Miért méregdrága a magyar eper, és miért olcsóbb a külföldi?

0
851
x.com

A nagy szállítási költségek ellenére a magyar piacokon lényegesen olcsóbban lehet vásárolni az afrikai vagy a görög epret mint a magyart. Miért?

Márciusban a görög szamóca 2000 forint körüli áron kelt el a magyar piacokon, a magyar eper 8000 -be került. Az időjárás sok mindent indokol, de ekkora különbséget nem. A magyar eper csak április végén érte el a 2000 forintos versenyképes árat.

Az áfa a bűnös? Az eper áfája 27%, ehhez képest eltörpül a szállítási költség Görögországból, mely 4 vagy 5%.

Miért ízletesebb a magyar eper?

Mert éretten szedik le míg Egyiptomban vagy Marokkóban olyan fajtákat kell termeszteni, melyek korán érnek, és féléretten leszedve jól viselik a hosszú utazást. A kereskedők tudják ezt a piacon, ezért gyakran a külföldi epret is magyarként adják el számítva a vásárlók hazafias érzéseire no meg arra, hogy a hazai epernek jobb az íze. A vásárló csak otthon veszi észre, hogy külföldi epret vett, melynek más az íze, de magyar az ára.
Németországban miért éri meg az eper termesztése, és nálunk miért nem? Az időjárás ott rosszabb, a munkásoknak legkevesebb háromszoros bért kell fizetnie mint Magyarországon. Szigorúbbak a környezetvédelmi előírások is. A németek háromszor annyi epret fogyasztanak mint a magyarok noha ott is drágább a hazai.

Mit csinálnak jobban a német gazdák? Fóliáznak. Ily módon kétszeresére lehet növelni a termésátlagot.

“Ma Magyarországon sem a szabadföldi sem az üvegházas eper termesztés nem elég hatékony. Új beruházásokra lenne szükség, mert csak így lehetne váltani az intenzív termelésre”

– nyilatkozta Németh István, a Magro.hu ügyvezetője a G7 gazdasági portálnak.

Magyarországnak épp az intenzív kertészkedés irányában kellene menni

Ezt fejtegette Szűcs Pál, a Pénzügykutató intézet agrár szakértője, rámutatva arra, hogy az átállás a gabonára hosszú távon zsákutca lehet, mert mind Oroszország mind pedig Ukrajna lényegesen előnyösebb helyzetben van mint Magyarország. Az intenzív zöldség és gyümölcs termesztés lenne a jövő, de ez pénzt és szakértelmet igényel, és jelen pillanatban mindkettő hiánycikk a magyar mezőgazdaságban.

Így állhat elő az a furcsa helyzet, hogy az eper termesztése immár gazdaságosabb Belgiumban és Hollandiában mint nálunk noha ott az időjárási feltételek lényegesen rosszabbak és a munkaerő költségek jóval magasabbak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .