Nemet mondanak az EU-nak

0
1407
Fotó:

Egyiptommal az élen öt ország is elutasítja a menekültek úgynevezett fogadótáborait a területükön. Albánia, Marokkó, Tunézia és Algéria sem hajlandók ilyenek létesítésére. Ezeknek a központoknak a felállítása része annak az uniós tervnek, amelynek a célja a menekültek egyenletesebb elosztása a tagállamok között – emlékeztet a DW.

Hiába kérnék, Egyiptom nem létesítene ilyen táborokat, amelyekbe az EU-ból deportált menekülteket helyeznék el – közölte vasárnap Ali Abdel Aal, a kairói parlament képviselőházának az elnöke. A Welt am Sonntag lapnak nyilatkozva a politikus azt is mondta, hogy ha megtennék, akkor azzal az egyiptomi alkotmányt és jogokat sértenék meg.

Mint emlékezetes, a múlt heti uniós állam- és kormányfői csúcson született megállapodás részeként vették tervbe ilyen táborok létesítését a Közel-Kelet és Afrika néhány uniós „partnerországában”. Az érintettek azonban sorra utasítják el az ötletet.

Egyiptomban már most is tízmillió szíriai, iraki, jemeni, palesztin, szudáni, szomáliai és más országokból érkezett menekült tartózkodik, ezzel teljesen le van kötve a kapacitás, hiszen minden menedékkérőnek biztosítani kell – mert joga van hozzá – az ingyenes egészségügyi ellátást és oktatást. Egyiptom már csak a legálisan az országba érkezetteket hajlandó  befogadni – tette hozzá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .