Olaszország rohan a fal felé

0
640

A Die Zeit kommentátora, Ulrich Ladurner úgy látja: az EU számára veszedelmes lehet, hogy Matteo Salvini (belügyminiszter, a szélsőjobbos Liga vezetője) összeállt Orbánnal, mint ahogy az is, hogy nem csinál titkot Putyin iránti csodálatából.

Szó sincs persze arról, hogy Olaszország tele volna rasszistákkal, csak mert olyasvalaki lett a belügyminiszter, mint Salvini. De nem is csupa Európa-ellenesekből és embergyűlölőkből áll, viszont az ország mindenképpen letért az 1945-ben választott útról és sötét felhők gyülekeznek fölötte.

A jelenlegi koalíció teljes sebességgel viszi az olaszokat Kelet felé, oda, ahol Orbán, Kaczynski, Babis és Putyin van hatalmon. Ők

cseppet sem a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok barátai.

Salvini és Orbán két napja nem győzték egymást dicsérni. Az olasz állam a megalapítása óta eltelt 150 évben eszmeileg még soha nem volt ennyire közel a Kelethez és ez tabutörés.

Erre csak azt lehet mondani, hogy csak menjetek, ha van kedvetek ebben az irányban menetelni, vagyis, ha mindent szét akartok verni, szabadulni igyekeztek minden köteléktől – írja a kommentátor. A következmény az, hogy Európa valóban reszket, de nem azért, mert Olaszország annyira erős, hanem éppen ellenkezőleg: mert annyira gyenge.

Orbán problematikus az EU számára, de Magyarország jelentősége eltörpül Róma fontossága mellett,

azon kívül a magyarok nincsenek bent az euróövezetben. Viszont az olaszok éppen ezért válhatnak katasztrófává a földrész számára. Az ország bajaiért az olasz politikai osztály a felelős, mert ismételten elmulasztotta a reformokat. Meglett volna rá a lehetőség, de Berlusconi hatalomra kerülése után majdnem 20 évnyi veszteglés következett. Most egy igencsak megszállott kormány tartja kezében az irányítást, de emlékeztetni kell arra, hogy neki sem szabad mindent, és hogy mivel jár, ha ilyen sebességgel robog a fal felé. Vagyis hogy Európában nagy szükség van a kreativitására, értelmetlen rombolókedvét viszont abszolút nélkülözni tudja a földrész.

Die Zeit/Szelestey Lajos

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .