A kisebbségek tartanak az új ukrán milíciától

0
817

Nemzeti Milícia a neve annak a paramilitáris alakulatnak, amely a rendteremtésre esküdött fel Ukrajnában. Elődje az az Azov zászlóalj volt, amely nacionalista önkéntesekből toborozta a híveit, és az orosz fronton harcolt 2014-ben a helyi milíciák ellen a Don-medencében.

Az egyenruhában masírozó, többnyire fiatal emberekből álló alakulat január végén egy 600 fő részvételével tartott, látványos aktus keretében arra esküdött fel, hogy megtisztítja Kijev utcáit az alkoholtól, a drogtól és a szerencsejátéktól.

Az új szervezetet szóvivője bejelentette, hogy már egy éve működik a Nemzeti Milícia, de önkéntes tagjai most esküdtek fel a szolgálatra. Hozzátette, hogy együttműködnek a hatóságokkal, de ha kell, önállóan is közbelépnek, ha a rendőrség nem tesz eleget rendfenntartói feladatának.

Нас багато. Ми не боїмося застосувати Силу, аби встановити на вулицях Український Порядок!

Közzétette: Національні Дружини – 2018. január 28.

A jogvédő csoportok viszont felhívták a figyelmet arra, hogy a szervezet az Azovhoz köthető, és az ukrán nacionalisták eszményképüknek tartják Sztyepan Banderát, aki a második világháború idején a nácikkal is együttműködött, ezért kérdés, hogy kik ellen is lépnek majd fel az önkéntes rendfenntartók.

Az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov bejegyzést tett közzé a minisztérium honlapján arról, hogy egyedül a nemzeti gárda, a hadsereg és a rendőrség hivatott rendet tartani Ukrajnában, és alternatív katonai szervezeteket nem engednek az utcára. Az aggódó polgárokat más fórumokon azzal akarták megnyugtatni, hogy a szervezet tagjai nem viselnek fegyvert maguknál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .