Lendvai Ildikó: Arról jutott eszembe… – 5.

0
2242
kifestőkönyv

Arról jutott eszembe, hogy megjelent az első kormány-kifestőkönyv.

Nem vicc. A Facebookon 2000 forintért megrendelhető egy felnőtteknek szóló színezőfüzet, amely kormánypolitikusok körvonalait tartalmazza – olyanra festheted ki őket, amilyenre akarod. „Stresszoldó színezőként” hirdetik, márpedig stresszből jut nekünk bőven. Igazi tömegtermelésre, nagyüzemi kifestő-gyártásra lehet tehát szükség. Ha valahol ki kell majd használni az évi 400 túlórát, hát itt igen. Még jó, hogy a törvényhozás ilyen előrelátó volt.

A gyártók pontos használati utasítással igazítanak el: „Unod? Színezd ki, változtasd őket saját képedre, rajzolj nekik lila hajat, bajuszt és aranyfogat. Mindjárt felrobbansz? Lyukaszd ki a szemüket, rajzolj rájuk böris ruhát!” Na, ez a „böris” rabruha-ötlet különösen inspirálólag hatott többekre. Nem véletlen, hogy először egy ellenzéki képviselő kezében láthattuk a könyvecskét, aki a parlament szünetében – előzőleg nyilván jól felpaprikázva – szemmel látható élvezettel éppen rácsokat rajzolt Rogán Antal figurája elé. Tényleg kisimultak az arcvonásai, még arról is elfeledkezett, hogy a tiszteletlenségért a Ház nagyhatalmú ura újabb havi fizetését vonhatja el.

Ezen túl még annyit tudhatunk a kifestőről, hogy természetesen benne van a kormányfő is („Magyarország első színes miniszterelnöke” – reklámozza a kiadó) és Mészáros Lőrinc is. Nekem már ez a három szereplő is megéri, hogy szerezzek egyet, noha eddig semmiféle képzőművészeti tehetséget nem fedeztem fel magamban. De egyéb problémáim is vannak. Jó, hogy elcsórom az unokák színesceruza készletét, de milyen színűre tervezzem a miniszterelnököt? Kézenfekvő volna ugyebár a narancs, mint a Fidesz színe, de egyrészt még májbajosnak néznék sárga képpel, másrészt mindenkinek a „kicsi, savanyú, de a miénk” jutna eszébe. Máris többen idegesen sóhajtozni kezdenének, hogy jó-jó, de miért pont a miénk, és a stresszoldásnak annyi.

A piros ceruzát eszembe sem jutna elővenni, felségsértés volna a kormányfőt komcsi gyanúba keverni. Pláne, hogy az 1919-es plakátok vörös kalapácsos emberére emlékeztetne, na persze szemben a plakáttal, illedelmes öltönyben. A zöld a környezetvédők színe, akik folyton a kivágott fák meg a Liget miatt hisztériáznak, még a paksi bővítéssel se lehetett nekik örömet szerezni, hát igazán méltatlan volna Magyarország miniszterelnökét zöldnek képzelni. A kékről ne is beszéljünk, az a liberálisok és Európa színe, még jó, hogy nem akarnám a csillagokat is odapingálni.

Jut eszembe, múltkor az évértékelő beszédét fekete leplek mögött tartotta meg, talán kedveli ezt a színt. De ez sem jó, pesszimizmust sugall épp most, amikor mindjárt utolérjük Ausztriát. Nem beszélve arról, hogy némi rosszindulattal valaki úgy dekódolhatná, hogy ez itt a Sötét Erők fejedelme a Csillagok háborújából.

Jó, magam is rájöttem, igaziból nemzetiszínűre kellene színezni. Ha a trafik, az adóhivatal és a szemétszállító holding is nemzeti, akkor a miniszterelnök hogy ne lenne az! Ideológiailag így rendben is volna, na de akinek csak egy mákszemnyi vizuális fantáziája van, az rögtön rájön, hogy milyen előnytelenül festene egy fent vörösképű, pont középen, a deréktájon kellemetlenül kövérítő fehérbe öltözött, lent viszont az erdészek vagy fináncok zöld nadrágját viselő figura.

Ha ez a feladat meg is haladja képességeimet, azért az alapötletet továbbfejlesztendőnek tartom. Ha valami nem tetszik, oldjuk fel a stresszt rajzzal! Ha kikészültünk az egészségügy állapotától, ide nekünk egy kórtermet ábrázoló kifestőt, rajzoljunk bele mosolygós, kipihent nővéreket, orvosokat, és satírozzuk láthatatlanná a plafonon a beázás foltjait. Igényesebbek rajzolhatnak a mellékhelyiségbe WC-papírt is, bár ez már komolyan ártana a valószerűségnek. Rajzoljunk a gyereknek könnyebb iskolatáskát, érdekesebb tankönyvet, jobb kosztot a menzán! Rajzoljunk tüzet télen a fagyos kályhákba, húst a főzelékre, fedelet a kilakoltatott feje fölé.

Rajzoljunk maguknak országot! Használjunk fel minden színesceruzát, legyen minél sokszínűbb, egyik színét, árnyalatát se akarja kiradírozni senki! Ezt a kifestőt kérem inkább. A miniszterelnöki nem érdekel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .