Kártérítés az orvosnak, aki elsőként figyelmeztetett a járványra

0
643
wikipedia

November közepén észlelték az első koronavírusos megbetegedéseket a 11 milliós Vuhanban, ahol kezdetben nem tulajdonítottak ennek különösebb jelentőséget. Decemberben egy fiatal szemész felhívta orvos kollégái figyelmét arra, hogy az új vírus meg is ölheti őket. Ezért védő felszerelést követelt maga és a kollégái számára.

Ehelyett behívatták a rendőrségre, ahol rémhír terjesztéssel vádolták. Megdorgálták, és közölték vele: ha folytatja felvilágosító kampányát a Weibo-n (ez a kínaiak Twittere), akkor börtönbe is kerülhet. Li Venliang doktor le is állt, de a járvány nem!

A helyi vezetők jelezték Pekingnek a bajt, de ott egy ideig nem hoztak döntést: közeledett ugyanis a Holdújév. Ez a kínaiak legnagyobb ünnepe amikor milliók kelnek útra, hogy felkeressék a szűkebb pátriájukat a Mennyei Birodalomban. A 11 milliós Vuhan városából 3 millióan mentek vidékre emiatt.

Amikor a várost lezárták, akkor a fertőzöttek jelentős része már kívül volt a karanténon.

Emiatt a helyi vezetést megbüntették. Személyesen Li Kocsiang kormányfő járt a helyszínen, aki leváltott néhány vezetőt és egy miniszterelnök-helyettest nevezett ki Vuhan élére – teljhatalommal. A kínaiak nemrég jelentették: a karantén eredményes volt , mert nincs új fertőzés.

Li doktor február elején meghalt

A 34 éves orvos hősiesen küzdött – kollégáival együtt –  a vírus fertőzöttek megmentésén miközben sokáig nem volt védőfelszerelése! Minden bizonnyal emiatt betegedett meg, és február elején meghalt. Halála hatalmas felzúdulást okozott a Weibon: nyíltan vádolták a hatalmat azzal, hogy késlekedett a járvány ellenes intézkedésekkel viszont megbüntette az orvost, aki figyelmeztetett a veszélyre.

Az orvost halála után kitüntették

A pekingi sajtó halála után hősnek nevezte az orvost. Családja kártérítést kap. A rendőrség ünnepélyesen bocsánatot kért noha nyilvánvalóan nem saját akaratából cselekedett: a városi pártbizottság utasította erre.

Kínában most hatalmas sikernek tüntetik fel a járvány elleni kampányt, melyet személyesen Hszi Csinping elnök vezetett. Kína első embere nemrég Vuhanban járt, hogy jelezze honfitársainak és a világnak: immár vége a járványnak. A propaganda pedig hőssé avatta az orvost, akit tavaly még megdorgáltak azért , mert figyelmeztetett a korona vírus járványra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .