Meghalt Pápai Erzsi

0
1416

82 éves korában meghalt Pápai Erzsi Jászai-díjas színművész, érdemes művész, a Nemzeti Színház örökös tagja.

A színésznő halálhírét a szinhaz.org tette közzé szombat este, és felevenítették Pápai Erzsi pályáját is, aki 1937-1945 között Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott, és nyolcévesen már Nemecsek volt A Pál utcai fiúkban. Pápai Erzsi úgy beszélt erről, hogy életében két főiskolát végzett: az elsőt Lakner bácsinál, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1953-ban, 19 évesen korengedménnyel végzett. Ettől kezdve egészen

1989-es nyugdíjba vonulásáig a Nemzeti Színházban játszott, ekkor pedig az intézmény örökös tagjává választották.

A Bánk bánban volt Melinda és Izidóra is, a Csongor és Tündében Ledér és Ilma, Móricz Rokonok című darabjában Linát, a Nem élhetek muzsikaszó nélkülben Pepi nénit játszotta. Legnagyobb sikerét Erzsébet királynőként aratta a Stuart Máriában, a hatvanas évek végén, olyan partnerekkel, mint Váradi Hédi és Bessenyei Ferenc. Ő maga pályafutása egyik legnagyobb kihívásának Margit királynét tartja Shakespeare III. Richardjában: huszonöt évesen játszotta el a szerepet, amelyet ráadásul beugróként, egy éjszaka alatt kellett megtanulnia – írják.

A színházi adattárban 62 bemutatóját regisztrálták, de játék- és tévéfilmekben is szerepelt.

1970-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1988-ban Érdemes művész lett. 2001-ben a Magyar Filmszemlén a legjobb női epizódszereplő díját kapta a Moszkva tér című filmben Boci mamaként nyújtott alakításáért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .