Ronaldo után a focivébét is vásárolna Szaúd Arábia

0
1469

Szaúd Arábia mindenáron meg akarja szerezni a 2034-es futball VB-t: szponzor szerződés a FIFA és az Aramco között. Négy évre szól a szponzori szerződés a világ legnagyobb olajvállalata, a szaúdi Aramco és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség – FIFA – között.

Évi százmillió dollárt fizet be a FIFA kasszájába az Aramco, melyet közvetve Mohamed bin Szalman herceg, Szaúd Arábia trónörököse irányít. A nagyszabású reformokat végrehajtó Szaúd Arábia ura tisztában van a futball jelentőségével: az oroszországi világbajnokság idején kötött szövetséget a világ másik nagy olajtermelőjével Oroszországgal. Az OPEC+ meghatározó szerepet tölt be a világ olaj piacán.

Mire irányul a szponzor szerződés? Elsősorban a 2026-os futball világbajnokságra, melyet együtt rendez meg az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó illetve a női VB-re, melyet 2027-ben tartanak meg. A Forbes emlékeztet rá, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokság előtt a Gazprommal kötött hasonló szponzori szerződést a FIFA.

2022-ben a katari VB előtt a Qatar Airways volt a fő pénzügyi támogató.

A szaúdiak bejelentkeztek a 2023-as női VB támogatására, de a Saudi Tourism ajánlatát végülis a FIFA nem fogadhatta el, mert olyan negatív volt a globális visszahang tekintettel arra, hogy a szebbik nem jogait csak igen mérsékelten respektálják a sivatagi királyságban. Mohamed bin Szalman trónörökös ezen lassan változtatni akar, ezért a mostani szponzori szerződés már a női világbajnokságra is vonatkozik.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino így nyilatkozott a szaúdi szponzori szerződésről:

”az Aramco a múltban is jelentős mértékben támogatta a világraszóló sport eseményeket, de ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az új kezdeményezéseket is felkarolja.”

Szaúd Arábia az elmúlt években több mint 300 szponzor szerződést kötött 21 sportágban.

Amin H. Nasszer, az Aramco elnök vezérigazgatója így nyilatkozott:

”Ezzel a szponzori szerződéssel hozzá akarunk járulni a futball fejlesztéséhez, és elő akarjuk segíteni a sport világméretű hatásának elmélyítéséhez.”

A környezetvédő szervezetek képmutatással vádolják a FIFA-t, amely egyrészt a zöld átmenet hívének mutatja magát miközben szponzori szerződést köt egy olyan olajóriással, mely erősen szennyezi a környezetet.

Az Aramco elnök vezérigazgatója egy tanácskozáson így beszélt a zöld átmenetről: ”Le kell mondani arról a fantázia szüleményről, hogy kiszorítják a kőolajat és a földgázt az energia ellátásból, ehelyett továbbra is be kell ruházni az olaj- és földgáziparba figyelembe véve a reális feltételeket.”

2022-ben az Aramco 71,8 millió tonna szén-dioxid kibocsátásért volt felelős – írja a Forbes. Ez egyenlő egész Norvégia éves szén-dioxid kibocsátásával.

Az energiaválság ugyanakkor óriási profitot hozott az Aramconak: 156,4 milliárd dollárt 2023-ban, ezzel a cég vagyona 661 milliárd dollárra nőtt.

Az Amnesty International a nők jogainak sérelme miatt bírálta a szponzor szerződést:

”Kegyetlen irónia van abban, hogy a FIFA szponzor szerződést köt a szaúdi állami olajcéggel, az Aramcoval miközben az országban börtönben tartanak női aktivistákat, akik kiálltak a nők jogegyenlősége mellett Szaúd Arábiában”

– nyilatkozta Steve Cockburn, az Amnesty International jogi osztályának vezetője.

Cél a 2034-es futball VB

Szaúd Arábia szeretné megszerezni ezt a férfi világbajnokságot, és ezt célozza ez a szponzor szerződés is.

Katar annak idején vesztegetéssel szerezte meg a futball világbajnokságot, ebbe belebukott a FIFA egész vezérkara élén az elnökkel és az alelnökkel. Michel Platini, aki akkoriban az UEFA elnöke és a FIFA alelnöke volt, intézte el a 2022-es világbajnokságot Katarnak Sarkozy akkori francia elnökkel és a katari emírrel együtt. A katari emír megvásárolta Sarkozy kedvenc csapatát, a Paris Saint Germaint, mely ezt követően jelentős európai tényezővé vált hiszen sztárokat tudott megvenni.

Szaúd Arábia Katar példáját követi: pénzzel kívánja megszerezni a 2034-es futball világbajnokságot.

Környezetvédő szervezetek viszont egyre hangosabban bírálják a szponzor szerződést a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és a világ legnagyobb olaj társasága között hiszen az szembemegy a zöld átmenettel, melyet a párizsi klímaegyezményben a világ csaknem összes állama elfogadott, de egyelőre jóformán senki sem teljesíti az előírásokat, melyek célja a karbonsemleges gazdaság.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .