Demeter a csodacsatár: itt a múzeumok szuperholdingja

0
296
Facebook

Az Erdélyből érkezett kultúrpolitikus múzeumi forradalmat indít be, amely hat intézmény “együtt haladását” jelenti. A neve Széchenyi Ferenc közgyűjteményi központ. Ez nagyon hasonlít az az átszervezett közmédiára, MTVA-ra, melyet egy kolozsvári filozófus talált ki, aki Hegel néven a Securitate tisztje volt, ezért nem vállalhatott nyilvános szereplést.

Éppúgy mint az MTVA ügyében most is Orbán Viktor döntött: ”Volt egy hatszemközti beszélgetés a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök, Csák János miniszter és köztem” – nyilatkozta az Indexnek Demeter Szilárd, aki az egész szuper holding főnöke lesz. Milyen múzeumok tartoznak ide? Nemzeti, Petőfi Irodalmi, Természettudományi, Iparművészeti, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumok valamint az Országos Széchényi könyvtár.

“Ezek tudásközpontok: nem poros tárgyakat hanem tudást őrzünk, és tudást adunk át“

– nyilatkozta Demeter Szilárd, aki azzal keltette fel Orbán Viktor figyelmét, hogy megszervezte a Fidesz barát sajtót Erdélyben, ahol korábban igen sokszínű volt a kép, de mára már dominál a Rogán Antal által vezérelt kormányzati média befolyása.

Aki nem lép egyszerre…

Orbán kulturpolitikája borzasztóan egyszerű: legyen olcsó és uniformizált, egyetlen telefonnal irányítható. Demeter Szilárd erre az igényre érzett rá, és ezért kapta meg ennek a múzeum mamutnak az irányítását. A peche az, hogy momentán a kormány egyetlen “fölösleges” fillért sem kíván a kultúrára áldozni. Amikor Demeter Szilárd megkezdte működését a Petőfi Irodalmi Múzeumban a túlságosan is liberálisnak tartott Pröhle helyén, akkor még volt pénz az államkasszában, és az új főnök így javíthatott a sokáig elhanyagolt intézmény anyagi helyzetén. Most azonban európai pénzek híján és egy gazdasági válság kellős közepén Orbán Viktornak egy petákja sincsen a kultúrára. Demeter Szilárdnak nulla forint nulla fillérből kellene csodát produkálnia. Ez eddig keveseknek sikerült…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .