Katinka és Trianon, ismeretlenek és kedvencek

0
3611
Forrás: Twitter

Portréfilmet forgatnak 560 milliós állami támogatással Hosszú Katinkáról és 175 millióval a trianoni békeszerződésről. A mostanában legtöbb pénz (900 millió) előfeltételeként még neves társrendező kerestetik.

Portréfilm készül a Nemzeti Filmintézet 559,7 millió forintos támogatásával Hosszú Katinkáról. A nagyszabású dokumentumfilm producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, rendezője Pálinkás Norbert, vezető operatőre Nagy András – tudatta ma január 21-i döntését a Nemzeti Filmintézet. A donor a Magyar Nemzeti Filmalap névutódja, ami az Andy Vajna halálát követően végrehajtott személycserékkel jött létre.

Az ismertető szerint a februárban kezdődő 65 napos forgatás során követni fogják Hosszú Katinkát, aki most élete legnagyobb kihívására, a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokra készül. A stáb az úszónőt Tokióba is követi. A film forgatása során a jelenben kibontakozó, izgalmas történettel párhuzamosan az alkotók arra vállalkoznak, hogy Hosszú Katinka életútját, a múltját is bemutassák. A Szupermodern Stúdió gyártásában Katinka munkacímmel készülő portréfilm mozibemutatójának tervezett időpontja 2020 karácsonya.

Az NFI 450 milliót ad Gauder Áron, a Nyócker című kultfilm alkotója Minden a rokonom címmel francia koprodukcióban készülő új animációs filmjéhez. Ez

teremtéstörténet, mese és tisztelgés az indián törzsek bölcsessége előtt.

A Bereményi Géza és Gauder Áron forgatókönyvéből készülő film producere Temple Réka. A Cinemon Entertainment gyártásában készülő animáció a tervek szerint 2022 karácsonyára kerül a mozikba.

A béke követei címmel készülő,

a trianoni magyar békedelegációról szóló dokumentum-játékfilm

gyártását 175 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet. A Babos Tamás (Szíven szúrt ország, Budapest ostroma, Szigorúan titkos) és Kálomista László Tamás szerkesztő rendezésében készülő alkotás archív felvételeket, történészi megszólalásokat és dramatizált jeleneteket vegyít, hogy a mai nézői elvárásoknak megfelelően mutassa be a békeküldöttség féléves munkáját. A film célja, hogy a trianoni békeszerződést történelmi összefüggésben mutassa be, átfogó képet adjon az előzményekről, a békeszerződés létrejöttét és aláírását körülvevő tényezőkről és a következményeiről is.

Somogyi György és Dombrovszky Linda forgatókönyvírók Wettstein János, a magyar békeküldöttség főtitkár-helyettese és Csáky István, a delegációt vezető Apponyi Albert személyi titkára naplói alapján, történészek közreműködésével elevenítették fel az 1920-as év eseményeit. A béke követei című film (a Kálomista Gábor tulajdonolta) Megafilm gyártásában készül, operatőre Vecsernyés János lesz, producere Helmeczy Dorottya. A történelmi dokumentumfilmet a tervek szerint a békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, 2020. júniusában láthatja a közönség.

Nem a Katinka a legnagyobb támogatási összegű film az NFI utóbbi időben hozott döntései között.

Novemberben 900 milliót ítéltek oda az El a kezekkel a Papámtól…! című alkotásnak.

Az Édes mostoha Kft. filmjében feltűnik a Trianon-műben közreműködő Helmeczy Dorottya, aki a kormány egyik kedvencével, Kálomista Gáborral együtt a producer. Ebben a filmben ismételhet rendezőként Dobó Kata, aki  társrendezőnek Gulyás Buda operatőrt nyerte meg maga mellé. (Dobó Kata, Vajna korábbi felesége első filmjét, a Kölcsönlakást még Vajna idején 350 millióval tolta meg a filmalap; a mű nem aratott osztatlan sikert.) Érdekes az NFI támogatási döntése mellé biggyesztett előfeltétel. Nevezetesen

referenciával rendelkező társrendező bevonása.

Januárban 216 milliót kapott a Műanyag égbolt című film, október közepén pedig 480 milliót az Átjáróház. A nyáron 250 millióval dobták meg a Természetes fény című alkotást. A Verne Gyula a Holdon (Így vagy tökéletes) egészen pontosan 349.945.000 forintot érdemelt ki. Ennek producere a Katinka-filmé, Lajos Tamás. A nyári döntések még a Vajna-érában létrejött szervezetben és vezetéssel születtek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .