Kezdőlap Címkék Moderna

Címke: Moderna

A harmadik jobban véd

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) pénteken közölte, hogy a BioNTech-Pfizer és a Moderna COVID-19 vakcinák harmadik oltása volt a leghatékonyabb módja a legújabb változatokkal szembeni védekezésnek az ügynökség három tanulmánya szerint.

Kutatók megállapították, hogy a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcinák emlékeztető oltásai körülbelül 67%-ban voltak hatékonyabbak az Omicron okozta tüneti betegségek ellen, összehasonlítva a harmadik oltással be nem oltottakkal szemben.

“Ez a kutatás igazolja, hogy mennyire fontos az emlékeztető adag”

– mondta Emma Accorsi, a CDC munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A CDC-vizsgálatok azt találták, hogy mindössze két adag nem nyújtott jelentős védelmet az Omicron ellen. Az Omicron lett a legtöbb új koronavírus-fertőzésért felelős változat Európában és az Egyesült Államokban is.

A vakcina hatékonysága három oltás után is a legjobb volt a sürgősségi osztály és a sürgősségi ellátás elkerülésÉre.

A vizsgálatok csak a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcinákat értékelték, mivel ezt a két oltásfajtát alkalmazzák az Egyesült Államokban.

A legtöbb vakcina nem akadályozza meg az Omicron fertőzést

Egyre több előzetes kutatás utal arra, hogy a világ nagy részén használt Covid-oltások szinte semmilyen védelmet nem nyújtanak a rendkívül fertőző Omicron-változat általi fertőzés ellen.

Úgy tűnik, hogy továbbra is minden vakcina jelentős védelmet nyújt az Omicron által okozott súlyos betegségek ellen, ami a legfontosabb cél. Ám úgy tűnik, hogy csak a Pfizer és a Moderna oltások, ha megerősítik a harmadik emlékeztető oltással, kezdetben sikeresek a fertőzések megállításában, csakhogy ezek az oltások a világ nagy részén nem állnak rendelkezésre.

A korai stádiumban lévő kutatások szerint az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, valamint a Kínában és Oroszországban gyártott vakcinák – nemigen akadályozza meg az Omicron terjedését. Mivel a legtöbb ország oltási programját ezekre az oltóanyagokra építette fel, ez összességében nagyon negatív kilátásunk lehet a járvány lefolyására.

A fertőzések globális rohama egy olyan világban, ahol emberek milliárdjai maradnak beoltatlanok, nemcsak a veszélyeztetett emberek egészségét fenyegeti, hanem megnöveli az újabb változatok megjelenésének lehetőségét is. Szinte bizonyosan tovább mélyül az egyenlőtlenség az országok azon képességében, hogy átvészeljék a járványt. Az Omicron-fertőzés elleni vakcina korlátozott hatékonyságáról szóló hírek pedig lenyomhatják az oltás iránti keresletet a fejlődő világban, ahol sokan már eleve tétováznak vagy más egészségügyi problémákkal vannak elfoglalva.

Az eddigi legtöbb bizonyíték laboratóriumi kísérleteken alapul, amelyek nem rögzítik a szervezet immunválaszának teljes skáláját, és nem a világ populációira gyakorolt ​​hatásának nyomon követésén. Az eredmények azonban feltűnőek.

A Pfizer és Moderna felvételek az új mRNS technológiát használják, amely következetesen a legjobb védelmet kínálja a fertőzések ellen minden változat esetén. Az összes többi vakcina az immunválasz kiváltásának régebbi módszerein alapul.

A kínai Sinopharm és Sinovac vakcinák – amelyek a világszerte beadott oltások közel felét teszik ki – szinte nulla védelmet nyújtanak az Omicron fertőzéssel szemben.

Kínában a lakosság nagy többsége megkapta ezeket az injekciókat, amelyeket széles körben alkalmaznak az alacsony és közepes jövedelmű országokban is, például Mexikóban és Brazíliában.

Egy előzetes hatékonysági tanulmány Nagy-Britanniában azt találta, hogy az Oxford-AstraZeneca vakcina hat hónappal az oltás után nem képes megállítani az Omicron fertőzést. Az indiai beoltott emberek 90 százaléka megkapta ezt az oltást Covishield márkanéven; A szubszaharai Afrika nagy részén is széles körben alkalmazták, ahol a Covax, a globális Covid vakcinaprogram 67 millió adagot osztott ki belőle 44 országba.

A kutatók azt jósolják, hogy az Afrikában és Latin-Amerikában is használt orosz Szputnyik vakcina hasonlóan lehangoló védelmet fog mutatni az Omicron ellen csakúgy, mint a Johnson & Johnson vakcina  Afrikában. Sajnos ez is elhanyagolható képességet mutatott az Omicron fertőzés blokkolására.

Az antitestek jelentik a vakcinák által kiváltott első védelmi vonalat. De a felvételek serkentik a T-sejtek növekedését is, és az előzetes vizsgálatok azt sugallják, hogy ezek a T-sejtek még mindig felismerik az Omicron-variánst, amely fontos a súlyos betegségek megelőzésében.

Hatalmas szerencse, hogy az Omicron eddig kevésbé tűnik halálosnak, mint a Delta változat.

Ez a védelem azonban nem lesz elég ahhoz, hogy az Omicron ne okozzon globális zavart – mondta J. Stephen Morrison, a Nemzetközi és Stratégiai Tanulmányok Központjának Globális Egészségpolitikai Központjának igazgatója.

Az áttöréses megbetegedésben szenvedőknél előfordulhat, hogy csak tünetmentes fertőzést vagy enyhe megbetegedést tapasztalnak, de átadhatják a vírust be nem oltottaknak, akik súlyosabban megbetegedhetnek, és új változatok forrásává válhatnak.

“A fertőzés puszta léptéke túlterheli az egészségügyi rendszereket, egyszerűen azért, mert a betegszám potenciálisan olyan nagy lesz” – mondta. „Ha világszerte kitör a járványfertőzés, sokkhatás éri az egészségügyi rendszereket és ahelyett, hogy a vírus elleni háborúnak végéhez közelednénk, meg kell barátkoznunk a gondolattal:

a háború egy újabb szakaszba lépett.

Moderna: Delta-Omicron szuper mutáns fenyeget

A Covid 19 két mutáns vírusa egyszerre is megtámadhatja az ember szervezetét illetve a kettő kombinációjából új szuper mutáns alakulhat ki – közölte a Moderna tudományos igazgatója.

Minden eddiginél veszélyesebb lehet az új mutáns – hangsúlyozta Paul Burton, aki a brit parlament tudományos és technológiai bizottsága előtt számolt be a helyzetről. A Moderna gyógyszergyár tudományos igazgatója szerint eddig csak egyetlen vírusvariáns támadta meg az emberek szervezetét egyidőben, de ez most megváltozhat. Nagyon ritka esetekben a két vírusvariáns egyszerre támadhat, sőt DNS csere mehet végbe közöttük. Ezt az esetet a tudomány rekombinációnak nevezi, és eddig úgy tartották, hogy ritkán és rendkívüli feltételek között jöhet létre. Összesen három ilyen esetet regisztráltak Covid 19 vírus esetében. Az Alfa és a Delta variáns között nem jött létre ilyen rekombináció, de a Delta és az Omicron között “bizonyosan létrejöhet” – mondta a Moderna tudományos igazgatója.

Londonban máris az Omicron variáns viszi a prímet, és újévre egész Nagy Britanniában ez lehet a helyzet – írja a londoni Daily Mail.

Mi történik Dél Afrikában?

Onnan indult világhódító útjára az Omicron, ezért a tudósok nagy figyelemmel követik a járvány lefolyását Afrika legfejlettebb országában. Ott azt tapasztalták, hogy létrejöhet két vírusvariáns rekombinációja. Igaz, hogy ez olyan esetekben történt amikor a páciens immunrendszere valamilyen oknál fogva nagyon legyengült – hangsúlyozta a Moderna tudományos igazgatója. Aki azt is elmondta, ha heves a járvány, akkor megnövekedhet a rekombináció veszélye. Ilyenkor ugyanis a fertőzöttség hihetetlenül gyorsan növekszik és ezzel megnövekszik annak az esélye, hogy két vírusmutáns DNS-t cseréljen. Ennek egyelőre kicsi az esélye. Nagy Britanniában ugyan már megtörtént egyszer: az alfa variáns rekombinálódott a B.1.177 mutánssal. Ettől 44-en fertőzödtek meg, majd ez a rekombinálódott vírusvariáns eltűnt. Kaliforniában ugyanezt tapasztalták hasonló esetben: kevesen fertőzödtek meg, és a rekombinálódott vírusvariáns gyorsan eltűnt.

A tudósok azt feltételezik, hogy az Omicron egy olyan ember szervezetében jött létre Dél Afrikában, akinek az immunrendszere már nagyon lerobbant. Ilyenkor ugyanis a vírusnak nagyon sok mutációs lehetősége keletkezik amelyek kijátszhatják az immunrendszert.

Mindegyik jó, ha megvéd

Amikor az emberek influenzaoltásra mennek, általában nem tudják, melyik cég készítette az oltást. Manapság nehéz olyan embert találni, aki nem ismeri a Covid-19 oltások márkanevét. Valójában preferálják is, hogy melyikkel szeretnék magukat beoltatni.

A még be nem oltottak számára van néhány jó és néhány rossz hír. Rossz hír, hogy nem választhatnak. Az oltási folyamat nem annyira egyéni aktus, mint kollektív stratégia a teljes lakosság – különösen annak legkiszolgáltatottabb tagjainak – védelmére.

A jelenleg rendelkezésre álló oltások közül – nem lehet azt mondani, hogy az egyik egyértelműen jobb, mint a másik. Legalábbis ebben a pillanatban nem.

„A legjobb bevizsgált oltóanyag az, amelyikkel leghamarabb beoltanak”

A szakértők ragaszkodnak ahhoz, hogy a legésszerűbb tennivaló a személyes és a kollektív védelem érdekében, hogy mindenki a lehető leghamarabb fogadja el az általa megjelölt oltást.

Először is fontos meghatározni, hogy mit értünk „jobb” alatt. Az egyadagos oltás jobb lenne, mint a kétadagos kezelés. A szájon át bevehető vakcina jobb lenne, mint az, akinek fecskendőre van szüksége. A szobahőmérsékleten tartható adagok jobbak lennének, mint az ultrahideg körülmények között. A bármilyen típusú fertőzést megakadályozó vakcina jobb lenne, mint az, amely csak a tüneteket akadályozza meg, de mégis célszerűbb olyan vakcinát alkalmazni, amely kiküszöböli a súlyos betegség és halál lehetőségét, mint egy olyan oltóanyag, amely csak nagyon hatékony a Covid enyhe formái ellen.  A minden korosztályon tesztelt vakcina előnyösebb lenne, mint az, amelyet csak bizonyos csoportokkal próbáltak ki, bár ez utóbbiak számára ugyanolyan jó lehet.

Egyelőre nincs olyan oltóanyag, amely a legtöbb pontszámot kapná ezekben a kategóriákban.

Talán egyszer egy vakcina sokkal jobbnak bizonyul, mint az összes többi. És talán mindenkinek elegendő adag lesz. De ma nem ez a helyzet. Ezért a szakértők ragaszkodnak ahhoz, hogy a legésszerűbb tennivaló a személyes és a kollektív védelem érdekében az, hogy mindenki regisztráljon és a lehető leghamarabb vegye fel mindkét oltását.

Nincs elegendő adat annak megállapításához, hogy a rendelkezésre álló  oltóanyagok közül hatékonyságában lényegesen különbözik egymástól.

Nincs is véglegesnek tekinthető tanulmány. Az AstraZeneca vakcina egy hónappal az adatok elküldése után az Európai Gyógyszerügynökségnek az oltóanyag hatékonysága 59% -ról 70% -ra nőtt. De még az ábrákat sem olyan könnyű értelmezni.

“Ha jobban megnézzük a konfidencia intervallumokat, akkor azt látjuk, hogy a hatékonyság valóban nagyon hasonló az összes oltás esetében”

– mondják a szakértők.

Más szavakkal, a statisztikai különbségek miatt, ha a klinikai vizsgálatokat újra elvégeznék, ezek a hatékonysági arányok könnyen megegyezhetnek az összes rendelkezésre álló vakcina között.

Némelyik jobb, mint másik

Tehát lehetséges, hogy egyes oltások valóban jobbak, mint mások?

“Igen, természetesen,  de még mindig nem tudhatjuk biztosan, mert nincs elég adat.

fontos az, hogy minden jóváhagyott vakcina biztonságos és nagyon hatékonyan működjön”

– mondja a londoni King’s College fertőző betegségek osztályának kutatója.

“A helyzet az, hogy az emberek megszokták, hogy a legjobbat vegyék: például egy fél hüvelyk nagyobb képernyővel rendelkező mobiltelefont vagy egy kicsit hosszabb ideig tartó akkumulátort akarnak” – teszi hozzá. – De az oltásokkal ez nem így működik, többek között azért, mert nincs mindenki számára elegendő. Emellett bebizonyosodott, hogy az összes jóváhagyott gyógyszer biztonságos és hatékony a betegség súlyos formáinak és a halálesetek megelőzésében, ami valójában a legfontosabb.”

A második védőoltás után is sokan fertőzödtek meg

Romániában több mint ezren kapták meg a koronavírus fertőzést azután, hogy már mindkét védőoltással rendelkeztek. Valeriu Gheorghita orvos ezredes közölte ezt a sajtóval – rámutatva arra, hogy ez mindössze 0,19%.

Romániában csakis az Európai Unió által engedélyezett oltóanyagokat használják tehát sem az orosz sem pedig a kínai vakcina nem része a oltó programnak.

Romániában a Pfizer, a Moderna és az Astra Zeneca vakcinával oltják az embereket. Ezek közül mindegyik 90%-os vagy magasabb védettséget ígér. Romániában általában a második oltást követő 10-14-ik napon kapták meg a koronavírus valamelyik mutációját, de a betegség lefolyása enyhe volt, és senkinek az életét nem veszélyeztette.

Pfizer oltás diákoknak

Az amerikai gyógyszergyár már benyújtotta engedélyezésre azt a vakcinát, melyet a 12-15 éves korosztálynak ajánlanak a Covid-19 vírus ellen. A román orvos ezredes célzott rá, hogy az engedély hamarosan megszülethet. Ily módon megkezdődhet a diákok oltása is. A pedagógusok Romániában kiemelt kategóriában szerepelnek: az oltó programban előnyt élveztek. Így mindazok, akik regisztráltak, jó eséllyel már legalább egy védőoltást megkaptak.

Így jó esély van arra, hogy a következő tanév elején már mind a diákok, mind a tanárok beoltva kezdjék meg a munkát. Elég sok a pótolnivaló, mert míg az egyetemek szintjén sikerült jól megszervezni a távoktatást, addíg az általános és középiskolákban sok helyen gondok mutatkoztak Romániában is.

A védetten született kislány

A gyermekorvosok beszámoltak az első ismert esetről, amikor egy nő egy terhesség alatt kapta meg az első adag COVID-19 Moderna vakcinát, és három hét múlva új koronavírus elleni antitesttel rendelkező csecsemőt hozott a világra.

A medRxiv preprint szerveren közzétett, egyelőre a szakértők által  nem felülvizsgált tanulmány szerint az anya egyetlen dózist kapott a Moderna mRNS vakcinából a terhesség 36. hetében. Három héttel később egy erőteljes, egészséges, időben kihordott lánynak adott életet, akitől a születése után közvetlenül vett vérminta antitestek jelenlétét mutatta ki a SARS-CoV-2 vírus ellen – jegyezi meg a tanulmány.

“Itt közöljük az első ismert esetet, amikor az anya oltása után az újszülött  köldökzsinórvérében is kimutatható az antitest, tehát a kislány SARS-CoV-2 Védetten született ”

– jegyezték meg társszerzők, Paul Gilbert és Chad Rudnick az Egyesült Államok Florida Atlanti Egyeteméről.

Az a nő, aki kizárólag a csecsemőt szoptatta, megkapta a vakcina második adagját a szokásos 28 napos oltási protokoll ütemtervének megfelelően – jegyezték meg az orvosok. A korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a COVID-19-ből felépült anyák antitestjei a placentán keresztül sokkal kevesebé juttaták át a magzatnak, mint ebben a most közölt tanulmányban olvasható.

“anya beoltásával a védekezés és fertőzéskockázat csökkentésének lehetősége áll fenn”.

Gilber és Rudnick megjegyzi azonban, hogy további hosszú távú vizsgálatokra van szükség az oltott anyáktól született csecsemők antitest-válaszának számszerűsítéséhez.

“Az újszülöttek védelmi hatékonysága és az anya oltásának ideális időzítése továbbra sem ismert” – írták a gyermekorvosok a tanulmányban. 

Orbánnak nem, másoknak kell a Moderna

Dánia, Franciaország és Németország kapja meg Magyarország uniós kvótáját a Moderna vakcinából. Másfél millió oltóanyagról van szó, amely nagy segítséget jelentett volna az oltási kampányban, de az Orbán kormány nem vette igénybe.

Orbán Viktor szamárságnak nevezte azt a hírt, hogy a magyar kormány nem használta volna ki az uniós kvótát. Tovább bírálja Brüsszelt amiatt, hogy kevés oltóanyagot küld. Erre hivatkozva vásárolt orosz és kínai vakcinát Magyarország.

Később viszont az RTL híradó kérdésére válaszolva a magyar kormány elismerte, hogy nem vett annyi Moderna vakcinát, amennyit az uniós kvóta lehetővé tett volna. Ezt akkor azzal indokolták, hogy túlságosan drága lett volna. Aztán kiderült a kínai vakcina pont a duplájába kerül mint a Moderna.

Orbán már régen megmondta, hogy ő soha nem hazudik, de erról még egyetlen szót sem szólt mond e igazat!

Nem sokkal ezután Gulyás Gergely kancellária miniszter azzal indokolta a Moderna kvóta lehívásának elutasítását, hogy csak decemberre vállaltak volna a szállítását.

A Szabad Európa megkérdezte erről Brüsszelt, ahol

cáfolták a magyar kancellária miniszter állítását.

Ha egy uniós tagállam nem veszi igénybe a neki járó vakcina mennyiséget, akkor az bekerül egy közös alapba.

Ebből azután a tagállamok vásárolhatnak plusz vakcinát a saját kvótájuk felett.

Hivatalosan Brüsszel erről nem mond semmit, mert nem akar senkit sem kínos helyzetbe hozni, de a sajtó megírta: Dánia, Franciaország és Németország vásárol a Moderna vakcinából, amely nem kellett az Orbán kormánynak.

Magyarországon jól halad az oltási kampány, mert a tömegesen érkező orosz és kínai vakcina ezt lehetővé teszi? Kétségekkel fogadom.

Számítások szerint Magyarország ily módon az elsők között érheti el a nyáj immunitást valamikor ősszel, mert addigra sikerülhet a felnőtt lakosság 70%-ának a beoltása.

Persze ez csak akkor válhat valóra, ha Orbán korábbi állításával szemben – mely szerint  “akár egy hétvége alatt képesek vagyunk beoltani mindenkit, aki kéri” – legalább a héten beharangozott és hétvégére tervezett 74 ezer embert sikerülne beoltani. Csakhogy az előkészületek sorozatos hibái miatt már az előkészítés során le kellett állítani a tervezett tömeges beoltást.

Arra sincsen válasz, hogy melyik mutálódott vírussal szemben hatékony akár az orosz, és főként a kínai oltóanyag.

Hab a tortán: a Modernát éppen most állítják át, hogy a dél afrikai variánssal szemben is védelmet biztosítson, ezzel az ismert vírusvariációk mindegyikével szemben védelmet nyújt.

Csak kérdezem…

Morgolódom és kérdezek. De ez ne tévesszen meg senkit! Nem várok választ kérdéseimre. Megszoktam már, hogy a kormány kérdéseivel is képes hazudni, válaszaitól sem lehet egy szemernyi igazságot várni. Javaslom mindenki gondoljon amit akar. Én is.

Tud nekem válaszolni valaki arra, hogy

a Moderna korszerűbb, hatékonyabb, olcsóbb vakcinája miért nem kellett nekünk?

Arra sem ártana érdemi válasz

miért vettünk a korszerűtlen, EU-ban bevizsgálatlan, kevésbé hatékony és jóval drágább kínai vakcinából hatalmas mennyiséget?

van tovább:

Miért erőlteti a kormány a hatvan év fölötti, akár krónikus betegségben szenvedőkre azt az oltóanyagot amit maguk a kínaiak sem adnak be a 59 éven felüli korosztálynak?

Miért kényszerítik a polgárokra – kihasználva a laikusok vírusfertőzéstől való félelmét -, hogy akár fenyegetéssel, de elfogadják a kínai vakcinát,  mondván vagy elfogadják azt, vagy mehetnek a sor végére!!!???

Most, hogy kiderült a kormány nem hívta le a rendelkezésünkre álló uniós kvóta felét

nem marad más épkézláb magyarázat erre, mint az, hogy Orbán és Szijjártó “portyázó” beszerzői a Modernával nem, míg a kínaiakkal tudtak “okosban” is megállapodást kötni.

Hja, kérem fel kell tölteni az offshore számlákat, mert ki tudja mi lesz 2022-ben?

III.fázisú vizsgálati eredmény, átláthatóság, hatékonyság=bizalom

A „Real World” tanulmány szerint a Pfizer koronavírus vakcina 94%-ban hatékony. Izraelben 1,2 millió ember bevonásával végzett, és szakértők által vizsgált kutatás megerősítette, hogy a tömeges immunizálás megszakíthatja a Covid-19 átvitelét.

A Pfizer Covid-19 vakcina 94 százalékban hatékonynak bizonyult egy szerdán közzétett,  tanulmány, amelyben 1,2 millió ember vett részt Izraelben, megerősítve a tömeges immunizációs kampányok erejét a koronavírus világjárvány.

A New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett izraeli tanulmány azt is kimutatta, hogy valószínűleg erős védőernyő van a fertőzéssel szemben, amely kulcsfontosságú tényező a továbbterjedés megszakításában.

“Ez az első szakértők által felülvizsgált nagyszabású bizonyíték a vakcina hatékonyságára a valós körülmények között”

– mondta Ben Reis, a Harvard Medical School kutatója és a cikk egyik szerzője.

Közel 600 000 ember vett részt, azok közül akik kapták a oltást, és ugyanannyi, akik életkor, nem, földrajzi, orvosi és egyéb jellemzők szerint nem, de szorosan illeszkedtek az oltott társaikhoz.

A tünetekkel járó Covid-19 elleni hatékonyság a második adag után legalább hét nappal 94% volt – nagyon közel a 3. fázisú klinikai vizsgálatok során elért 95% -hoz.

Angliában a kutatók csütörtökön azt mondták, hogy azok az emberek, akik két adag Pfizer-vakcinát kaptak, erős antitestválaszokat generálnak, amint a vakcinát beadják.

A londoni Imperial College felmérése azt mutatta, hogy a 80 évnél idősebbek 87,9 százaléka pozitív antitestet mutatott a Pfizer-BioNTech vakcina két adagját követően, a 60 év alatti betegeknél 95,5, a 60 évnél fiatalabbaknál pedig 100 százalékra.

“Bár van némi csökkenés a pozitivitásban az életkor előrehaladtával, minden életkorban, nagyon jó választ kapunk a vakcina két adagjára”

– mondta újságíróknak Paul Elliott, a londoni Imperial College epidemiológiai és közegészségügyi orvosának elnöke.

Az antitestszint csak egy része az immunitásképnek, a vakcinák is kimutatták, hogy erős T-sejtes védelmet generálnak. A 30 éven aluliak közel 95 százaléka pozitív antitestet mutatott 21 nappal egy adag után, de ez idősebb csoportokban csökkent.

A kutatás szerint a 80 éves vagy annál idősebbek 34,7 százaléka generált antitestválaszokat egy adag Pfizer vakcinával, de Nagy-Britannia Védőoltási és Immunizációs Vegyes Bizottsága (JCVI) korábban magas dózisú védelmet talált a Pfizer vakcinával szemben, még akkor is, ha az antitest szint alacsonyabb.

Nagy-Britannia 12 hétre növelte az adagok közötti különbséget, annak ellenére, hogy a Pfizer arra figyelmeztetett, hogy a klinikai hatékonyságról csak három hetes különbséggel rendelkeznek adatokkal.

Január 26. és február 8. között több mint 154 000 résztvevő vett részt az Imperial otthoni felügyeleti vizsgálatában a Covid-19 antitestekről, amely a természetes fertőzések és az oltottak körében ellenőrzi az antitestszintet.

A felmérés az oltások iránti bizalmat is vizsgálta, és azt mutatta, hogy magas volt: 92 százalékuk fogadta el vagy tervezte elfogadni az oltási ajánlatot, bár az afrikai származású lakosok körében a bizalom alacsonyabb volt, 72,5 százalékra csökkent.

Világszerte több mint 217 millió vakcinaadagot adtak be, bár a túlnyomó többséget magas jövedelmű országokban adták be.

Nagyok a remények, hogy az oltások lehetővé teszik a világ számára, hogy végre kilábaljon egy olyan járványból, amely több mint 2,4 millió ember halálát okozta, 112 milliót megfertőzött és megrázta a világgazdaságot.

Az egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy ha az egész világ nem fér hozzá oltásokhoz, a pandémiának nem lesz vége.

Ez akkor történt, amikor Ghána lett az első olyan ország, amely felvételt nyert a globális Covax Facility rendszer keretébe, és ezzel utat nyitott a szegényebb nemzeteknek, hogy utolérjék a világ gazdagabb tájait. 600 000 adag Oxford-AstraZeneca-tól származik, és keddtől több ghánai városban adják be.

Időközben derűsebb adatok jelentek meg a Johnson&Johnson egyoltásos vakcinájáról, amely az amerikai szabályozó által kiadott részletes adatokban kimutatták, hogy nagyon hatékony a súlyos Covid-19 ellen, beleértve az újabb változatokat is.

Az oltást valószínűleg hamarosan engedélyezik és elérhetővé válik a legsúlyosabban érintett országokban is.

Az amerikai Moderna biotechnológiai cég bejelentette, hogy a veszélyes dél-afrikai koronavírus-variánsra irányuló új Covid oltóanyag-jelöltet kormányzati laborokba szállították tesztelésre.

Titkosított szerződéseket kötöttek a gyógyszergyártókkal

Amikor az Európai Parlament tagjai leültek ebben a hónapban, hogy elolvassák az első nyilvánosan elérhető szerződést a koronavírus elleni vakcinák vásárlásáról, észrevettek, hogy valami hiányzik. Valójában sok valami hiányzik.

A kormányok dollármilliárdokat öltek bele az oltások fejlesztésének segítésébe, és további milliárdokat költenek adagok vásárlására. Ezeknek az ügyleteknek a részletei nagyrészt titokban maradnak, a kormányok és a egészségügyi szervezetek beleegyeznek a gyógyszercégek titoktartási igényébe – írja New York Times.

Még alig néhány hete folyik az oltási kampány és kiderült a titoktartás teljesen lehetetlenné teszi az elszámoltathatóságot.

A Pfizer és az AstraZeneca gyógyszergyártók nemrégiben bejelentették, hogy nem tudják teljesíteni az európai szállítási célokat, ami széleskörű aggodalmat okoz a veszélyes vírusvariánsok terjedése miatt. De a szerződéseik feltételei továbbra is szigorúan őrzött titkok maradnak, ami megnehezíti a cégek vagy a kormány tisztviselőinek a felelősség tisztázását.

A rendelkezésre álló dokumentumok azonban azt sugallják, hogy a gyógyszergyártók rugalmas szállítási ütemtervet, szabadalmi oltalmat és mentességet kaptak a minden felelősség alól, ha bármi rosszra fordul.

Az adagonkénti ár? Megváltoztatható. A bevezetési ütemezés? Megváltoztatható. Az előre kifizetett pénzösszeg? Megváltozhat.

A kormányok legalább három típusú oltóanyag-megállapodást kötnek:

  • néhányan közvetlenül gyógyszergyáraktól vásárolnak,
  • mások olyan regionális szerveken keresztül vásárolnak, mint az Európai Unió vagy az Afrikai Unió
  • sokan a nonprofit Covax programhoz fordulnak. Ez a szervezet több mint 190 ország szövetsége, amely a gyógyszergyártóktól vásárol azzal a céllal, hogy az oltóanyagok világszerte elérhetővé váljanak, különösen a szegény országok számára, nekik ingyenesen vagy kedvezményesen.

Néhány kormány megállapodást írt alá a gyártókkal és a Covax-szal egyaránt.

Az Egyesült Államok 400 millió adag Pfizer-BioNTech és Moderna oltást kötött le, amely 200 millió ember számára elegendő. Közel áll további 200 millió további adag megrendeléséhez, de nyárig, akár 500 millió további vásárlási lehetőséggel is rendelkezik. Ezenkívül több mint 1 milliárd adagra szóló elővásárlási megállapodásokat kötött négy másik olyan társasággal, amelyek vakcinája még nem rendelkezik az Egyesült Államok hatósági jóváhagyásával.

Az UNICEF és az Airfinity tudományos elemző társaság által összegyűjtött adatok szerint az Európai Bizottság, az Európai Unió 27 tagállama nevében tárgyaló közel 2,3 milliárd adagra kötött szerződést, és további mintegy 300 millióról tárgyal.

A Covax szerint valamivel több mint 2 milliárd oltóanyag-dózisra van megállapodása, bár ők is titkolják a szerződéseit. A szövetség keretében oltástámogatásra jogosult 92 ország közül csak körülbelül egy tucatnak sikerült külön üzletet kötnie az egyes vállalatokkal, összesen 500 millió adagért.

A titoktartás ellenére a kormányzati és a szabályozási dokumentumok, a nyilvános nyilatkozatok, az interjúk és az alkalmi csúszások feltártak néhány fontos részletet az oltóanyag-megállapodásokról.

A kormányok anyagilag segítették az oltóanyagok kifejlesztését

Az oltások fejlesztése kockázatos vállalkozás. A vállalatok ritkán fektetnek be a gyártásba, amíg meg nem bizonyosodnak meg arról, hogy oltóanyagaik hatékonyak-e, és elnyerhetik-e a kormány jóváhagyását. Ez az oka annak, hogy ezek fejlesztése és bevezetése általában sok időbe telik.

Ennek a folyamatnak a felgyorsítása érdekében a kormányok – elsősorban az Egyesült Államok és Európa – és az olyan nonprofit csoportok, mint a CEPI, magukra vállalták e kockázat egy részét vagy egészét.

Az Egyesült Államok például 1,6 milliárd dollár vállalt arra, hogy a Maryland-i székhelyű Novavax vállalatnak segítséget nyújtson a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésére. A CEPI mintegy 400 millió dollár támogatást és kamatmentes hitelt indított el.

Más vállalatok még több segítséget kaptak. A massachusettsi Moderna biotechnológiai vállalat nemcsak a kormány által kifejlesztett technológiát használta oltóanyagának alapjaként, hanem mintegy egymilliárd dollár állami támogatást is kapott a gyógyszer fejlesztésére. Augusztusban a kormány ezt követően kifizette az oltás első megrendelését 1,5 milliárd dollár értékben. A vállalat közölte, hogy a projektet teljes egészében a szövetségi kormány fizette.

Az ilyen típusú megállapodásokat úgy tervezték, hogy segítsék a vállalatokat a gyártás megkezdésében és az olyan költségek fedezésében, mint a klinikai vizsgálatok.

A vállalatok megőrzik tulajdonukként a szabadalmakat

Az óriási adófizetői beruházások ellenére a gyógyszergyártók általában teljes mértékben birtokolják a szabadalmakat. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok eldönthetik, hogyan és hol gyártják az oltóanyagokat, és azok mennyibe kerülnek. Amint azt a CureVac szerződés megmagyarázza, a vállalat „jogosult kizárólagosan minden  tulajdonjoggal élni”.

Ez már hónapok óta vita tárgya. Országok koalíciója India és Dél-Afrika vezetésével kérvényezte a Kereskedelmi Világszervezetet, hogy gyártók mondjanak le a szellemi tulajdonjogokról, hogy a generikus gyógyszergyártók megkezdhessék az oltások gyártását. Az Egészségügyi Világszervezet támogatta ezt az elképzelést, de mindezt az Egyesült Államok és Európa ellenzi, amelyek gyógyszergyártói szerint a szabadalmak és az ezekből származó nyereség az innováció éltető eleme.

“A kormányok mesterséges hiányt okoznak”

– mondta Zain Rizvi, a Public Citizen  csoportból.

“Amikor az állam finanszírozza a járvány megszüntetéséhez szükséges ismereteket, Azokat nem szabad titokban tartani.”

Árak változnak

A vakcinaszerződések egyik kulcsfontosságú feltételét – az egy adagra vonatkozó díjat – gyakran módosítják a kormányzati szerződések nyilvános verzióiban. A vállalatok ezt üzleti titoknak tartják.

Egyes gyógyszergyártók olyan záradékokat vezettek be a szállítási szerződéseikbe, amelyek lehetővé teszik számukra a szállítások felfüggesztését, ha az országok felfedik az árat.

Azzal, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy árazásuk bizalmas maradjon, a gyógyszergyártók elsőbbséget élveznek a kormányzati tárgyalókkal szemben ezért nem tudják, mit fizetnek más országok.

Míg a kormányok elfogadták ezt a rendelkezést, a kiszivárogtatott összegek és néhány hivatalos jelentés megmutatja az eltéréseket. Az Európai Bizottság 2,19 dollárt fizetett az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca Egyetem által kifejlesztett vakcina minden adagjáért, míg Dél-Afrika több mint kétszer annyit, 5,25 dollárt fizetett a médiában megjelent hírek szerint .

A gyógyszergyártók nem válaszoltak arra a kérésre, hogy áttekintsék a meg nem valósult szerződéseiket, vagy elmagyarázzák, miért van szükség a titoktartásra. A Moderna szóvivője csak egy szabályozási dokumentumra mutatott rá, amely szerint

a szerződés „szokásos feltételeket és feltételeket tartalmaz”.

Ezért váltott ki ekkora felháborodást a múlt hónapban, amikor egy belga tisztviselő tévesen árlistát tárt fel, amelyből kiderült, hogy az Egyesült Államok adófizetői adózóként 19,50 dollárt fizettek a Pfizer oltásért, míg az európaiak 14,70 dollárt.

Dag Inge Ulstein, norvég nemzetközi fejlesztési miniszter szerint az országoknak és a nemzetközi szervezeteknek többet kell tenniük a szerződések nyilvánosságra hozatala érdekében. Arra is felszólította az országokat, hogy osszák meg az oltástechnológiát, és szerinte a gazdag kormányoknak mielőbb adományozniuk kell vakcinákat a szegény országoknak – még akkor is, ha továbbra is beoltják saját állampolgáraikat, ahogy Norvégia tervezi.

“Átláthatóságnak kell lennie a beszerzési megállapodásokkal kapcsolatban”

– mondta egy interjúban. Ennek érdekében megosztotta a The New York Times-szal országa Covaxszal kötött adásvételi szerződését. Ez a szervezet nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni ügyleteit – sem a gyógyszergyártókkal, sem azokkal az országokkal, amelyeknek értékesíti.

Az országokkal kötött Covax-szerződések 10,55 USD / adag költséget feltételeznek, de figyelmeztetnek arra, hogy a végső költség magasabb lehet, miután belefoglalták a „hozzáférési/ sebességi prémiumot”, amelyet a Covax szerint arra használnak, hogy a vállalatok elősegítsék oltóanyagaik piaci bevezetését.

Az adományok és a viszonteladások erősen korlátozottak

A közegészségügy szószólói arra hívták fel a gazdag országokat figyelmét – amelyek a korai dózisok kivételével mind a sarkokba szorították a piacot – adományozzanak vagy adják tovább az oltóanyagokat a szegény országoknak. De a szerződések korlátozhatják a vásárlók lehetőségét  a vakcinak továbbértékesítésére, mert ezzel ronthatnák a gyógyszergyártók értékesítési lehetőségét.

A CureVac szerződés például megtiltja az európai országoknak, hogy a vállalat engedélye nélkül továbbadják, exportálják vagy adományozzák az oltóanyagot – beleértve a Covaxot is. Egyes szerződések az Egyesült Államokban hasonló korlátozásokkal rendelkeznek.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy a vállalatok belefoglalták a szerződésekbe azt a rendelkezést, hogy garantálják bárhol is használják a vakcinájukat, ugyanazon jogi védelem vonatkozik rájuk.

A kormányok pedig más módszereket próbálnak találni az export korlátozására.

Kedden Németország lobbizta az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze tagállamainak, hogy blokkolják az oltóanyagok kivitelét az unión kívüli országokba, miután az oltóanyag-forgalmazás akadozva elkezdődött Európában.

Az oltások megérkeznek amikor  odaérnek

A kézbesítési idők belső információnak minősülnek, ezért nincsenek nyilvános referenciaértékek, amelyek alapján számonkérhetnék a vállalatot.

Sehol sem egyértelműbb ez, mint az Európai Uniónak az AstraZenecával folytatott harcában a vállalat bejelentése miatt, miszerint az idei első negyedévben nem szállítja le  beígért és várt adagot. Az európai tisztviselők szerint konkrét, szerződéses biztosítékokat kaptak az ilyen szállításokért. A vállalat szerint csak azt ígérte, hogy mindent megtesz ezen célok elérése érdekében.

Az európai tisztviselők, akik eredetileg beleegyeztek a szerződés titkosításába, most arra kérték a céget, hogy hozza azt nyilvánosságra. Hacsak nem történik meg, nincs mód annak felmérésére, hogy ki a felelős.

De nem kérdés, hogy a gyógyszergyártók rengeteg mozgásteret építettek be maguknak a szerződésekbe.

A CureVac szerződés szerint becsléseknek kell tekinteni a szállítási határidőket.

– ez áll a szerződésben. Hasonló rendelkezések vannak más szerződésekben is.

Szinte minden oltóanyaggyártó hasonlóan mondta a befektetőknek, hogy esetleg nem tudják teljesíteni az előzetesen jelzett mennyiséget.

“Lehet, hogy nem tudjuk időben létrehozni vagy növelni a gyártási kapacitást”

– figyelmeztetett Pfizer tavaly augusztusban egy vállalati beadványban.

Ez a bizonytalanság elkeserítette az egészségügyi tisztviselőket. Amikor a Pfizer nemrég azt mondta Olaszországnak, hogy átmenetileg 29 százalékkal csökkenti a szállításokat, a kormány közölte, hogy fontolgatja a cég bíróság elé állítását. ha ez a per, ha megvalósul, nyilvánosságra hozhatja az Európai Unió a Pfizerrel kötött szerződésének néhány részletét, amely jelenleg egészében titkos.

“Több oltást és gyorsabb szállítást ígértek” – mondta Steven Van Gucht, a belga kormány legfőbb virológusa. – Végül nem tudtak szállítani.

Néhány kormány profitál

A világjárvány elején az Európai Beruházási Bank, az Európai Unió hitelnyújtó szervezete 100 millió dolláros hitelt nyújtott a BioNTech német cégnek, amely a Pfizerrel együttműködve oltóanyagot gyártott.

A kölcsön kamatain felül az európai bank akár 25 millió dollár oltásnyereséget is kap, a szerződés átdolgozott változata szerint, amelyet a BioNTech nyújtott be az értékpapír-szabályozókhoz.

A bank szerint a profitmegosztási megállapodások tükrözik a korai finanszírozás kockázatát. Rizvi azzal érvelt, hogy ez a kormányokat egy oldalra állítja a gyógyszergyártókkal, és csökkenti a vakcinák olcsó és széles körben elérhetővé tételének ösztönzőit.

A vállalatok felelősségvédelmet kapnak

Az Egyesült Államokban a gyógyszergyártókat szinte minden felelősség alól védik, ha oltóanyaguk nem működik, vagy súlyos mellékhatásokat okoz. A kormány a Covid-19 gyógyszergyártókat biztosította a PREP törvény alapján, amely egy 2005-ös törvény célja, hogy felgyorsítsa az orvosi felhasználást az egészségügyi vészhelyzetek idején.

Ez azt jelenti, hogy az emberek gondatlanság vagy hanyagság esetén sem indíthatnak pert a cégek ellen. Az egyetlen kivétel ha bizonyítani lehet a „szándékos kötelességszegést”.

A gyógyszergyártók hasonló felelősség alóli mentességeket kötnek ki minden más országgal folytatott tárgyalás során is. Az európai tárgyalók ezt nem akarják elfogadni. A Covax mégis ragaszkodik ahhoz, hogy az országok minden felelősséget átvállaljanak a gyártótól.

A CureVac-EU szerződés is néhány kivételtől eltekintve megvédi a gyógyszergyártót a felelősségtől. Ezeket a kivételeket most most nyilvánossá teszik.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK