Szlovákia rendőrfőnöke is belebukott az újságírógyilkosságba

0
782
Pozsony, 2018. február 26. Tibor Gaspar szlovák országos rendõrfõkapitány sajtóértekezlete Pozsonyban 2018. február 26-án, miután az elõzõ éjjel megtalálták a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét nagymácsédi otthonukban. A kettõs gyilkosságot feltehetõleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Pavol Zachar)

Tibor Gaspar menesztését folyamatosan követelték a tüntetők, annál is inkább, mert rokona révén ő is kapcsolódik Ján Kuciak ügyéhez.

A fiatal oknyomozó újságíró annak az őrző-védő szolgálatnak a kétes ügyeit vizsgálta, amelynek feje Tibor Gaspar rokona, ezért felmerült, hogy nem tudná pártatlanul kivizsgálni a gyilkosságot. 

Peter Pellegrini kedden, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Gaspar május végével távozik posztjáról. Gaspar 1993-ban került a rendőrség kötelékébe és 2012 óta állt a szlovák rendőrség élén, de még kedd délelőtt is arról beszélt, hogy egyelőre nem távozik tisztségéből, mert nem fog különböző civil szervezetek képviselőinek követelésére lemondani, csak akkor, ha az új belügyminiszter erre felkéri. Az ideiglenesen a belügyminisztériumot is irányító Peter Pellegrini szerint közös döntést hoztak Gasparral arról, hogy május végével távozik posztjáról.

Pellegrini hangsúlyozta, hogy Gaspart hozzáértő és eredményes vezetőnek tartja, de nem tartja jónak azt, hogy személyén keresztül egyesek az egész rendőrséget támadják.

Korábban már Robert Fico miniszterelnök és két belügyminiszter is belebukott a botrányba, Robert Kalinák és az utána kinevezett Tomás Drucker, akinek lemondását éppen kedden fogadták el.

Andrej Kiska államfő üdvözölte a rendőrfőnök távozását, és kifejezte reményét, hogy hamarosan bíróság elé kerülnek azok, akik felelősek a fiatal oknyomozó újságíró és menyasszonya haláláért Szlovákiában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .