Korrupció vietnami módra: 12,4 milliárd dolláros megvesztegetés – ez a GDP 3%-a

0
756
VTP

Jelenleg ez a rekord Délkelet Ázsiában, ahol Vietnam a leginkább korrupt államok közé tartozik – írja a yahoo finance portál. Korábban az 1MDB malajziai botránya volt a csúcs 4,5 milliárd dollárral. Abba belebukott a miniszterelnök, aki jelenleg is börtönben van.

304 ezer milliárd dongos megvesztegetés a vád Truong My Lant asszony ellen, aki többségi tulajdonosa volt a Saigon Commercial Banknek. Az évek során több mint ezer céget hozott létre, amelyek jelentős része kizárólag arra szolgált, hogy eltüntesse a korrupció nyomait illetve külföldön a pénzmosás tartozott a legfontosabb funkciók közé.

43 milliárd dollár értékben nyújtott hiteleket ingatlanfejlesztésre a Saigon Commercial Bank, és a vietnami rendőrség szerint ennek az összegnek körülbelül egyharmada nem szolgált más célt mint a korrupciót. Fantom cégek fantom városokat építettek, és ebből néhányan nagyon is szép pénzt csináltak a hatalom emberei közül is Vietnamban.

A 12,4 milliárd dollárnak megfelelő megvesztegetési piramis egy hosszú dolgos életút eredménye: a 79 éves nő évtizedek óta Vietnam legjelentősebb ingatlanfejlesztői közé tartozott. Már tavaly letartóztatták, de akkor még befolyásos támogatói kihozták a börtönből, de ezúttal már nem sikerült.

Mi a fő vádpont az ingatlanfejlesztő-bankár ellen? Az, hogy lefizette a kommunista párt és az állam ellenőreit, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy jelentsék a hitelpiramis furcsa állapotát a központi vezetésnek Hanoiban.

A mostani botrány megingathatja Vietnam egész gazdasági életét hiszen a 12,4 milliárd dollár a GDP 3%-át jelenti. A háttérben az országot irányító kommunista párt vezetőinek harca áll: idén januárban korrupció miatt lemondott Vietnam államfője is. A Covid pandémia idején két miniszterelnök-helyettes is lebukott, mert üzleteltek a koronavírust tesztelő eszközökkel illetve engedélyeket adtak ki a határ átlépésére a zárlat idején.

2016 óta permanens korrupció ellenes kampány Vietnamban

Ebben az óriási korrupciós botrányban 85 embert tartóztattak le köztük magasrangú kormány tisztviselőket és a nemzeti bank vezérkarának egy részét. A Vietnamot vaskézzel kormányzó kommunista párt 23 magasrangú állami vezető letartóztatásáról tett közzé jelentést.

“Nem állunk itt le” – hangsúlyozta a kommunista párt első embere. Nguyen Phu Trong főtitkár jelezte, hogy a kommunista párt legitimitása jelentős mértékben azon múlik, hogy milyen határozottan lépnek fel a korrupcióval szemben.

A korrupció ellenes kampány a hatalmi harc része Vietnamban éppúgy mint Kínában. Ez a botrány vezetett el ahhoz, hogy leváltották a gazdasági főváros, Ho Si Minh város – Saigon kommunista vezérét. Le Than Hai veszélyeztette a központi vezetés teljhatalmát hiszen Saigon súlya Vietnam gazdaságában meghatározó míg a politikai vezetés Hanoiból irányítja az országot. A másik célpontja a korrupcióellenes kampánynak Dung ex miniszterelnök lehet. Ők ketten Saigon ex kommunista vezérével együtt a két leggazdagabb ember hírében állnak Vietnamban, mert a kommunista párt nevében ők “nézték el” a korrupciót.

Dél Vietnamban, az ország fejlettebb részén a korrupció ellenes kampányok miatt félnek mostanában döntést hozni a vezetők, mert attól tartanak, hogy könnyen járhatnak úgy mint Ho Si Minh város – Saigon kommunista vezére, aki belebukott Délkelet Ázsia legnagyobb korrupciós botrányába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .