Lemondott Izrael védelmi minisztere

0
704
Lieberman
wikimedia

Avigdor Lieberman amiatt nyújtotta be a lemondását, mert Benjamin Netanjahu miniszterelnök újabb tűzszünetet kötött a Hamasz-szal. A gázai övezetet irányító palesztin szervezet és az izraeli hadsereg között heves harcok dúltak az elmúlt napokban. Egy izraeli kommandó, mely női ruhába öltözött, megölte a Hamasz egyik katonai vezetőjét. Az akcióban életét veszítette az izraeli alakulat parancsnoka, egy alezredes is. A Hamasz rendszeresen rakétákkal lőtte Izraelt, amely bombázásokat hajtott végre. Nemrég lebombázták például a Hamasz televíziójának székházát. Most sokadik tűzszünet jött létre – Egyiptom közvetítésével.

“Ez rövid távú megállapodás. Közben pedig ömlik a pénz a gázai övezetbe, napról napra erősödik a Hamasz”- indokolta lemondását Avigdor Lieberman. Arra célzott, hogy a múlt héten a gázai övezetben járt Katar küldötte, aki 15 millió dollárt osztott szét a Hamasz vezetői között. Avigdor Lieberman a kormány távozását és új választások kiírását követelte.

Avigdor Liebermannak, az izraeli szélsőjobb vezérének fordulatos pályafutása volt.  Szovjetunióban született. Egészen pontosan Moldovában. A tanulásban nem jeleskedett, de a küzdő sportokban igen. Ezért lett kidobó ember Kisinyovban, Moldova fővárosában. Később Ukrajnába ment, ahol állítólag KGB tanfolyamon vett részt. Ezt követően kivándorolt Izraelbe, ahol a szélsőjobboldalhoz csatlakozott. Izraelben jelenleg csaknem egymillió olyan zsidó él, aki a Szovjetunióból vagy annak valamelyik utódállamából érkezett. Közülük nagyon sokan a szélsőjobboldallal szimpatizálnak. Az ő támogatásukat elnyerve lett Avigdor Lieberman a párt vezére. Most nemcsak ő, hanem pártjának több tagja is távozik a kormányból tiltakozásul a Hamasz-szal kötött tűzszünet miatt. Ideiglenesen Netanjahu miniszterelnök veszi át a védelmi tárca irányítását is – jelentették be Jeruzsálemben azt követően, hogy Avigdor Lieberman lemondott tisztéről.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .