyásolására – nyilatkozta két szakértő is a Politiconak, de mindketten kérték nevük mellőzését.

“A nyugati vakcinák kísérleti és kevéssé kipróbált módszereken alapulnak, nem bizonyították az életképességüket a hosszú technológiai láncokon. A klinikai vizsgálatok során gyakran ütköztek problémákba” – állítja Kirill Dmitrijev, az Orosz Beruházási Alap főnöke. Ez az alap finanszírozta az orosz vakcina kifejlesztését. A Szputnyik 5 vakcinát elsősorban egykori szovjet tagállamokban gyártják – Litvániától Moldováig.

Az orosz hírszerzés szívesen felhasznál összeesküvés elméleteket is, hogy aláássa a bizalmat a nyugati vakcinákban.

Az orosz média kampány ezért nagy teret szentelt Trump mondatának, mely szerint a Pfizer tudatosan megvárta az elnökválasztást, és csak utána jelentette be a forradalmian új Covid-19 vakcina eredményes kipróbálását. Azokban az országokban, amelyeknek régi történelmi kapcsolatai vannak Moszkvával mint a közép-kelet-európai egykori szocialista államokban, az oroszok durvábban nyomulnak.

Ukrajnában például azt terjesztik, hogy “az amerikai vakcina árthat a helyi lakosságnak”, mert szövődményeket okozhat.

“Az oroszok pontosan azt akarják elérni , hogy az emberek elhiggyék: az amerikai vakcina nem jó! Bizalmatlanságot akarnak kelteni iránta” – jelentette ki Jakub Kalensky, aki az Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab munkatársa.

Mi van az orosz vakcinával?

Nyugati szakértők szerint a vakcina ellenőrzését nem kellő gondossággal végezték: túlságosan kevés megbízható teszt eredményt produkáltak. Ennek ellenére Vlagyimir Putyin azt mondta a G20 vezetőknek, hogy Oroszország kész rendelkezésre bocsátani a saját vakcináját. A Russia Today arab nyelvű portálja rendszeresen közli azoknak az országoknak a listáját, melyek rendeltek már az orosz szerből. Kiemelt helyen jutott az orosz média kampányban  Hszi Csinping kínai elnök udvarias elismerő szavainak az orosz vakcináról. Megkérdezték Putyin elnök szóvivőjét, hogy az államfő megkapta-e már az orosz védőoltást?

Nem eléggé ellenőrzött védőoltást nem adunk be elnökünknek

– válaszolta Putyin szóvivője.

Gulyás miniszter téved

Azt mondja Gulyás miniszter a kormányülést követő szokásos sajtótájékoztatón, hogy az amerikai Pfizer cég azt közölte, hogy eleinte csak az amerikai piacra szállít, máshova csak azt követően.

Ebből azt a következtetést vonja le, hogy a vakcinák piacán is olyan viszonyok alakulnak ki, mint korábban a lélegeztetőgép-piacon, amikor mindenki csak a saját érdekét követte. Úgy tűnik, hogy Gulyás miniszter tévedés áldozata.
Köztudott, hogy a Pfizer a német BioNtech céggel közösen fejlesztette ki a maga vakcináját. Nyilvánvaló, hogy a Pfizer az induláskor majd az amerikai, a Mainzban működő BioNtech pedig az európai piacra szállít. A BioNtech felkészült a gyártás és szállítás megkezdésére, csak az EU illetékeseinek engedélyét várja.
Ez annál is inkább valószínű, hogy ennek a vakcinának a tárolása és szállítása csak mínusz hetven fokos hűtés mellett történhet. Nem is a háziorvosok adják majd be, hanem koncentrált oltóközpontok, melyek berendezése erre felszabadított nagy csarnokokban Németországban már folyik, és december közepére el is akarnak készülni vele, hogy az engedélyezést követően azonnal elkezdhessék az oltást.
Az Európai Unió szervei leszögezték, hogy a gyártókkal leszerződött vakcinamennyiséget a huszonhét tagország között lakosságarányosan osztják el. Gulyás azt állítja, hogy nehezebb a vakcinához hozzájutni, mint a hűtőkapacitást biztosítani. Arról semmit sem tudunk, hogy Magyarországon bármi történt volna a speciális hűtőkapacitás létrehozására.

December 11-én kezdődhet a COVID-19 elleni oltás beadása

“A tervünk az, hogy az engedélyezést követő 24 órán belül eljuttatjuk a vakcinát az oltási helyszínekre, azaz december 11-12-én megkezdődhet az oltás” – közölte Moncef Slaoui a CNN amerikai hírtelevízióban.

A Pfizer gyógyszergyártó vállalat és német partnere, a BioNTech pénteken beadta az engedélyeztetési kérelmet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalba (FDA). A The New York Times szerint az FDA a három hétig tanulmányozza a kérelmet, ezután még független szakértők is megvizsgálják, az ő ülésüket december 10-re tűzték ki.

A Pfizer szerdán jelentette be, hogy 95 százalékos hatékonysággal fejezte be a ribonukleinsav-hírvivő technikán alapuló védőoltása klinikai tesztelésének utolsó szakaszát, és várakozásai szerint idén legalább 50 millió adag vakcinát gyárt, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adagot. A Pfizer vakcináról a több cikkünkben is foglalkoztunk:
https://fuhu.hu/vakcinajelolt-amely-nagyon-magas-szamu-semlegesito-antitesteket-termel/
https://fuhu.hu/covid-19-vakcina-avagy-a-siker-utjan-pfizer/
https://fuhu.hu/vakcina-tobb-mint-90-os-hatekonysaggal/
https://fuhu.hu/a-koronavirus-vakcina-biztonsagos-es-95-ban-hatekony/

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK